Barion Pixel Házat, de gyorsan! Pincétől a medencén át egészen a klímafödémig – előregyártással (x) – Coloré

Házat, de gyorsan! Pincétől a medencén át egészen a klímafödémig – előregyártással (x)

2023. 07. 17.

Az építőipar sosem volt az időbeli pontosság szinonimája. „Mikorra lesz kész? Hol találok kivitelezőt?” – napjainkban ezeket a kérdéseket gyakran teszik fel új otthon építését tervezők. Nem meglepő, hiszen örülhetünk, ha egyáltalán akad olyan szakember, aki belátható időn belül el tudja kezdeni terveink megvalósítását.
Van megoldás? Mutatjuk!

Ha szeretné otthona szerkezeteit minél előbb elkészíttetni úgy, hogy akár a gépészet beépítése is könnyebben intézhető a megszokottnál, és az esztétikát, az egyediséget is a fő szempontok közé sorolja, akkor érdemes a korszerű, előregyártott betontechnológiát górcső alá venni! És nem, ez közel s távol nem azonos, de még csak nem is hasonlít az évtizedekkel korábban népszerű paneles építési módhoz. Alábbiakban összegezzük, miért. Sőt aki emellett teszi le a voksát, a költségvetésnek legalább ezt a részét könnyebben kézben tarthatja…
Nézzük a lehetőségeket!

Leier Keregfal 72
Forrás – Leier

Ahogyan az elmúlt 3-4 évben nőtt az új építésű lakások iránti kereslet, úgy a családi házak építése is kellő lendületet kapott. Mindeközben a munkaerő-hiány okozta problémák egyre több nehézséget, csúszást okoztak, így azok a megoldások, amelyekkel az építés gyorsabbá és könnyebbé válik ezzel párhuzamosan előtérbe kerültek. Ezen segített az előregyártás, a mára egyre népszerűbb, korszerű megoldás, amely az építkezések egyre több területén jelenik meg. Ennek a trendnek évekkel ezelőtt élharcosává vált a Leier. A cég gyáraiban mára nem csupán falak és födémek készülnek, de olyan speciális elemek is, mint a lépcsők, erkélyelemek vagy éppen a klímafödém. Utóbbi a hűtés-fűtés beszerelését egyszerűsíti, és ezzel a mennyezet is az épület energiagazdálkodásának részévé válik.

Röviden összefoglalva éppen a fent említett igényekre adnak választ az előregyártott építőelemek: beépítésük nem csak gyorsabb, de kevesebb embert igényel. Az építtető egyik legnagyobb haszna, hogy kevesebb kivitelezővel kell bajlódnia az épület meghatározó része, a szerkezet (falak, födémek) építése során. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy egy családi házat előregyártott korszerű, a gyári körülmények között készülő ún. kéregbeton elemekből egy munkavezető és néhány munkás akár néhány nap alatt szerkezetkészre építheti. De mire kínál még megoldást?

Leier Eloregyartott Betonfalak
Előregyártott Betonfalak | Forrás – Leier

A fal-dilemma

Új otthon tervezésekor a családok egyik elsődleges dilemmája, hogy a falak miből épüljenek. Szakszerűbben: milyen legyen az épület alapvető szerkezete. Van, aki a téglára, mint évezredes hagyománnyal rendelkező építőanyagra esküszik, de a könnyűszerkezetes házaknak is bőven akadnak hívei. Azonban a szerkezetről való döntés esetén olyan tényezők mellett sem szabad elmenni, mint pl. az épület ne „fogyasszon sokat”, de egyre népszerűbbek a környezetbarát anyagok is. A betonszerkezetű családi ház a földrengésbiztonságon és a tűzállóságon kívül ennek a két kritériumnak is kiválóan megfelel. Ha pedig energiahatékonyság, akkor a betonból épült ház az, amely az egyéb készházas technológiákhoz képest sokkal jobb hőtároló képességgel rendelkezik – ez azt jelenti, hogy a felfűtött, vagy lehűtött lakótér sokkal tovább tartja a kívánt hőmérsékletet.

Leier Pincekialakitas
Pince kialakítás | Forrás – Leier

Pince és garázs egy nap alatt?

Előregyártással a válasz: igen. Legyen bármilyen alaprajzi kialakítás, az előregyártott elemekből készülő pince gyakorlatilag akár egy nap alatt felépíthető az alaplemezre úgy, hogy a pincét alkotó vasbeton kéregfalak és -födém, illetve vasbeton lépcsőelemek azonos anyagminőségűek és méretpontosak. A kész elemek a helyszínre úgy érkeznek, hogy helyükre illesztéséhez csupán egy kisebb kivitelező csapat szükséges. Előregyártott elemekből készülő garázs esetén, talán még könnyebben zajlik a folyamat. Egy garázshoz gyakran még kevesebb fal szükséges, hiszen egy átlagos garázs 5×3, 6×6 esetleg 8×3 méteres, azaz mindössze 3-6 falpanel legyártása és az előkészített alapra való elhelyezése a feladat.  

Forraskert Gyor Menfocsanak 1
Forrás – Leier

Térjünk a lépcsőre!

Több szintes családi ház esetén egy lépcső beépítése időigényes feladat.

Társasház kivitelezésben járatos szakemberek véleménye alapján kijelenthető, hogy a beemelés után közvetlenül használatba vehető lépcsők nagy mértékben segítik a további kivitelezést, a könnyű mozgást. Plusz az, hogy a nagy felfordulás közepette egy már járható lépcső nagyban könnyítheti a szintek közötti mozgást, a reménybeli vevő érkezésekor kifejezetten jó benyomást is kelthet. A Leier lépcsőelemei az építész vagy statikus terveknek megfelelő geometriával és az igénybevétel szerinti vasalással készülnek a gyárban.

Ebben az esetben nincs szükség zsaluzásra, vagy vasbeton szerelési munkákra a helyszínen, használati felülete pedig fagynak, sózásnak ellenáll és/vagy készülhet csúszásgátló felülettel is.

Nyul Hangyal Balazs Boraszat 05 Mg
Előregyártott lépcső | Forrás – Leier

További információ a Leier építőanyagokról: www.leier.hu

A borítókép forrása: Leier