Eddig nem üvegekben tároltad a fűszereidet? Nagy hiba!

2021. 06. 10.

Sokkal élvezetesebb lesz a főzés egy rendszerezett fűszerkészlettel – így nem a bogarak száműzésével, vagy az átláthatatlan papírcsomagolások között turkálva kell kezdenünk azt.

Kellemetlen betolakodók

Nem éppen egy kulináris élmény, amikor a fűszer csomagolásába belepillantva ízeltlábúak boldog otthonát fedezzük fel. Kíméljük meg magunkat az új lakótársaktól: amint hazaérünk a boltból a frissen beszerzett paprikaőrleménnyel, kurkumával vagy korianderrel, azonnal tegyük be őket a fagyasztóba. Ugyanis a mínusz 17 Celsius-fok alatti hőmérséklet négy nap alatt teljesen elpusztítja a lárvákat. Majd szórjuk az összes fűszert jól zárható üvegbe, hogy az esetleges túlélőknek esélyük se legyen.

Haztartas Konyha Fuszerek Tarolas 4
Forrás: instagram/@talentedkitchen

Hogy sokáig friss maradjon

Nemcsak a bogarak miatt ajánlatos a zárt tárolás, hanem mert így a fűszerek sokkal tovább megőrzik aromájukat – kiváltképp, ha hőtől és fénytől védett helyre pakoljuk. És ha igazán sokáig szeretnénk élvezni fűszereink frissességét, az előre leőrölt verzió helyett inkább egész szerecsendiót, köményt vagy borsot válasszunk, melyeket használat előtt egy mozsárban vagy őrlőgépben pillanatok alatt illatozó por állagúvá varázsolhatunk.

Megkönnyítik a dolgunkat

Az átláthatóan rendszerezett üvegcsékért még hálásak leszünk egy-egy nagyobb főzés alkalmával. De mielőtt elrohannánk új üvegeket venni, inkább kezdjük el összegyűjteni a rendszeresen vásárolt befőtt vagy paradicsomsűrítmény üvegeit – ezzel pénzt spórolunk magunknak és kevesebb szemet is termelünk. Attól függően, hogy a fiókban, a szekrényben, esetleg polcon kapnak majd helyet, a tetejükre vagy az oldalukra írjuk rá a benne lévő fűszer nevét, hogy első pillantásra megtaláljuk.

Haztartas Konyha Fuszerek Tarolas 2 1
Forrás: instagram/@skyler.thetrailer

És még szépek is

Használjuk ki a fűszertárolásban rejlő dekorációs lehetőségeket! A fémből készült, mágneses tégelyek nemcsak helytakarékosak, de a bennük színesen díszelgő fűszerekkel még fel is dobják a konyhánk falát, vagy akár a hűtőnket. És ha végképp nem bírunk ellenállni a csábításnak, vásárolhatunk csodaszép design fűszertartókat.

Haztartas Konyha Fuszerek Tarolas 1
Forrás: instagram/@balboste_paris