Barion Pixel Láthatatlanság, mint ablak-design trend (X) – Coloré

Láthatatlanság, mint ablak-design trend (X)

2022. 06. 17.

Az építészet világában a domináló üvegfelületek, üvegfalak alkalmazása, és a trend töretlen felfelé ívelése kihívások elé állítja az iparág aktívan résztvevő gyártóit – így a nyílászáróprofillal foglalkozó cégeket is. Hogyan válasszunk nyílászárót, ha ez a trend közel áll hozzánk?

Az ablakkeretek gyártói fejlesztéseiknél célzott figyelmet fordítanak az üvegfelületek érvényesülésére, így a profilok karcsúságukból adódóan teret adnak az üveglapok uralmának. A modern kori ablakok világában, a mai építészeti irányok és vásárlói igények vonatkozásában egyre fontosabb az energiahatékonyság kérdése, ugyanakkor ez ideális esetben párban jár az esztétikus megjelenéssel. Napjainkban a szinte láthatatlanná válni képes ablakok hódítanak. Az viszont, hogy ezek az üvegezett felületek mennyire bizonyulnak majd időtállónak és hatékonynak nagyban múlik az üvegfelületek mellett az azokat keretező profilokon. Ha őszinték akarunk lenni, a keretek minősége ritkán szerepel az első gondolataink között, amikor a nyílászárók minőségét vizsgáljuk: általában az üveg a kiemelt és döntő tényezője a kérdéskörnek. Mi több: ezen belül is mindenkinek az üvegrétegek száma az irányadó a témában, holott, ha egészében nézzük, egy nyílászáró minőségében a keretszerkezet is nagy szerepet tölt be. Egy ablak minden kétséget kizáróan fontos része a masszív, strapabíró, ugyanakkor elegáns megjelenésű profil. A német csúcstechnológiát képviselő Gealan cégcsoport ezeknek gyártásában jár élen, fejlesztéseben előszeretettel alkalmazzák az autó- és repülőgépipar gyártási technológiáiból származó új eljárásokat. Így válik a termékeikkel párosított üvegfelület igazán a jövő ablakinnovációivá.  Nézzük meg, milyen lehetőségeket kínálnak a Gealan nyílászáróprofilok, észrevehetetlen formában!

kert

Láthatatlan keretek a széles kilátásért

Hatalmas üvegezett felületek, beáradó fény, az épület szellemiségéhez passzoló forma- és színvilág, akár lakberendezési elemként is jól működő ablakok, üvegkiegészítők és ajtók. Csupa olyan gondolat, amelyek elsőként jutnak eszünkbe, amikor új nyílászárót tervezünk otthonunkba. Napjainkban pedig egyre elterjedtebb az a gondolkodásmód, miszerint ezek a szerkezetek már konkrét látványelemként funkcionálnak és van, hogy ennek pont láthatatlanságukkal, a környezetbe való beolvadási képességükkel tudnak eleget tenni.

Gealan Kubus

Régi és modern építészet, illeszkedő keretek

Az igény a tágas, napos terekre a 2000-es években kezdett ugrásszerűen nőni. A trendnek megfelelő volt a nagyméretű üvegfelületek elterjedése – ez utóbbinak pedig a „megtörés” nélküli kivitelezése, amelynek illúziója remekül megteremthető a Gealan keskeny profilrendszereivel.  A GEALAN-LUMAXX kerete a korábbi, akár 170 mm-es szélességű profilokhoz képest, szemmel is jól láthatóan egy kifinomultabb kivitel, a maga 106 mm-ével. Valljuk be: a mai elvárásoknak a zömökebb profilok kevésbé, vagy már egyáltalán nem felelnek meg. A LUMMAX-rendszer látszó profil szélessége, vagy inkább ez esetben keskenysége alkalmassá teszi a keretszerkezetet arra, hogy akár műemlék-jellegű, korhű épületek felújításánál is tökéletesen illeszkedjenek a megjelenésbe – hasonló módon, mint az eredetileg, akár 150 éve beépített ablakok. Mindezt egy modern nyílászáró innovatív tulajdonságaival együtt nyújtja, hiszen garantálja a hőszigetelési, zajvédelmi, energiahatékonysági standardokat.

ablakkeret

Mindemelett a Gealan-nak van megoldása a kifejezetten modern, már-már futurisztikus designer vonalon tervezett építészeti stílusokra is, melynek a GEALAN-KUBUS a verhetetlen ablakprofilja. Ez a modell szakított a látható belső illesztésekkel, kívülről pedig rejtett tokkerettel segíti fenntartani a modern összképet, ugyanakkor megadja annak a szabadságát, hogy tervezésnél döntsük el a láthatósági szintet (látható, félig rejtett, rejtett – ez utóbbi szinte láthatatlanul keskeny).

Vizsgáljuk meg a gazdaságossági kérdéseket!

Az újgenerációs GEALAN profilrendszerekkel szerelt nyílászárók kidolgozottságuknak köszönhetően minden műszaki követelménynek megfelelnek. A hangtompítás, hőszigetelés, vagy akár betörés elleni védelem mellett egy okos szellőzőrendszerrel is rendelkeznek, így nyújtják a legkorszerűbb megoldásokat műszaki téren. Ezen felsorolt okokból láthatjuk, hogy új ajtó és ablakvásárlásnál igenis érdemes megvizsgálni az üvegezés mellett a keretet is – bátran dönthetünk a nyílászáró mellett, ha azt látjuk, hogy a profil márkajelzése GEALAN. A profilok alapvető tulajdonsága egy korszerű kamrarendszer, a Gealan egy évtizede jól működő innovációja, az ún. STV statikus szárazüvegezés, a speciális, beépített ragasztási technológia, amellyel jobb statikai tulajdonságok érhetők el, nagyobb méretek esetében is. Ezt pedig tovább fokozza az IKD® intenzív maghőszigetelési rendszer, amely az STV üvegezéssel együtt dolgozva magasabb szintre emeli a hőszigetelési képességet. Nem csoda, hiszen a német gyártó az STV technikához a repülőgépgyártásban is használt ragasztási technológiát vette alapul, így ez a tulajdonság ablakainkban biztosan jelen lesz, amennyiben az 1920-as évek elejétől profilgyártást fejlesztő és tökéletesítő Gealan cég termékei mellett voksolunk.

További információk a Gealan innovációiról: Ablakok (gealan.de)

/otthon/epul-a-haz/lathatatlansag-mint-ablak-design-trend-x/