Barion Pixel „Több gyártós” referenciaház lesz – Indul a díjnyertes típusház kivitelezése (x) – Coloré

„Több gyártós” referenciaház lesz – Indul a díjnyertes típusház kivitelezése (x)

2023. 07. 20.

Az építész házaspár Pencen megépíteni tervezett otthonának eredeti tervei készen voltak, amikor találkoztak a „Házat de gyorsan!” típusház tervező pályázat kiírásával. A kiíráshoz igazítva áttervezték jövőbeli otthonukat és megnyerték a fődíjat. A kivitelezés pedig hamarosan indul. A fő szerkezetek természetesen a pályázat kiírója, a Leier termékeiből lesz, de olyan gyártó is a mintaprojekt mögé állt, amely nyílászárót vagy éppen homlokzatburkolatot ad majd a referenciaházhoz.

A független, építészekből álló zsűri a Leier megbízásából válogatott a benyújtott családi házak közül, ahol a cél gazdaságos és energiatakarékos családi ház típusok megtervezése volt. A 11 kiválasztott épülettel idén 25-re bővül a Leier Típusház kínálata. „A családi ház tervezésére kiírt megmérettetésen olyan építészeti munkákat díjaztunk, amelyek előregyártott betonelemeinkből felépíthető típusházak. Ezek természetesen nem egyenházak, mivel a megrendelőnek van mozgástere az „össze-leierezhető” elemek használatakor.” –mondta Komlós Andor, a Leier ügyvezető igazgatója, aki hozzáfűzte: az előregyártott betonelemeken túl, a cég által gyártott kéményt, kerítés- és térkőelemeket, valamint az idéntől országosan hozzáférhető beton tetőcserepeket is kedvezményes áron adják majd a immáron referenciaházzá előlépett típusház kivitelezéséhez. A díjnyertes KERKA-ház terveit Balku Bertalan és felesége, Balku-Hodován Katalin építészházaspár jegyzi. A Balku-házaspár KERKA-ház nevű pályázatának különlegessége, hogy már meglévő terveikből, a pályázati felhívásra Leier-kompatibilissé változtatták azokat, ez pedig olyan remekül sikerült, hogy a tervezőket egészen a „Házat, de gyorsan!” első helyéig repítette.

Házat de gyorsan! díjátadó
Házat de gyorsan! díjátadó

A legjobbnak ítélt tervből rövidesen meg is fog épülni az első ház, amelyet az építtetők a saját megtervezett otthonuknak szánták. A nem szokványos pályázat utóélete sem átlagos: az előregyártott szerkezetű otthon megépítésének folyamata cikkek és szakmai beszélgetések formájában is követhető lesz. Ezekben maguk a tervezők, a zsűri tagjai és szakértők szemüvegén keresztül is láthatjuk majd az építkezés ideje alatt a folyamatot. Érdemes tehát a colore.hu/epulahaz rovatába visszatérni, vagy éppen a Zöld építés podcast csatornán belehallgatni a beszélgetésekbe.

Milyen lesz az első KERKA ház?

A ház tervezőjével és jövőbeli lakójával, Balku Bertalannal beszélgetett már Sarkadi Péter újságíró, a greenfo és a Build-Communication, a pályázatot szervező cég közös Zöld építés podcast csatornáján.

A beszélgetésből a következőket tudtuk meg a házról: „A kétemeletes, nyeregtetős épület tömegének súlypontján helyezkedik el a lépcső, a fenti emelet pedig kedv szerint alakítható – hiszen a megrendelő igényeire szabható típusházról van szó. Mi persze saját igényeinkre szabtuk a pályázati anyagot: a nagy mozgásterű, négyszobás családi ház földszintjén egy vendég-dolgozószobát is elhelyeztünk, ugyanis a pandémia óta különösen jelentősnek tartjuk a munkavégzésre elkülönített terek meglétét. Az emeleten pedig lépcsőház választja le a szülői- és a gyermekblokkot.”

R3 V2
Forrás – Leier

A tervezők több alkalommal is megkerülték a garázs kialakításának kérdését, azonban költség és energetikai szempontból a kinti autóbeálló mellett döntöttek. A típusterv különleges velejárója, hogy ez a leválasztott garázsterv szabadon mozgatható házon belül és kívül, a megrendelő igényei alapján: leszigetelhető, vagy akár össze is tolható az épülettel. „A garázson elhelyezett napkollektorok egyszerre járulnak hozzá a környezet és pénztárca megóvásához is. Az így kialakított zöld tető nem csak energiahatékonysági szempontból előnyös, hanem esztétikailag is látványos megoldás.” – folytatta a tervező.

A tervezés folyamatáról szólva Balku Bertalan és Balku-Hodován Katalin szerint szinte kizárható, hogy egy-egy megrendelő 100%-ban elégedett legyen a számára megalkotott típusterv koncepcióival. „Mivel tudtuk, hogy megrendelők igényeire szabható típusház tervezés volt a feladat, úgy gondoltuk, a pályázott épületet több külső megjelenéssel mutatjuk be. Végül háromféle színkombináció mellett döntöttünk: készült egy sötétebb, egy világosabb, és egy klinker burkolattal ellátott látvány is – utóbbi a mi személyes kedvencünk. A mi házunk esetén ugyan nem lesz klinker, hanem úgy tűnik korszerű szálcement burkolattal fogunk dolgozni.”

Ha további részletek is érdeklik, érdemes a beszélgetést meghallgatni.

Belso 01
Forrás – Leier

Típusházból referenciaház

Több gyártó is felfigyelt a típusház pályázatra, és ma már ablakok, ereszcsatorna és homlokzatburkolati anyagok referenciaháza is lesz az első KERKA típusház. „Ami már biztosnak látszik, hogy műanyag nyílászárókkal, bejárati és kültéri ajtókat kapunk kedvező áron, egy másik hazai forgalmazó pedig a homlokzat- és a csatornarendszer kapcsán látta meg a házunkban a fantáziát, így szálcement burkolatot és alumínium ereszcsatornarendszert is beépítünk. Sőt az se kizárt, hogy egy építőanyag kereskedelmi hálózat is szívesen kínál majd extra kiszolgálást a ház építése során.”

Hallgassa meg a beszélgetést és ismerje meg a házat az alkotótól!

https://open.spotify.com/episode/55pe820homrzm703HRrlif

A borítókép forrása: Leier