Barion Pixel Így készül a házi levendulaszappan – Coloré

Így készül a házi levendulaszappan

2022. 07. 28.

A házi levendulaszappan sokkal különb a boltban kaphatónál: ugyan formája nincs annyira tökéletesítve, mint bolti társáé, sokkal lágyabb, krémesebb és illatosabb, mint üzemekben készült verziója. Próbáljuk hát ki, milyen is, ha otthon készítjük!

A házi levendulaszappan elkészítése egyáltalán nem nehéz, így akár kezdőként is nekiállhatunk! Ha a nyaralás miatt nem áll módunkban belekezdeni akkor is érdemes elmenteni a receptet, mert karácsonyi ajándék gyanánt is tökéletes a nyár illatait idéző szappan.

Ezekre lesz szükségünk:

  • 100 gramm szappan-alap
  • 40 csepp levendula illóolaj
  • 35 csepp teafa illóolaj
  • 20 csepp levendulaolaj
  • egy kevés szárított levendula

Így készül a házi levendulaszappan:

A szappan-alap abban segít, hogy magát a szappanfőzést megússzuk, így ezt felolvasztva csak színesíteni és illatosítani kell a masszát.

Az alapot egy lábasba teszem a levendulaolajjal. Önmagában sem csúnya látvány, de 0,5 gramm lila pigmentet hozzáadva szép lilává varázsolhatjuk a végeredményt. Kevergetés mellett felolvasztom a hozzávalókat, majd leveszem a tűzhelyről az edényt és egyenként hozzáadom az illóolajokat. Ha ezzel megvagyok, alaposan összekeverem. Érdemes beleszórni egy kevés levendulavirágot is, mert ezáltal természetességet kölcsönözhetünk a szappannak. Ezután beleöntöm a masszát egy szappanformába, majd megszórom levendulavirággal, és ha megszáradt, kiveszem a formából.

Nemcsak téglalap-formájú szappant készíthetünk, hanem bármilyen, a kéznek kényelmes formát használhatunk akár a konyhából is. Ha semmilyen forma nem áll rendelkezésre, egy hosszabba is önthetjük az egészet, és száradás után fel lehet vágni őket, majd kiegyenesíteni az oldalukat.

A házi levendulaszappan sikere nem múlik azon, hogy van-e szappanformánk, akár egy hosszúkás tepsit is használhatunk
A házi levendulaszappan sikere nem múlik azon, hogy van-e szappanformánk, akár egy hosszúkás tepsit is használhatunk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Kipróbálnál másfajta szappanokat is?

Ha levendula nem a világod, rozmaring felhasználásával is varázslatos illatú szappant készíthetsz, de ha már előrébb jársz fejben, akár a karácsony illatát idézőt is csinálhatsz! A receptekért látogass el a Törökbálinti Újság honlapjára!