Barion Pixel Ellepték az otthonodat a muslicák? Vesd be az ötösfogat valamelyikét! – Coloré

Ellepték az otthonodat a muslicák? Vesd be az ötösfogat valamelyikét!

2023. 09. 24.

Az ősz számos gyümölcsöt ad nekünk, amelyeket akár frissen fogyasztva vagy üvegbe téve szolgálják az egészséges étrendünk alapjait. Ám az otthon tárolt gyümölcsökkel együtt muslicákat is tartunk. Hemzseg az otthonod az idegesítő rovaroktól?

Mit tudsz a muslicáról?

  • A gyümölcsök körül legyeskedő muslicák valójában kistestű legyek,
  • a biológia, az élettan, a genetika leggyakrabban használt modellszervezeteként használják,
  • nem azért dongják a gyümölcsöt, mert azt fogyasztják, azért repkednek folyton az érett gyümölcs körül, mert az erjedő növényi anyagokba rakják le petéiket,
  • a lárvák kikelésük után azt a gombát fogyasztják, amelytől a gyümölcs rothadni kezdett,
  • a világ minden táján megtalálhatók,
  • szaporodásukhoz nedves környezetre és erjesztőanyagra van szükség,
  • szaporák, a nőstények életük során akár 2000 petét is lerakhatnak,
  • olyan jó szaglásuk van, hogy messziről érzékelik a túlérett gyümölcs szagát és a legkisebb résen is képesek behatolni a házba,
  • egy 2012-es tanulmányból az is kiderül, hogy a hímek alkoholba fojthatják bánatukat, ha nem tud párosodni a nősténnyel.
Muslica
Kiszagolta az érett gyümölcs szagát / Kép forrása: Andreas Häuslbetz / Getty Images

A kérdés: hogyan? A válasz: fúj!

Neked is feltűnt, hogy amikor friss gyümölccsel töltöd fel az otthoni táradat, akkor még se híre, se hamva a muslicahadnak, majd ahogy érnek a gyümölcsök egyre többen jelennek meg? Honnan kerülhet az otthonunkba ennyi apró rovar, ha egy darab sem volt a terméken?

Nem (feltétlenül) az ablakon repülnek be, nem lesik az ajtónyitásunkat. A válasz ennél sokkal egyszerűbb, logikusabb és undorítóbb lehet. Elképzelhető, hogy még mielőtt megvettük volna a gyümölcsöt, már abba belerakta petéit az apró rovar. Ha az otthoni klíma és minden más ideális a peték fejlődéséhez, abból hamarosan kifejlett muslicák rajzanak ki.

Megszabadulnál tőlük?

Most, hogy ennyi mindent megtudtál a muslicáról, de jelenlétük cseppet sem vált vonzóbbá, sőt, szeretnél tőlük eredményesen megszabadulni tőlük, hoztunk néhány hatékony csapdát, amelyet magad el tudsz készíteni.

Végérvényes megoldást kínáló ötletek ezek, amelyek nemcsak megszüntetik a muslicák rajzását, de az életükkel is így tesznek.

#1 – Befőttes üveg tölcsérrel

A csapda elkészítéséhez egy üres befőttes üveg, egy papírlap, olló, cellux és valamilyen érett gyümölcs szükséges. A kupakra nem lesz szükséged egy darabig. A papírlapból készíts tölcsért, ragaszd össze és csak egy aprócska lyukat hagyj rajta. Az üvegbe helyezd bele a gyümölcsöt, majd a tölcsért engedd bele az üvegbe úgy, hogy a teteje megfogja azt. Nincs más dolgod, mint várni. Ha már kellően sok rovar gyűlt össze, akkor engedj szappanos vagy mosogatószeres vizet az üvegbe és csavard rá a kupakot. Ez fogja a muslicák vesztét okozni. Az elpusztult rovarokat a vízzel együtt öntsd ki.

Muslicacsapda
Az almaecet vonzó, a mosogatószer halálosa muslica számára / Kép forrása: BackyardProduction / Getty Images

#2 – Tányér/tál fóliával

Ez a csapda is nagyon egyszerű és az eszközigény is minimális. Szükség van egy mély tányérra vagy tálra. Ebbe önts kis mennyiségű almaecetet, adj hozzá egy kis mosogatószert, majd frissen tartó fóliával fedd le az edényt. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy fogpiszkálóval vagy az olló hegyével apró lyukakat szúrj a fóliába és várhatod a nem kívánt vendégeket.

#3 – Ragadós papír

Egy kisebb méretű kartonpapír (lehetőleg élénk színű) is elegendő, amelyet kenj be mézzel. Ennyi. Ezt nem is érdemes túlragozni.

#4 – asztalon „felejtett” sörös/boros üveg

Azt már tudod, hogy nem vetik meg az alkoholt sem, így egy buli után az asztalon maradt, majdnem üres sörös doboz, vagy a boros üveg is végzetes csábítást jelenthet az apró legyeknek. Buli nélkül is kihelyezhető ilyen csapda. Az alkohol nemcsak megszédíti őket, de szó szerint alkoholba fojtják bánatukat.

#5 – Tej, cukor, bors kombó

Minden hozzávalóból kevéske kell, amelyeket egy edényben melegíts fel, kavard össze és hagyd kihűlni. Várhatod a muslicákat. Ha biztosra szeretnél menni, hát fedd le fóliával vagy folpackkal.

Nyitókép forrása: nechaev-kon / Getty Images