Barion Pixel Friss levegő – okos ablakokkal (x) – Coloré

Friss levegő – okos ablakokkal (x)

2023. 07. 19.

Okos megoldások ma már az élet egy sor területén szinte mindenki rendelkezésére állnak – otthonaink elektronikai berendezései is kifejezetten sokoldalúbbak, sokszor ún. okosak lettek. Az egyre bővülő lehetőségek egy része pedig már nem csupán a kényelmet, de az egészséget is szolgálja. Mások mellett például az ablakok működési területe is bőven kínál újításokat az okos megoldásokra fogékonyak számára. Egészségesebb beltéri levegő? Nézzük, hogyan segítenek az okos ablakok ebben!

Az egyre korszerűbb építési technológiákkal kivitelezett épületek hőszigetelési értékei jelentősen javultak, ebből adódóan a légzárási tulajdonságok is hatékonyabbakká váltak. Ez utóbbi, míg fűtési időszakban kifejezetten előnyös energiamegtakarítási szempontból, azonban szellőzés oldaláról vizsgálva ellentétes hatása is érezhető lehet. A penészedés kérdésének pedig mind nyáron mind télen melegágya a szellőzés hiánya. A nyílászáró profilokat gyártó GEALAN ezekre fókuszálva fejlesztette ablakkeretbe építhető szellőzőrendszerét, az izgalmas GEALAN-CAIRE®-t.

Gealan Caire Okosablak
GEALAN-CAIRE® okos ablak | Forrás: Gealan

Friss levegő automatizált szellőztetéssel

A beltéri levegő frissességének szinten tartása fontos tényező, amely általánosságban elengedhetetlen a jó közérzethez. Egészségügyi szempontból sem elhanyagolandó a kérdés, hiszen ellenkezője számos probléma forrása lehet. Elég, ha csak a jellemzően fűtési időszakban megjelenő páralecsapódásra és penészfoltokra gondolunk. A szellőztetés megoldást jelent, azonban hideg időben a gyakori ablaknyitás kimondottan az energiahatékonyság ellensége, ugyanakkor nyáron épületeink, otthonaink hűtése miatt mondható el ugyanez.  Rövid ideig tartó szellőztetés esetén azonban nem feltétlenül valósul meg a megfelelő mértékű légcsere, nem beszélve az olyan párásodásra jobban hajlamos terekről, mint a konyha vagy fürdőszoba. A háló helyiségek esetében szintén javasolt a levegőt frissen tartani az atkafélék elszaporodásának megakadályozása és a pihentető alvás érdekében. Mindennek kézi vezérlése, bár kivitelezhető, de időbe és energiába kerül, ráadásul az optimális eredmény elérése sem garantált. Itt jön képbe a GEALAN ablakprofilba integrált szellőztetője, a GEALAN-CAIRE®.

Kézi vs. gépi szellőztetés: érezhető különbség

Amikor szellőztetésről beszélünk, kétféle módszert különböztetünk meg: kézi és gépi rendszereket.

Vajon milyen érvek állnak egyik, illetve másik mellett?

Kézzel ablakot nyitni, bár nem kerül pénzbe, hosszútávon mégis fárasztó, időigényes és hűvös időben kifejezetten energiaveszteséget generál. Ilyenkor ugyanis nem elég, hogy „az utcát fűtjük” a szellőztetés időtartama alatt, de gyakran szükségessé válik a belső terek „visszafűtése” magasabb fokozatra kapcsolással.

A GEALAN-CAIRE® smart szellőztető rendszerével ezek a kellemetlenségek egyszerűen kiküszöbölhetők. A többféle szellőztető eszközt felsorakoztató GEALAN-CAIRE® termékcsaládban megtalálható minden épület funkciójához, méretéhez igazított megoldás.

Gealan Caire Smart 08a
GEALAN-CAIRE® okos ablak | Forrás: Gealan

Mit tud GEALAN-CAIRE® smart?

A GEALAN-CAIRE® smart egy állandó légcserét biztosító okosotthon kompatibilis szellőztető rendszer, amelynek egyedisége a közvetlenül ablakkeretbe integrált ventilátorokban rejlik. Az érzékelőkkel szerelt eszköz méri a külső és belső hőmérsékletet, páratartalmat és ezek, ideálistól eltérő értékei szerint csökkenti vagy növeli a ventilláció mértékét. A szellőztető hőcserélővel került kialakításra, amely főként hűvös időben hasznos, ugyanis a kintről beáramló levegő a rendszerbe jutva magasabb hőmérsékletűvé válik, ez pedig segíti az épület fűtésének hatékonyságát. Mindezek mellett a rendszer a beáramló levegőt szűri is, így hatékony szennyeződésekkel, porszemcsékkel, de bizonyos allergénekkel szemben is. A GEALAN-CAIRE® ugyanakkor programozható és WiFi-n keresztül vezérelhető is, így bármikor, bárhonnan irányítható TEXINO okosotthon alkalmazással, így egy hosszabb nyaralás után sincs más dolgunk, mint élvezni a tiszta beltéri levegőt – kompromisszummentesen.  

Ismerje meg az összes GEALAN-CAIRE® szellőztetőrendszert.

A borítókép forrása: Gealan