Barion Pixel Okos tetőtéri megoldások (X) – Coloré

Okos tetőtéri megoldások (X)

2021. 10. 11.

Az okos eszközök népszerűsége Magyarországon is terjedőben van, ahogy az okosotthon kifejezést is egyre gyakrabban halljuk. Ennek hallatán ma még sokan kényelmi funkciókra gondolnak, pedig az energiamegtakarításban és így a környezet megóvásában is szerep jut az új irányzatnak. A tetőablakok esetén sem csupán a magasan lévők irányítása az egyetlen előny, így a Roto tetőablak-megoldásai gazdasági előnyökkel is kecsegtetnek már rövid távon.

A népszerű lakásfelújítási támogatások és számos energiamegtakarítással járó beruházás célkitűzése, hogy a végeredmény ne csak szép legyen, hanem gazdaságosan működjön. Ennek egyik velejárója – sok más mellett –az ún. okos megoldások gyors terjedése. Leegyszerűsítve: az összehangolt, akár egymással is kommunikáló rendszerek lehetővé teszik otthonunk energia- és költséghatékony működését, tehát a beruházással remélhetőleg pénzt és energiát is spórolhatunk.

Az okosotthon-beruházások mértéke Európában évente átlagosan 39%-kal emelkedik. Magyarországon 2018-ban a beépített megoldások 4–5%-át tettek ki ezek, amely arány a 2007-es 2–3%-hoz képest akár intenzív növekedésnek is nevezhető. Ez a szám a piac igényeihez mérten egyre dinamikusabban változik – folyamatosan növekszik, mára a 6–7 %-ot is elérheti, amivel még alaposan elmarad az európai átlagtól. Az aktuális trendeket és tendenciákat figyelve a következő években az okos megoldások piaca várhatóan a háromszorosára nő, amivel a fejlesztések köre és mennyisége is robbanásszerű lesz.

Az „okosotthon-trend” persze a tetőtereket se kerülte el.

Roto tetőtéri ablak

Energiatakarékos kényelem

Ha energiamegtakarításról van szó, az épület szinte bármely része kialakítható úgy, hogy az otthon vagy akár a tetőtér gazdaságos működését elősegítse, hiszen sok kicsi sokra megy!

Egy tetőtér esetében az elérhetetlen tetőtéri ablakok használatára az automatizálása az egyetlen megoldás lehet, de ez az okos megoldásoknak koránt sem lehet az egyetlen célja. A helyiségen belüli hő- és fényszabályozással, esőérzékeléssel, páraszabályozással ellátva figyelmeztet a megváltozott időjárási viszonyokra, vagy önállóan gondoskodik a védelemről. A tetőablakokhoz kapcsolódó okos megoldások között a különböző redőnyök, rolók mozgatására alkalmas automatizálás még mindig fontos szerepet játszik. Ez kényelmi funkcióknak tűnhet, de emellett hozzájárul az épület üzemeltetési költségeinek és energiafelhasználásának optimalizálásához is.

A Roto okos tetőablakai a tetőteret helyezik új megvilágításba, a szó átvitt értelmében is.

„Ha néhány pontot átgondolunk, az elsőre talán költségesnek tűnő okos tetőablak megoldások máris elérhető közelségbe kerülnek. Először is nem kell feltétlenül minden ablakot automatizálni: a szellőztetéshez elég egy is, amelyet akár egy hétre előre beprogramozhatunk. Válasszuk a magasan lévőt, aminek a mozgatása amúgy is gondot jelenthet. Gondoljuk át az ablakok méretét is: két kisebb helyett beépített egy nagyobb ablak az esztétika mellett máris egy motorral kevesebb beruházási igény. Az okos tetőablakok valóban hozzá tudnak járulni a ház energiafogyasztásának optimalizálásához, ami pénzben is kifejezhető. Persze az is kifejezhető pénzben, ha a hirtelen jött zápor alatt a nyitva hagyott ablak magától becsukódik és nem ázik el a tetőtér – csak utóbbi nem az energiaszámlán jelentkezik.” – foglalta össze Hargitai Zsolt, a Roto értékesítési vezetője annak előnyeit, ha okos eszközökkel felszerelt tetőablakot választunk.

Okos teraszajto okosablak

Biztonságban távolról is

A biztonság kérdése az okos eszközökkel kapcsolatban még mindig egy vitatott pont, és sokakban kételkedésre ad okot. A Roto tetőablakai okostelefonról, tabletről, okosóráról vagy akár hangvezérléssel is irányíthatók. Az adatokat nem távoli szervereken tárolják, hanem a felhasználónál, ingyenes és folyamatos szoftverfrissítéssel támogatva. Az információk végponttól-végpontig történő erős titkosítása révén, a Rotoval kompatibilis és bevizsgált Becker vezérlőközpont (BTronic) gondoskodik arról, hogy a visszaélés lehetősége fel se merüljön.

További információ: Roto világa magánvásárlók számára (rototetoablak.hu)