Amivel mindenki jól jár: az állatbarát egércsapdák

A padlásról lehallatszó éjszakai jövés-menés és virgonc kaparászás egyértelmű jele annak, hogy megérkeztek hozzánk téli albérlőink: az egerek. Ha nem szeretnénk túl sokáig osztozkodni velük az otthonunkon, akkor vessük be az állatbarát egércsapdákat – és az örök vadászmezők helyett inkább keressünk nekik új lakóhelyet a természetben.

Megoldás lehet az élve befogó egércsapda

Többé nem kell éjszakai kaparáskoncertre ébrednünk, és az állatnak is megkegyelmezhetünk egy élve befogó egércsapdával. Számos termék közül válogathatunk, melyek alapanyaga lehet fém vagy műanyag, más és más kivitelezésű, azonban a működésük ugyanaz: a csapdába helyezett ellenállhatatlan falatok becsalogatják az állatot, viszont a kialakításnak köszönhetően szabadulni nem tud belőle – jobban mondva csak a mi segítségünkkel. Keressünk számára egy lakott területtől távol eső erdős részt vagy mezőt, ahol többé nem zavarjuk egymás köreit, és hagyjuk, hogy menjen isten hírével.

DIY egérfogó fillérekből

Ha nem szeretnénk beruházni egy vadiúj egérfogóra, ellenben akad otthon egy üres PET palackunk, máris nyert ügyünk van! Csak néhány hozzávalóra lesz még szükségünk a DIY csapdánk elkészítéséhez, aminek a lényege, hogy az egér súlya alatt megbillenő üveg lezárja a kijáratot. Így ha megcsíptük a kis betolakodót, csak rá kell tekernünk a kupakot az üvegre, és máris irányba vehetjük az egér új lakhelyét. Ugyanezen az elven működik a billenő tetejű műanyag szemetesládából készülő egércsapda, aminek méretéből adódóan akár egy szép népes családot is könnyedén elköltöztethetünk.

De minderre nem lesz szükségünk, ha megelőzzük a bajt

Egyetlen egér sem fog nálunk sátrat verni és családot alapítani, ha nem érzi otthonunkat kifejezetten lakályosnak. Némi borsmenteolajjal pedig gyorsan elvehetjük a kedvét a költözködéstől, hiszen az egereket kimondottan taszítja az olaj erős illata. Nincs más dolgunk, mint néhány jól átitatott vattapamacsot elhelyezni a ház azon területeire, ahol bejuthat az egér. Ezenkívül kaphatóak organikus kártevőriasztók, melyek nem veszélyesek a környezetre, illetve próbálkozhatunk szövetlágyító lapokkal.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A sikeres nők hét szokása