Barion Pixel Könnyedén lehet egy szobával kisebb vagy nagyobb (x) – Coloré

Könnyedén lehet egy szobával kisebb vagy nagyobb (x)

2023. 08. 16.

Egymás után kerülnek be a Leier online típusház katalógusába a tavalyi, építészeknek és építészhallgatóknak kiírt tervezői ötletpályázat legjobb épületei. Ezek azok az ajánlott épületek, hívjuk őket típusházaknak, amelyek szinte minden részletükben a megrendelő igényeire alakítva szolgálnak inspirációul. Sőt! A mellettük feltüntetett, a szerkezetek anyagaira vonatkozó költségek a kalkulációban is segítik az építkezésben gondolkodókat.

A letisztult vonalvezetésű Séd házat szívesen a helyszínre is adaptálják, a megrendelő igényére igazítják annak tervezői. Vesztergom Ádámmal, az ARCH-STUDIO vezető tervezőjével, a pályázatról, a nyertes épületről és arról is beszélgetett Sarkadi Péter, a greenfo.hu főszerkesztője a Zöld építés Podcast csatornán, hogy mennyire jelentett kötöttséget a munka során a Leier előregyártott betonelemeinek előírt használata.

Házat De Gyorsan Díjátadó - Forrás: Leier
Házat De Gyorsan Díjátadó – Forrás: Leier

A pályázaton második helyet elnyert épületet jegyző iroda vezető tervezője szerint valójában ez nem jelentett komolyabb kötöttséget, hiszen úgy jó tervezni, ha van mihez igazodni. „Mivel a pályázaton sem a telek sem a konkrét megrendelők igényére nem lehetett alapozni, így a moduláris alakíthatóság, kompakt kialakítás, az egyszerű és gyors építés, a lehetőleg gazdaságos kivitelezés igénye jelenthette a kiindulási pontokat.” – mondta a szakember, aki Veszprém megyében, a Séd patak mellett nőtt fel, innen a pályázatra készített típusház elnevezése.

Az építész iroda munkái között családi házak és középületek egyaránt szerepelnek, de kifejezetten kedvelik a gyorsan befejezhető családi házas léptéket. „Kicsi, kompakt, hatékony házakat terveztünk már barátoknak, amikor nem volt szoros határidő és volt idő szinte mindent az utolsó szögig kitalálni. Ez mindig sok hasznos tapasztalattal járt, amit pl. a pályázaton feladott típusház tervezése során kifejezeten jól fel lehetett használni.” – folytatja Vesztergom Ádám, aki egyébként jónak találja a típusházak ötletét, amelyek átgondoltan és alaposan megtervezetten biztosítják a gyors és egyszerű megépítést. A legfőbb előnyként azonban a házak mellett elérhető, a szerkezetekre vonatkozó költségkalkulációt találja. „Az elmúlt években először a munkaerőhiány, majd nyersanyag- és építőanyaghiány, végül az energiaválság nehezítette az építkezőket a betartható kalkuláció készítésében. Itt legalább a szerkezetek tekintetében segítséget kaphatnak. Ma már egy kivitelező sem, de különösen egy építész nem tudja megmondani, hogy az építkezés végére milyen költségekkel számolhat, aki építkezésbe kezd. Ezért is kifejezetten előnyös, hogy ezek a házak a gyártmánytervig elő vannak készítve, így legalább a szerkezetek költségei jók kalkulálhatók.” – emelte ki.

A letisztult vonalvezetésű Séd ház leírása mellett a honlapon szereplő szerkezetre vonatkozó 16 millió forintos árat például kifejezetten kedvezőnek tartja. Ez a költség a legjobban kidolgozott 3 gyerekes családmodellre alkalmas 4 hálószobás 117 m²-es, tetőtér beépítéses családi házra vonatkozik. Az épület azonban könnyedén egy szobával kisebbre vagy nagyobbra is gyorsan áttervezhető, garázzsal kiegészíthető. Az energetika miatt kiemelten figyeltek a tájolásra, ami része a ma már elvárt zöld építésnek, környezettudatosságnak. A telekadottság függvényében a déli oldalon a ház teljes hosszában fedett terasz csatlakozhat, ami megnöveli a nyári életteret és klímakomfortot. A koncepció része, hogy a tető olyan magas térdfalról indul, ami a tetőtérben is jól használható terek kialakulását segíti. Feladat volt, hogy a javasolt típusház minél több helyszínre könnyen adaptálható legyen. Ennek a pályázatra beadott épület maximálisan megfelel.

Séd Típusház - Forrás: Leier
Séd Típusház – Forrás: Leier

Trendi a zöld gondolkodás?

A szakember szerint érezhető, hogy a leegyszerűsítve „zöld gondolkodásnak” nevezett trend néha még akkor is tetten érhető egyre több megbízónál, ha ez egyértelműen plusz költséget jelent. „Egyre többen érzik, hogy érdemes már a folyamat kezdetén a ház energiatakarékos működését biztosító megoldásokat átgondolni és beépíteni, mert később már költségesebb lesz.”

A típusház megtervezésekor használt előregyártott szerkezetekről szólva Vesztergom Ádámnak saját európai tapasztalatait is megosztotta az interjú során. Véleménye szerint Nyugat-Európában sokkal elterjedtebb a beton és az előregyártott elemek magas fokú használata, aminek elterjedése megállíthatatlan. Az építész szerint minél többen használják, annál többen látják majd az előnyeit.

A teljes interjú meghallgatható: ⁠Szeretne egy kompakt családi házat?⁠ – Zöld Építés | Podcast on Spotify

Zöld Építés Podcast
Zöld Építés Podcast

A borítókép forrása: Leier

/otthon/epul-a-haz/konnyeden-lehet-egy-szobaval-kisebb-vagy-nagyobb-x/