Barion Pixel Ilyen a modern típusház: igényre szabható és gyorsan épül (x) – Coloré

Ilyen a modern típusház: igényre szabható és gyorsan épül (x)

2023. 08. 07.

Az előregyártott betontermékek már kevés szakemberben idézik a ’80-as évek házgyári paneljeit, és a megkérdezett építkezést, felújítást tervezők is mára inkább előnyösnek gondolják ezt az évtizedekkel korábbihoz látványában sem hasonlító építési módot – derült ki építészek és építkezők körében a közelmúltban zajlott független felmérésekből.
És miért ne épülhetne ilyen technológiával típusház, amely gyorsan és igényre szabottan nő ki a földből? Épülhet!

Az elmúlt években tapasztalt munkaerőhiány, valamint az építőanyagok- és munkadíjak kalkulációját nehezítő bizonytalanságok miatt teret nyertek a gyors építkezést lehetővé tevő, és a költségvetés legalább egy részének kézben tartását támogató építési módok. Ilyen az előregyártott betonelemekből történő építés is. Jóllehet 15 éve még sokan visszarettentek volna a ’80-as éves házgyári építkezéseihez ma már talán látványában sem hasonlító panelekből történő építkezéstől, mára sem a szakemberek, sem az építtetők nem azonosítják a modern előregyártott betontechnológiával épülő családi házakat az elavult technológiával készült épületekhez – ez derült ki az építészek és építkezők körében a közelmúltban lezajlott felmérésekből.

Típusház: gyorsan és igényre szabva

Az előregyártott betontermékek és a munkaerőhiány összefüggései kapcsán a potenciális építkezők válaszaiból egyértelmű, hogy inkább a pozitív kijelentésekkel azonosultak: a gyors kivitelezés és a szakszerű építkezés lehetősége kerültek a rangsor elejére. És valóban: a technológia ezen előnyei kézzelfogható, akár pénzben is kifejezhető hasznot jelenthet a családi házat tervezőknek. A gyártás szigorú ütemezése miatt az építkezés nincs kitéve a kivitelezésekre jellemző csúszásoknak és szintén a gyári körülményekből adódóan kisebb az esélye a nem szakszerű megoldások adhoc alkalmazásának az épület egyik legfontosabb részén, a legfőbb szerkezetek, falak, födémek esetén.

Mindössze 11 – 11 %-nyian azonosultak leginkább azzal a kijelentéssel, hogy ez a technológia biztos drágább, és hogy hozzá nem értőként nem használható. Utóbbi kijelentés valóban igaz: az előregyártott betonelemekkel történő építéshez szükséges az a szaktudás, amelyet a gyártónál az erre vállalkozó kivitelező csapatok egynapos képzésen elsajátíthatnak. Ezek után azonban egy átlagos családi ház szakszerű szerkezetkész megépítése mindössze 3-4 napot vesz igénybe, amelyhez egy a munkát irányító szakemberre és néhány munkásra van szükség. Tehát a technológia valóban igen gyors.

Vélemények az előregyártott építőanyagokkal kapcsolatban
Vélemények az előregyártott építőanyagokkal kapcsolatban – Forrás: Build-Communication

A szakemberekhez hasonlóan az építtetők is egyre kevésbé azonosítják a modern előregyártott betontechnológiát a korábbi házgyári paneles építési móddal. 76 %-ban inkább hisznek az előnyeiben és mindössze a válaszadók 15 % szerint hasonlít a korábbi építési módhoz, ezért nem szívesen választana egy így készült házat otthonául.

Vélemények az előregyártott betontechnológiával épülő házakról
Vélemények az előregyártott betontechnológiával épülő házakról – Forrás: Build-Communication

Az előregyártott betonelemekből építhető házakhoz társított gondolatok kapcsán is többen azonosulnak a pozitív, mint a negatívabb kijelentésekkel.

Így pl. a teljesen igényre szabható megoldást minden negyedik válaszadó tartotta előnyösnek, de a gépészeti előkészítéseket vagy magát az ezzel megoldható gyors és ütemezhető építkezést is sokan gondolják hasznosnak.

Vélemények a típusházakról
Vélemények a típusházakról – Forrás: Build-Communication

És itt érdemes megállni egy pillanatra!

A felmérésben résztvevőknek ugyan mindössze 4%-a gondolja úgy, hogy az előregyártás korlátozza a kreativitást, vagy az egyedi otthon kialakítását, ennél többekben még mindig él a típusházakkal kapcsolatosan az a tévhit, hogy egyenházakról van szó. A modern típusházak szerepe és jelentősége azonban teljesen másban áll. Így például a Leier Típusházak maximálisan a megrendelő igényeire alakíthatók, gyakorlatilag inspirációul szolgálnak. Ám ebben az esetben olyan inspirációról van szó, amely mellett forintok is vannak, azaz az építkező korrekt tájékoztatást kap a számára szimpatikus típusház Leier anyagokból szerkezetkészre építésének költségeiről. Ezt a felmérésben résztvevők a típusházak előnyei kapcsán tett kijelentések közül a leghasznosabbnak találták: a válaszadók közel harmada találta hasznosnak a típusházak mellett megjelenő költségvetést, ill. további 24 %-nak tetszett, hogy a típusházakat inspirációkét használhatja saját otthona megtervezéséhez.

Vélemények arról. mi lehet a haszna egy típusház gyűjteménynek
Vélemények arról. mi lehet a haszna egy típusház gyűjteménynek – Forrás: Build-Communication

És hogy milyen további előnyöket kínál a mára 25 különböző méretű és kialakítású Leier Típusházak választéka, arról itt olvashat bővebben:

https://www.leier.hu/hu/tipushazak

A borítókép forrása: Leier