Barion Pixel Emiatt ne fájjon a fejed! – De tudod pontosan, hogy mik lehetnek a fejfájás okai? – Coloré

Emiatt ne fájjon a fejed! – De tudod pontosan, hogy mik lehetnek a fejfájás okai?

2024. 02. 07.

Ha gyakran fáj a fejünk, érdemes inkább rájönni a fejfájás okaira, mint fájdalomcsillapítón élni. Sokszor olyan apróság áll a háttérben, amire nem is gondolnánk.

A fejfájás okai rendkívül sokfélék lehetnek, ahogyan maga a fejfájás is. Szúró, éles, hasogató, tompa, és a fejünk bármely részén jelentkezhet. Előfordulhat, hogy egy krónikus állapot áll a háttérben, ám sok esetben olyan tényező okozza, amire nem feltétlenül gondolnánk.

A fejfájás okai

A fejfájás rendkívül szerteágazó lehet. Fejünk több pontján is jelentkezhet, ráadásul van, amelyik teljesen váratlanul jön, míg más lassanként alakul ki. Előfordul, hogy elmúlik magától, netán gyógyszer segítségével, ám olyan is megeshet, hogy napokig nem tudunk szabadulni tőle. Nem kell egyből megijedni, ugyanis akár erős fejfájás is adódhat apró, megoldható problémából. Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos fejfájást. Utóbbi esetben leginkább külső ingerek idézik elő a kellemetlen állapotot, míg előbbiben maga a szervezet jelez valamit.

Időjárás

Az időjárás sok esetben okoz fejfájást, ám a szakemberek sem tudják, hogy ennek pontosan mi az oka. Köze lehet a genetikához vagy a különböző neurológiai eltérésekhez is. Bizonyos nézetek szerint az időjárás okozta fejfájás az evolúció maradéka, hiszen, ha nem volt megfelelő a környezet, az ősember a fejfájásából érezte, hogy tovább kell állnia, és biztonságosabb környezetet kell keresnie. Jó hír, hogy az ilyen fejfájás bár erős tud lenni, gyógyszerekkel csillapítható, és pár óra vagy nap után elmúlik.

Vérnyomás

Önmagában a magas vérnyomás ritkán okoz fejfájást, ám ha hirtelen megugranak az értékeink, azt kísérheti fejfájás. Ha alapvetően gondunk van a vérnyomással, hasogató fejünk jelezheti, hogy érdemes végezni egy mérést, és fontos, hogy említsük meg az orvosunknak a panaszt, ugyanis könnyen lehet, hogy a vérnyomásgyógyszerünk dózisát módosítani kell!

A fejfájás okai közt a fáradtság is szerepelhet, amit sok esetben vashiány okoz
A fejfájás okai közt a fáradtság is szerepelhet, amit sok esetben vashiány okoz / Kép forrása: elenaleonova / Getty Images

Fáradtság

Ha hosszabb távon nem alszunk eleget, a fáradtságon túl a fejfájás is jelezheti, hogy oda kell figyelnünk a pihenésre. Próbáljunk meg időben ágyba kerülni, vagy ha van rá módunk, tovább aludni, esetleg nappal lefeküdni, így gondoskodva arról, hogy elég pihenést biztosítunk a szervezetünknek. Előfordul azonban, hogy a fáradtságot nem a kialvatlanság okozza, hanem a vashiány, és ez generál fejfájást. Mivel szervezetünk nem képes arra, hogy vasat állítson elő, mindenképpen szükség van a pótlásra, amit élelmiszerekből is bevihetünk, ám ha nincs időnk azzal foglalkozni, hogy kiegyensúlyozottan étkezzünk, érdemes vaspótló gyógyszerrel besegíteni.

Depresszió

Akár a depresszió is kiválthat fejfájást, ám nem törvényszerű, hogy az első tünetek között jelentkezik. Sokszor a depresszió alváshiánnyal jár együtt, és inkább a kialvatlanság generálja a fejfájást, semmint maga a lelkiállapot, míg más esetben a rosszkedv és lehangoltság okozza a tünetet. Oka lehet az is, hogy egy depressziós ember elfelejt inni, vagy nem megy ki a friss levegőre, ami szintén okozhat fejfájást.

Sok esetben a fejfájás valaminek a tünete, ám ha lázzal vagy ájulással, netán orrvérzéssel párosul, mindenképpen keressük fel orvosunkat, hiszen akár komolyabb probléma is állhat a háttérben!

Nyitókép forrása: Getty Images
(Hirdetés)