Ezt biztosan nem tudtad a növényekről!

Tudod, hány éves a legidősebb fa a Földön? Az avokádó zöldség vagy gyümölcs? Szüretelhetsz-e ugyanarról az ágról őszibarackot és nektarint? Mióta készítünk a szőlőből bort? A zöldségek és a gyümölcsök itt vannak velünk életünk minden percében, mégis keveset tudunk róluk.

Bizonyíték van arra, hogy a szőlőből már i.e. 8000-ben bort készítettek Mezopotámiában (a mai Irak területén). Az egyiptomiak voltak viszont az elsők, akik 5000 évvel ezelőtt leírták a borkészítés folyamatát. A burgonyát pedig már 7 ezer évvel ezelőtt termesztették Peruban.

A legrégebbi – 250 millió éves! – fafaj Földünkön a hazánkban is megtalálható Gingko biloba. Érdekes, hogy hamarabb fedezték fel megkövesedett maradványát, mint magát a növényt. A fák a legtovább élő lények bolygónkon.

A Gingko biloba matuzsálemi kort is megélhet
A Gingko biloba hihetetlen kort tud megélni / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Bonyolult kapcsolatok

A vanília valójában egy orchidea, a Vanilla planifolia hüvelyéből származik. Ezek közelebbi rokonságban állnak a kukoricával, mint a babfélékkel.

Botanikai szempontból az avokádó és a sütőtök nem zöldség, hanem gyümölcs. Ezzel szemben a rebarbara zöldségnek számít.

A földimogyoró nem a diófélék közé tartozik, hanem a bab és lencse közeli rokona. Több fehérjét, B3-vitamint, folsavat és koleszterinszint-csökkentő fitoszterolt tartalmaz, mint bármelyik dióféle.

Az őszibarack, a körte, a sárgabarack, a birs, az eper és az alma a rózsafélék családjába tartozik. Ugyanebben a családban kaptak helyet az olyan dísznövényfajok is, mint a kecskerágó és a gyöngyvessző-fajok.

Ki hitte volna, hogy a gyöngyvessző az eper rokona?
Gondoltad volna? A képen az eper egyik rokona látható / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Őszibarack, nektarin, eper, málna

Mindenki tudja, az őszibarack és a nektarin között az a különbség, hogy az őszibarack héja „szőrös”. Az viszont talán újdonság lesz, hogy a két gyümölcsöt gond nélkül rá lehet oltani a másik fájára, így akár ugyanarról az ágról is szüretelheted őket.

Egy átlagos epernek 200 magja van. Ez az egyetlen gyümölcs, ami kívül „hordja” a magjait. A málna lebeg a víz felszínén a kis levegőbuboréknak köszönhetően, ami a gyümölcs közepében van.

A málna remekül mutat a koktélokban
A málna lebeg a vízben, ezért koktélokban is remekül mutat / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Hagyma és szépséges virágok

A vöröshagymában lévő kénvegyületek miatt könnyezünk, amikor vöröshagymát darabolunk. Állítólag jó módszer ennek elkerülésére, ha lehűtöd a hagymát szeletelés előtt.

A 17. században egy tulipánhagyma az aranynál is drágább volt Németalföldön (a későbbi Hollandiában). Valóságos „tulipánmánia” bontakozott ki, ami végül a gazdaság összeomlását okozta.

A tulipánmánia a németalföldi gazdaság összeomlását okozta
A 17. században a tulipán drágább volt az aranynál / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A mediterrán származású leander minden része mérgező. Leveleinek lenyelése gyomor-bélrendszeri, szív- és központi idegrendszeri problémákat, sőt bizonyos esetekben halált okozhat.

Írisz a szivárvány istennője volt a görög mitológiában, róla kapta a nevét a virág. Az írisz szó egyébként görögül szivárványt jelent.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egzotikum a szépségápolásban: a tiaré olaj