Mini-foltábécé, avagy így szedd ki őket a ruhákból

Sok bosszúságot okoz, ha a frissen mosott ruhán még mindig éktelenkedik egy-egy folt.

Ilyenkor jól jön, ha tudjuk, milyen típusú makacs szennyeződést hogyan tudunk sikerrel eltávolítani a ruháinkból.

Forrás: Pexels

Dezodor

Mosás előtt mosószappannal érdemes bedörzsölni a foltot, és kis ideig hatni hagyni. Jó ötlet még a természethez fordulni – citromlevet és vizet fele-fele arányban összekeverni és azzal átdörzsölni a részt, de hasonlóan hat az 5%-os citromsav használata is, melyet érdemes egy éjszakán át állni hagyni a mosás előtt.

Festék

Fontos a gyorsaság, ne várjuk meg, míg beszárad a festék! Ha vízzel oldható festékről van szó, a mosás előtti mosószappan most is segít. Olajfestékeknél és lakkoknál a terpentinolaj, vagyis az ecsettisztító a barátunk.

Filctoll

Nehéz helyzet, hiszen ezt és a golyóstollat is elég nehezen lehet eltüntetni a textíliákból, de segíthet, ha egy kevés alkoholt vagy glicerint öntünk a foltra, mielőtt kimossuk.

Az előzőekkel ellentétben ezt nem szabad beáztatni mosás előtt, helyette citromlevet öntsünk a foltra, majd pedig mossuk ki forró vízzel.

Krémek

Ha a testápolóból, arckrémből a ruhára is cseppent, folttisztítóval és egy kis szappannal könnyen kiszedhetjük azt a textilből.

Forrás: Pexels

Körömlakk

Nem csak a körmünkről, hanem a ruháikból is kiszedi a körömlakklemosó – utána pedig természetesen irány a mosógép.

Méz

Meleg vízzel, majd folyékony mosószerrel szabadulhatunk meg a méz okozta ragadós folttól.

Rágógumi

Be a mélyhűtőbe! Ugyanis így visszaállítjuk “eredeti állapotába”, megkeményedik, és lekaparható, kikefélhető lesz.

Vörösbor

Szórjunk egy csipet sót a foltra, minél előbb, annál jobb. Néhány csepp citromlé sem árt, fehérítő hatása miatt, majd pedig mossuk ki géppel. Ha utána is látható még a vörösbor, akkor glicerinnel halványíthatunk a folton – de ezt ne használjuk érzékeny anyagokon, például selyemblúzokon.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sport a mindened? Még betegen is? Kiderül, hogy lehet-e!