Barion Pixel Amikor a vasbevitel már nem elég: ilyenkor van szükség gyógyszeres vaspótlásra (x) – Coloré

Amikor a vasbevitel már nem elég: ilyenkor van szükség gyógyszeres vaspótlásra (x)

2024. 02. 07.

Vasbevitelre mindenkinek, mindennap szüksége van, hogy megelőzze a vashiányt. A vas pótlására ezen felül akkor kell gondolnunk, ha vashiányos tünetek jelennek meg.

Vasra állandóan szüksége van a szervezetnek. A létfontosságú nyomelem nélkül kárt szenved a vérképzés, az oxigénszállítás, romlik az immunrendszer működése, kevesebb energiát tudnak termelni a sejtek. A felnőttek szervezete mindössze 3-4 grammnyi vasat tartalmaz, amelyből napi 1-2 milligrammot el is veszítünk hajhullással, körömvágással, széklettel, vizelettel, verejtékezéssel, a bőr hámlásával. Ezt a napi vasvesztést az egészséges emberek kiegyensúlyozott, vegyes, vasban gazdag étrenddel általában képesek pótolni. Ezt nevezzük vasbevitelnek.

Minden életszakasznak más a vasigénye

Jó, ha tudjuk, hogy minden életszakaszban változik, mennyi vasra van szükségünk, és nemenként is akadnak eltérések. Ha tudni szeretnénk, mi vajon elegendő vasat biztosítunk-e a szervezetünknek, abban az úgynevezett tápanyagbeviteli referenciaérték (NRV) ismerete segíthet. Az NRV fejezi ki, mennyi az a minimális vasmennyiség, amelynek bevitelére naponta szükségünk van a vashiány megelőzéséhez.

A vas NRV-je életkoronként és nemenként a következő:

0-6 hónapos korig: 0,27 mg
7-12 hónapos kor között: 11 mg
1-3 éves kor között: 7 mg
4-8 éves kor között: 10 mg
9-13 éves kor között: 8 mg
14-18 év kor közötti fiúk esetében: 11 mg
14-18 év kor közötti lányok esetében 15 mg
19-50 éves kor közötti férfiak esetében: 8 mg
19-50 éves kor közötti nők esetében: 18 mg
Várandósság idején: 27 mg megelőzésre, a vashiány kezelésére pedig 30-60 mg (WHO ajánlása szerint)
Szoptatás alatt: 10-30 mg
51 éves kor felett: 8 mg

Vashiánynál már nem segít a táplálékkal történő vasbevitel

A szervezet vasigényének biztosítására nem mindig elegendő a vasbevitel. Ha tartósan kevesebb vasat kap a szervezet, mint amennyire szüksége van, akkor vashiány lép fel. Ebben az esetben már indokolt a gyógyszeres vaspótlás.

Ezek a tünetek utalhatnak vashiányra

A vashiány tünetei igen változatosak lehetnek. Vannak köztük látható, érezhető és pszichés elemek is, amelyek más betegségeknél is megjelenhetnek. Ráadásul nem hirtelen, hanem fokozatosan alakulnak ki, így sok esetben fel sem tűnik, hogy a fáradtság, a sápadtság, a kedvetlenség nem átmeneti, és nem fog elmúlni pusztán a pihenéssel. Árulkodó lehet a hajhullás, a köröm töredezése, a légszomj, a szédülés, az ingerlékenység, a fájdalmas afták a szájüregben, illetve az, ha képtelenek vagyunk kilábalni enyhének tűnő felső légúti betegségekből.

A vashiány kialakulásának a következő négy fő oka lehet:

  1. Megnő a vasigényünk. Az intenzív testi fejlődés időszakában – kisgyermek- és serdülőkorban –, megerőltető sporttevékenység vagy kemény fizikai munka, továbbá várandósság és szoptatás idején a szervezetünk szinte habzsolja a vasat. Ezért is magasabb a vas napi beviteli referenciaértéke (NRV) a fejlődésben lévő gyermekek, tinik vagy várandósok esetén. Ezt a nagyobb igényt már nem minden esetben tudjuk a táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel fedezni.
  2. Több vasat veszítünk. Mindegy, hogy erősebb menzeszről vagy folyamatosan vérző fogínyről, aranyérről vagy esetleg komoly sérülésről, műtétről van szó, egy a lényeg: minden vérzés vasvesztéssel jár.
  3. Vasfelszívódási zavarral küzdünk. Előfordulhat, hogy valamilyen aktív, kezeletlen betegség miatt szenved zavart a vasfelszívódás. A gluténérzékenységként is ismert cöliákia betegségben szenvedőknél például azért nem tud felszívódni a vas, mert pont azon a vékonybélszakaszon károsodnak a bélbolyhok, amely a vasfelszívódásért is felel. Itt csak az alapbetegség kezelése után kezdődhet meg a kimerült vasraktárak feltöltése.
  4. Kevés vasat viszünk be, esetleg az rosszul hasznosul. A vashasznosulás mértéke függ a bevitt vas típusától is. A vörös húsokban, belsőségekben fehérjéhez kötötten, úgynevezett „hemvasként” található meg, ebből akár háromszor több vas tud hasznosulni, mint a növényekben nem fehérjéhez kötötten jelen lévő „nem hemvasból”. A C-vitamin kifejezetten támogatja a vasfelszívódást, de számos étel- és italösszetevő gátolja azt. Ha azt szeretnénk, hogy minél több vas szívódjon fel, várjunk legalább 2 órát a kávéval, teával, kólával, vörösborral az étkezés után.

Maltofer rágótabletta: hatásos segítség vashiány esetén

Ha tüneteink jelennek meg, akkor már nem elég a táplálkozással vagy étrend-kiegészítőkkel történő vasbevitel, mindenképpen gyógyszeres vaspótlásra van szükség. A vashiány lassan alakul ki, ezért a vasraktárak feltöltése is hosszabb folyamat, amelyhez mindenképpen magas elemivas-tartalmú vaspótló gyógyszerre lesz szükségünk. Olyan készítményt válasszunk, amely biztonságos és hatásos, és a szedése a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel jár. A Maltofer rágótabletta hazánk vezető, recept nélkül kapható vaspótló gyógyszere* vashiány megelőzésére, kezelésére.

A Maltofer rágótabletta 100 mg elemi vasat tartalmaz, étkezéssel együtt is bevehető, mert nem lép reakcióba a leggyakoribb étel- és italösszetevőkkel, C-vitamin nélkül is jól hasznosul. A kellemes, csokoládéízű tablettából szabályozottan szívódik fel a vas, és a vashiány mértékétől függően tölti fel a vasraktárakat. Szedése ritkábban okoz gyomor- és bélpanaszokat, mint más típusú vaspótlók.

*IQVIA OLA Pharmacy Sell-in adatok alapján, a Maltofer rágótabletták együttes eladásait tekintve az OTC vaspótlók (04F2) csoportban, a 2023. január – december időszakban

Maltofer
Maltofer – Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Pexels

(Hirdetés)