Barion Pixel 5 DIY-ötlet, hogy őszi illatú legyen a lakásod – Coloré

5 DIY-ötlet, hogy őszi illatú legyen a lakásod

2022. 09. 01.

Ne vessetek tűzre azért, hogy szeptember elsején, a naptári ősz első napján, amikor még jóval huszonöt fok felett van a hőmérséklet, én már őszi témájú DIY-cikket hozok – el lehet a tippeket menteni későbbre is!

Szeptember elseje van, iskolakezdés, lassan (mondom lassan!) jön a hűvösebb, esős idő és többet leszünk a négy fal között – lesz alkalmunk DIY-projektekre is. Persze eszem ágában sincs siettetni az időt, élvezzük csak ki az indián nyár minden szépségét, de előbb-utóbb eljön majd a borongós, igazi ősz is. Ehhez pedig az dukál, hogy őszi hangulatot varázsoljunk otthonunkba is, hiszen sokan továbbra is nagyrészt otthonról dolgozunk. Ha még korainak érezzük a dekorálást, akkor megalapozhatjuk a hangulatot az illatokkal, ebben pedig a Pinterest lesz a segítségünkre. Én is ott találtam a “DIY fall scents at home” jeligére rákeresve ezt a cikket, lássuk, mit ajánl a szerző.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha illatosításról van szó, az illatgyertya, melyből rengetegfélét találhatunk a piacon, a bátrabbak persze maguk is elkészíthetik. A szerecsendió és szegfűbors a “legősziesebb” illatok, de a cikk a gyömbért, a fahéjat és a szegfűszeget sorolja még ide, így mi is azt ajánljuk, hogy elsősorban ezekkel kezdjetek. A nappali vagy a konyhaasztal éke lehet egy csinos tálcára helyezett mécseses dísz, melyben a mécseseket kávébabbal töltött üvegcsékbe helyezzük.

Insisting,of,tangerine,jam,(varenye),in,sugar,syrup,in,stewpot
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Egy nagy lábasba (vagy ha van, slow cooker-be) tegyünk felszeletelt almát, narancsot, vanília kivonatot, fahéjrudat, szegfűszeget, szerecsendiót és annyi vizet, hogy ellepje az összes hozzávalót. Forraljuk fel a keveréket, majd vegyük tartalékra a lángot, hogy csak párolódjon a mix, így tíz perc sem kell majd ahhoz, hogy mennyei illat legyen a lakásunkban.

Készítsünk illatos fenyőtobozt, ami csak úgy ontja magából az aromákat! Melegítsük elő a sütőt nagyjából 90 Celsius fokra, béleljünk ki egy tepsit és oszlassuk el rajta egyenletesen a tobozokat. Süssünk negyven percig, ez kiöli az összes benne maradt aprócska rovart, hiszen nem szeretnénk szúval és egyebekkel benépesíteni az otthonunkat. Negyven perc után vegyük ki őket a sütőből, hagyjuk kihűlni, és tegyük egy nagy, jól zárható zacskóba. Csepegtessünk illóolajokat mellé, mondjuk 10-10 csepp narancs, illetve fahéj illatú olajat, de rajtunk múlik, mit használunk. Zárjuk le a zacskót és rázzuk fel, hogy a tobozok beszívhassák a nedvességet, szorítsuk ki belőle a levegőt és sötét helyen legalább egy hétig hagyjuk pihenni. Ezután vegyük ki őket, helyezzük egy csinos tálcára és a nappalink éke lehet ez a sokáig mesés illatot árasztó dísz.

Decorative,antler,bowl,with,apples,and,pine,cones,in,living
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Szerezzünk be egy csatos befőttesüveget, és készítsük le saját, természetes összetevőkből álló illatosító mixünket, vagyis pot-pourrinkat szárított gyümölcsökből, magokból. Használjunk hozzá almát, narancsot vagy mandarint, szegfűszeget, fahéjrudakat, aszalt szilvát és áfonyát, valamint tobozt díszítésnek.

Végül pedig a háztartás mindennapi kellékei segítségével is őszt varázsolhatunk otthonra, ha lecseréljük például a szappanokat, vécéillatosítókat, tusfürdőket, samponokat konkrét illatokra. Almáspités, kávés, fahéjas, diós, az elvetemültebbeknek pedig sütőtökös termékeket is kínál a piac.