Barion Pixel Új dimenziók: nyissunk a természetre (x) – Coloré

Új dimenziók: nyissunk a természetre (x)

2023. 09. 06.

A modern építészet mára klasszikussá vált elemei lettek a nagy üvegfelületű erkély- és teraszajtók, illetve a különböző tolómegoldásos ablakok. Megjelenésükből adódóan elegáns kiegészítői lehetnek otthonainknak, ugyanakkor meg kell felelniük napjaink egyre szigorúbb energetikai és fenntarthatósági elvárásainak is. A GEALAN csúsztatható rendszereinek felhasználóbarát fejlesztésével ezt a hármast célozta meg, sikeresen. Nézzük részleteiben a dizájn-lehetőségeket, a szerkezetet és a mögötte álló technológiát!

Izgalmas tolómegoldások ajtóhoz, ablakhoz

Korunk otthonainak, de akár az irodaépületek kialakításában is egyre kedveltebb elemek a nagy üvegfelületekkel rendelkező, ugyanakkor jelentőseb helytakarékosabb megoldások, a toló mozdulattal nyitható rendszerek. Amellett, hogy az ilyen szerkezetekkel engedhető be a lehető legtöbb természetes fény – amely mára szintén fontos igénnyé nőtte ki magát -, elegáns kiegészítői is a tereknek.

A csúsztatható rendszerek azonban műszakilag külön kategóriát alkotnak a nyílászárókon belül is, mozgathatóságuk okán következetes fejlesztést kívánnak meg hő- és hangszigetelés, strapabíróság, záródás terén, illetve ajtó esetében természetesen a kényelmes közlekedés szempontjából is. A német ablakprofil gyártó GEALAN csúsztatható nyílászáróit három fontos szempont mentén fejlesztette: hatékonyság, szépség, környezettudatosság. De mit is jelent mindez a gyakorlatban?

Gvbf Gea Pws 019
Tolóajtóval ellátott terasz – Forrás: Gealan

Kiváló műszaki tulajdonságok, könnyű mozgatás

Egy ablak teljesítménye több szempontból is mérhető. Fontos, hogy masszív legyen, mind szerkezetében, mind felületileg, emellett műszaki kialakításával is támogassa az épületek energiahatékony működését, végül biztosítsa a használat egyszerűségét.

A GEALAN új emelő-toló rendszerei egyedülálló műszaki tulajdonságaikkal már az alapváltozatban is a legmagasabb hőszigetelési képességet képviselik – legyen szó a klasszikus, teljesen szimmetrikus kialakítású, szélesebb szárnyú, vagy a vékonyabb, dizájn-változatról. Az új rendszer ezek mellett képes akár háromrétegű üvegezés befogadására is, tovább növelve a teljes nyílászáró hőszigetelési hatékonyságát.

Az S 9000-es rendszercsalád mellett a GEALAN-SMOOVIO® a kategórián belül is igazi mindentudónak számít, további tervezési lehetőségekkel, újszerű profilgeometriájának és körbefutó tömítési síkjának köszönhetően még a legzordabb időjárási körülményekkel szemben is jól veszi az akadályokat. A gördülést extra könnyűvé tevő rejtett alkatrészek és az innovatív zárómechanika nagyon egyszerű kezelhetőséget és szinte erőkifejtés-nélküli mozgatást tesz lehetővé.

Időtálló szépség

Ami mindig számít: a tartósan szép megjelenés. A GEALAN tolószerkezetek nem csupán a szemmel kevésbé látható tulajdonságaikkal teljesítenek kiemelkedően. Tartósságukat kívülről a szintén az innovatív akrilüveges GEALAN-acrylcolor® bevonat teszi sokszorosan ellenállóvá. A technológia ötvözi, azaz szó szerint egybeolvasztja az extrudált akrilüveget és PVC-t, létrehozva egy, a normál műanyagnál sokkal keményebb, lepattogzásmentes felületet. Ez biztosítja az időjárásállóságot – legyen szó jégeső, csapóeső, vagy erős UV-kitettségről – és a színek tartósságát is. A létrehozott homogén anyag ugyanakkor kiemelkedő ellenállást mutat a szennyeződésekkel szemben is, így hosszabb ideig nincs szükség az ablakok takarítására sem! Mindemellett számos színben elérhető: kilenc alap és további 50 speciális árnyalatával számos lehetőség adódik a külső és belső terek közti harmónia megtervezésére.

Reference Object 2022 07 05a
Tolóajtók – Forrás: Gealan

Környezetbarát ablakok

A PVC ipari használata mindig von maga után fenntarthatósági kérdéseket. A GEALAN előtérbe helyez minden környezetbarát szempontot és a vállalat minden tevékenységi területébe beolvasztja és alkalmazza azokat. Amellett, hogy a profilok kiemelkedően tartósak, ezért pedig hosszú időre lehet velük tervezni -, körültekintően fejlesztett szerkezeti tulajdonságaikkal növelik az épületek energiahatékony működését, nem utolsósorban nagy arányban használnak gyártásukhoz újrahasznosított alapanyagot.

Referenciák és még több tolóajtó:

https://www.gealan.de/hu/referenciak

Borítókép forrása: Gealan