Barion Pixel 7 fűtés tipp a szezonra – Vajon jobb egész nap alacsonyan tartani a fűtést? – Coloré

7 fűtés tipp a szezonra – Vajon jobb egész nap alacsonyan tartani a fűtést?

2022. 12. 01.

A fűtés az idei télen még több embernek okoz napi szintű fejtörést. Hogyan érdemes fűteni? Milyen praktikákat lehet bevetni, hogy melegebb legyen a lakás? Összeszedtük néhány fűtés tippet, amit neked is segíthet.

Az infláció és az energiaárak elszabadulása miatt egyre többen gondolkodnak azon, hogy miként tudnának spórolni. Télen az egyik legnagyobb kérdés a hideg idő miatt a fűtés. Rengeteg ötlet és városi legenda kering ezzel kapcsolatban, most hoztunk néhány fűtés tippet, ami segíthet a helyzeteden.

Alacsony fokozat: valóban igazi spórolós fűtés tipp?

Biztosan hallottad már te is, hogy jobb egész nap alacsonyan tartani a fűtést, mint akkor feltekerni, amikor tényleg hideg van. Az angol Metro magazin megkérdezett néhány szakértőt, hogy mint gondolnak erről a leginkább elterjedt fűtés tippről.

Végül arra jutottak, hogy az egész nap alacsonyan tartott fűtés olcsósága egy mítosz. Hosszú távon a legjobb módja az energia- és a pénz megtakarításának, ha csak akkor kapcsoljuk be a fűtést, amikor tényleg szükség van rá. Hozzátették, hogy nem az otthont kell melegen tartani, hanem magunkat, így az is jó ötlet lehet, ha azokat a helyiségeket fűtjük, ahol tartózkodunk.

Fűtés tipp
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Használd a napot

Persze, mindenki hallott már napelemekről, ami jót ötlet lehet hosszú távon, egyszerre viszont elég nagy kiadás. A nap melegét azonban használhatod úgy is, ha nincs napelemed. Ha lakásod fekvése szerint gyakran napos, akkor húzd el a függönyöket, hadd melegítse a nap ingyen az ablakokon át a szobáid. Amikor viszont már besötétedik, akkor húzd be a függönyöket, ugyanis ilyenkor védőréteget képeznek, ami szigetel a hideg ellen.

Időzítsd a fűtést

Azt már ugye tisztáztuk, hogy akkor érdemes fűteni, amikor szükségünk van rá. Ehhez pedig időzíthetjük a kazánunkat – már ha van rajta ilyen lehetőség. Például állítsd be, hogy reggel felkelés előtt 30 perccel kapcsolja be a fűtést.

Tedd át a kanapét

Bár amikor rajta ülsz, jó érzés lehet közel lenni a radiátorhoz, valójában azonban elnyeli a hőt, ezért a meleg levegő nem tud szabadon terjedni a szobádban. Így pedig nehezebben melegszik fel az otthonod.

Használj hűtükör fóliát

A hűtükör fólia viszonylag olcsó, könnyen felszerelhető, és biztosítja, hogy a radiátorokból származó hő a helyiséget melegítse fel, ne a falakat. A működésük egyszerű, ahogy a neve is mutatja, visszaverik a hőt a szoba irányába.

Süss

Újabb fűtés tipp, hogy ha sütsz, amikor végeztél, hagyd nyitva a sütő ajtaját. Így az onnan származó meleg a lakásodba áramlik, és nem vész el.

Függöny az ágy körül

Ma már nem túl lépszerűek a baldachinos ágyak, pedig fűtési szezonban sokat tudnak segíteni a megfelelő hőmérséklet megtartásában. Ha függönyt teszel az ágyad köré, valamilyen nehezebb anyagból, az segít megtartani a tested hőjét amíg alszol.

Fűtés tipp
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Metro.co.uk, The Conversation, Key