Barion Pixel Egy paradicsom élete – 7. rész: Elhagyatva (Videóval!) – Coloré

Egy paradicsom élete – 7. rész: Elhagyatva (Videóval!)

2022. 04. 15.

Néha úgy alakul, hogy magukra kell hagynunk növényeinket. Ilyenkor rosszabb esetben a gondviselésben bízunk, jobb esetben pedig megkérhetünk valakit, hogy tartsa életben a palántákat. Esetünkben is ez történt, ám egy tapasztalatlan gondozónak kihívás lehet a paradicsomok életben tartása. Milyen tippekkel hagyjuk ott segítőnket?

Zöldségeink az ültetéstől kezdve legalább fél évig lesznek társaink – pontosabban mi leszünk az ő társaink, hiszen ha nem gondoskodunk róluk, vajmi kevés esélyük van teremni. Ennek ellenére nem elvárható, hogy ez idő alatt ne tegyünk eleget további kötelességeinknek, így előfordulhat, hogy hátrahagyjuk őket. Ugyan az előző epizódban felépített üvegház hasznunkra lehet, mégsem elég a túléléshez. Az az igazi, ha találunk egy lelkes gondozót, ám jobb felkészíteni rá, hogy mit is vállal el!

Tényleg csak locsolni kell a paradicsomot?

Igen. És nem. Ugyan a locsolással a gondozó megteszi a minimálisat, ezt is el lehet rontani: mi van, ha túl sokat locsol? Mi van, ha túl keveset? Ha sötét helyen vannak a palánták, átviszi őket naposabbra? Ha odasüt a tavaszi, égető nap, fogják bírni a növények? Nem támadta meg egy rovar akár a virágföldet, akár a leveleket?

Amikor listát írunk családtagunknak vagy ismerősünknek, próbáljuk meg ne úgy eladni a paradicsom gondozását, mintha a világ legnehezebb feladata lenne, de készítsük fel a gondozót arra, hogy a növények nevelése bizony korántsem áll meg a locsolásnál!

A sorozat hetedik részében szerzőnk tizenegy napot töltött távol szeretett palántáitól. Felmerül hát a kérdés: túlélték?

Vlog epizód a hátrahagyott paradicsomokról

Nyitókép forrása: Karsa Tímea