Barion Pixel Így tehetjük kényelmesebbé a vaspótlást (x) – Coloré

Így tehetjük kényelmesebbé a vaspótlást (x)

2024. 02. 07.

Sokan tartanak a gyógyszeres vaspótlástól annak kellemetlen mellékhatásai és hosszú időtartama miatt. Mutatjuk, hogyan tehetjük könnyebbé ezt a hónapokon át tartó folyamatot.

A vashiány igen gyakori egészségügyi probléma, amely a legtöbb esetben kiegyensúlyozott, vasban gazdag étkezéssel megelőzhető lenne. Egyes diéták, életvitelek, életszakaszok vagy betegségek viszont szükségessé tehetik a gyógyszeres vaspótlást. A vérképzés, az oxigénszállítás, az immunrendszer megfelelő működése és a sejtek energiatermelése mind-mint vasat igényelnek. Mivel a szervezetünk nem tudja a vasat előállítani, csak raktározni, a napi vasveszteségünk pótlásáról nekünk magunknak kell gondoskodnunk.

Ez a vashiány négy fő oka

A vashiány sokszor a tartósan alacsony vasbevitel következménye. A szélsőséges, a legjobb vasforrásoknak számító vörös húsokat és belsőségeket nélkülöző diéta megnövelheti a vashiány kockázatát. A második fő ok a szervezet megemelkedett vasigénye. Serdülőkorban, várandósság vagy szoptatás alatt, vagy intenzív sporttevékenység esetén a megszokottnál több vasra van szükségünk, amelyet nem minden esetben tudunk a táplálkozással biztosítani. A harmadik ok a megnövekedett vasvesztés. Ha erős a menzeszünk, műtétünk volt, esetleg valamilyen folyamatos vérzéssel járó betegségünk, például aranyerünk van, az kimerítheti a vasraktárakat. A negyedik esetben a vashiányt az okozza, hogy a bevitt vas nem tud megfelelően felszívódni. A gluténérzékenységnek is nevezett cöliákia során például pont azon a vékonybélszakaszon károsodnak a bélbolyhok, ahonnan a vasnak kellene felszívódnia. Ez esetben a vaspótlást meg kell előznie az alapbetegség feltárásának és gyógyításának.

Laborvizsgálat segíthet felismerni a vashiányt

A vashiányt nem mindig könnyű azonosítani, mert a panaszok nem kizárólg erre az állapotra lehetnek jellemzőek. A legismertebb tünet az állandó fáradtság és kimerültség, de gyakran okoz fejfájást, ingerültséget, koncentrálási nehézséget, sápadtságot vagy hajhullást is. Szintén intő jel lehet, ha berepedezik a szájzugunk, légszomjat vagy heves szívdobogást érzünk, esetleg furcsa dolgokat szeretnénk kóstolni: jeget, agyagot, sarat. Az is előfordulhat, hogy nincs feltűnő panaszunk, és egy rutin laborvizsgálat vagy a véradás előtti szűrés esetén derül fény a bajra. Az alacsony hemoglobinszint például jelezhet vashiányt.

Elhúzódó folyamat lehet a gyógyulás

Kifejezett vashiánynál már nem elég a vasban gazdag táplálkozás, sem a vastartalmú étrend-kiegészítők szedése, hanem gyógyszeres vaspótlásra van szükség. Mivel a vashiány lassan alakul ki, így kezelése is elhúzódó folyamat lehet. A vérkép 1-2 hét után elkezdhet javulni, de ilyenkor a vasraktárak telítettsége – amelyet a vérből kimutatható ferritin nevű fehérje szintje jelez – még korántsem megfelelő. 3 hónapos szedése után a hemoglobin, ferritin, szérumvas és teljes vaskötő kapacitás laboratóriumi ellenőrzése javasolt.

Veszélyes lehet a kezeletlen vashiány

Nem titok, hogy a gyógyszeres vaspótlás bizonyos kényelmetlenségekkel jár. Kellemetlen lehet a gyógyszer íze, elszíneződhet a székletünk, ráadásul bizonyos típusú vaspótlóknál szigorúan megkötött, hogyan és milyen módon kell azokat bevennünk, mivel bizonyos étel- és italösszetevők, továbbá gyógyszerek akadályozhatják a vasfelszívódást. Érthető, ha emiatt nem vagyunk lelkesek a negyedéven át tartó gyógyszerszedés gondolatától, és amíg lehet, inkább megpróbáljuk étrend-kiegészítőkkel vagy vasban gazdagabb étrenddel orvosolni a problémánkat. A vashiánnyal azonban nem jó kísérletezni: a tünetek idővel már a hétköznapi tevékenységeinket is hátráltathatják, ráadásul az elhanyagolt hiányállapot vashiányos vérszegénységgé, akár életet veszélyeztető állapottá súlyosbodhat.

Maltofer rágótabletta: hatásos segítség vashiány esetén

Ha vashiányunk van, válasszunk olyan gyógyszert, amely biztonságos és hatásos, és a lehető legkevesebb kellemetlenséggel jár a szedése! A Maltofer rágótabletta hazánkban a vezető, recept nélkül kapható, vaspótló gyógyszer* vashiány megelőzésére, kezelésére. A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz, és bármikor, akár étkezéssel együtt is bevehető, mert nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, sem a beszedett egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A kellemes, csokoládéízű tablettából szabályozottan szívódik fel a vas, és a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2022. január – 2023. december időszakban

Maltofer
Maltofer – Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)