Barion Pixel „A ház formájú ház minden divatot túlél” – ilyen a Berettyó ház (x) – Coloré

„A ház formájú ház minden divatot túlél” – ilyen a Berettyó ház (x)

2023. 09. 26.

Mit jelent, hogy típusház? Miért érdemes építészként egy pályázaton típuházat tervezni és miért jó, hogy lassan 25 különböző épület közül választhat, aki a típusházak előnyeit akarja élvezni? Ismerkedjünk meg a Berettyó házzal, amely az egyik új a típusház gyűjteményből, és ami remek kiindulási pont az építkezők családoknak!

„Ez egy racionális, fegyelmezett szerkesztésű, „ház formájú ház”, helytakarékos, jól bútorozható alaprajzokkal, amely egy nagyobb családnak is képes otthont biztosítani.” – mondta értékelésében a Leier Típusház gyűjteményébe újonnan került épületről Karlovecz Zoltán Ybl-díjas építész, Pécs város volt főépítésze, a zsűri társelnöke. Ilyen a Berettyó ház.

ACCamera 2

A típusház fogalma manapság teljesen mást jelent, mint harminc-negyven évvel ezelőtt, bár ma is mellé kell tenni azonnal: nem „egyenházról” van szó. Tegyük hozzá, hogy ez már akkor is megalapozatlan volt, hiszen azok az épületek is kiváló építészeknek a legjobb szakági tervezőkkel közösen készített, elismert szakemberek által többszörösen ellenőrzött, és igen részletesen kidolgozott tervei szerint épültek meg. Ha ma végigmegyünk egy-egy település utcáin, azt láthatjuk, hogy a takarékos kialakítású és visszafogott megjelenésű lakóépületek kiállták az idő próbáját.

Ilyen előzményeken alapul a Leier korszerű, magas építészeti és műszaki minőségű, környezettudatos és energiatakarékos családi házak terveit tartalmazó típusterv kínálata, amelyek alkalmazásával az építtető időt, pénzt és fáradságot tud megtakarítani. A típusterv választék bővítésére 2022-ben kiírt építészeti tervezési ötletpályázatra 31 gyakorló építész és 14 hallgatói pályázati anyag érkezett, amelyekből öt tagú szakértői zsűri választotta ki a legjobbakat. A szakmagyakorló építészek kategóriájában a bírálóbizottság három pályaművet díjazott és három dicsérő oklevelet adott át. Ezek között volt Balmaz Gábor építészmérnök Berettyó ház elnevezésű pályaműve is.

És miért vesz részt egy építész típusterv pályázaton? Mert ezzel megmutathatja, mit tart jónak, követendőnek, szerkezetekben, méretekben, kialakításban, látványban. Azzal pedig minden induló tisztában volt, hogy a típusházakból nem lesznek egyenházak, hiszen azok maximálisan a megrendelő igényeire szabhatók, csupán kiindulási pontként, inspirációul szolgálnak.

ACCamera 5

Egyedi élettér és típusház?

Lássuk a Berettyó házat!

A tervező egy nyugodt épülettömeggel, a kortárs „párkánytalan” párkánnyal egy átgondolt, építésre alkalmas ház terveit tette le az asztalra. Balmaz Gábor több mint húsz éve foglalkozik építészeti tervezéssel, saját építész irodáját hét éve alapította. Elsősorban új építésű családi házakat tervez, de portfóliójában szerepelnek felújítások és bővítések is. A tervezésben csapatjátékos, munkáját jól összeszokott szakági tervezői csapat segíti, akikkel együtt az elmúlt időszakban több mint száz lakóépület terveit készítette el. Filozófiája szerint egy ház megtervezésekor nem csak falakat húznak és helyiségeket pakolnak le egymás mellé, hanem egyedi élettereket hoznak létre.

„Fő profilom a minőségi családi otthonok teljes körű tervezése a modern stílustól kezdve a klasszikuson át a mediterránig, de vállalom társasházak és középületek tervezését is.” – mondja a Balmaz Gábor – „Nincsen standard stílusom, mindenfélét vállalok, de természetesen nekem is megvan a kedvencem. Én inkább a modernebb stílust szeretem, abból is a lapostetős az, amit preferálok. De ha magastetővel kell építeni és abból kell kihozni egy modern formát, akkor azt is szívesen megtervezem. A pályázat lebonyolítása igen flottul ment – teszi hozzá, – teljesen világos, egyértelmű volt a pályázati kiírás, én nem is tettem fel kérdéseket, minden érthető volt. Csak pozitív élményeim vannak a pályázattal kapcsolatban, nyilván így a végeredményt tekintve is.”

Milyen a Berettyó ház?

A dicsérő okleveles nyertesként a Leier Típustervei között megvalósításra ajánlott épület egy oldalhatáron álló beépítésre tervezett, de akár szabadon állóan is elhelyezhető. A földszint + tetőteres, nyeregtetővel fedett, egyszerű tömegű, 150 m² hasznos alapterületű családi ház a nappalin kívül négy hálószobával tervezett. A tervező a gépjárműtárolót is az épületben helyezi el, ami az eddigi tapasztalatai szerint általában fontos építtetői szempont szokott lenni. Egy, az időjárástól védett előlépcsőről lehet belépni az előszobába, ami közvetlen kapcsolatban van a garázzsal is. Az előszobából nyílik egy WC-t is tartalmazó zuhanyzós mosdóhelyiség, valamint egy kisebb szoba is, ami akár irodának vagy vendégszobának is használható. A kis szobát a tervező visszahúzta a homlokzat síkjából, ami hasznos megoldás a nyári felmelegedés elleni védelem szempontjából. A földszint másik felét a tágas nappali – étkező – konyha egység foglalja el. Innen vezet a kényelmes lépcső a tetőtérre, és ez alatt található a mai terveken sajnos sokszor lefelejtett éléskamra. Az étkező elé pedig hangulatos pergolás terasz került.

Az igazi mágia a tetőtérben következik: itt a három, jó méretű, jól használható szobán kívül egy tágas háztartási helyiséget és két fürdőszobát is elhelyezett a tervező. Külön kiemelendő a szobák kulturált megközelítése és az az általában fel sem tűnő, ám mégis nagyon fontos megoldás, hogy mindegyik szobában jut elegendő hely a kinyitott ajtók mellett a szekrényeknek. Előremutató, innovatív megoldás a tetőtér Leier klímafödémmel készülő, masszív, koporsófödém jellegű kialakítása, amivel a jelentős hőtároló tömegen kívül kiváló hangszigetelési tulajdonságot lehet elérni.

ACCamera 7

A szerkezeti válasz a jelen igényeire

Amikor elhatározta, hogy elindul a pályázaton, Balmaz Gábor építésznek egyszerű, kompakt épület volt az alapvető elképzelése. Ezek esetén kifejezetten jól alkalmazhatók a Leier kéregpaneles technológiájával készült épületszerkezeti elemek. Eddig egy ilyen szerkezetű házat tervezett, de az végül nem épült meg, és koporsófödémes házat sem tervezett még, tehát műszaki szempontból is több kihívással kellett szembenéznie. A tervezés során megerősödött az a véleménye, hogy a Leier úgynevezett filigrán, egyedi méretre gyártott kéregfal- és födémelemeit jól lehet alkalmazni a családi házak építésénél.

„Ennek az építési technológiának univerzális a felhasználhatósága – magyarázza a tervező – főleg így, hogy magastetős házakat is lehet belőle építeni. Nagyon előnyös, már csak a nyári hővédelem szempontjából is, hogy koporsófödémes megoldással lehet kialakítani ezeket az épületeket. Ezt én jobbnak is tartom az ácsolt szerkezetű magastetőknél, pontosan a hőtároló tömeg miatt. Ráadásul itt van ez az innovatív, a gépészet beszerelését könnyítő Leier klímafödém, ahol a mesterpanelbe épített csővezetékek egyaránt alkalmasak fűtő- és hűtővíz szállítására, akár hőszivattyú kiszolgálására is, ez meg aztán tényleg abszolút élhetővé tudja tenni a tetőteres házakat is. A tapasztalatom az, hogy még mindenki le van ragadva a kiselemes építésnél, de talán már jobb a helyzet, mint három vagy négy évvel ezelőtt. Bízom benne, hogy az építtetők körében is teret fognak hódítani az előregyártott kéregfal- és födémelemek, én próbálom a megrendelőket efelé a korszerű és magas műszaki minőséget képviselő és egyben gyorsabb kivitelezést biztosító építési technológia felé terelni.”

Bővebb információ: https://www.leier.hu/hu/tipushazak/berettyo-haz-4