Barion Pixel Mi az a Wordle nevű szókirakó játék, ami jelenleg lázban tartja a világot? – Coloré

Mi az a Wordle nevű szókirakó játék, ami jelenleg lázban tartja a világot?

2022. 02. 12.

A Wordle, amilyen egyszerű, olyan nagyszerű játék, ami bő egy hónap alatt szélsebesen meghódította a világot – nem mellesleg pedig akár angol szótanulásra is hasznos lehet annak, aki megfelelő alapszókinccsel rendelkezik hozzá.

Bár Magyarországon nem a Twitter a legnépszerűbb közösségi oldal, de ha mégis ránézünk időnként, alighanem szembejött már velünk is egy-két színes négyzetekből álló poszt.

A Wordle játékszabályai

A játékszabályok roppant egyszerűek: a Wordle oldalán naponta egyszer mindenkinek felbukkan egy 5×6 négyzetből álló feladvány. Ez egy öt betűs angol szót rejt, amit legfeljebb hat próbálkozással kell kitalálni (ezért a hat sora a pályának). Első tippként be kell írnunk egy értelmes ötbetűs szót, és ha abban a szóban szerepel olyan betű, ami a megfejtendő szóban is szerepel, akkor ezt sárgával jelzi a játék, míg zölddel, ha konkrétan ugyanazon a helyen van a betű mindkét szóban.

Wordle Szokirako
A Wordle szókirakó első és legfontosabb szabálya, hogy egy nap csak egy feladványt oldhatunk meg (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Maga a játék Josh Wardle amerikai szoftvermérnök találmánya, ő programozta le feleségének, aki nagy rajongója a szójátékoknak, és hónapokig tesztelték, mielőtt nyilvánossá tették. A Wordle a böngészőben fut, nem kell hozzá semmi egyetlen bővítmény, és jelenleg még ingyenes. Legnagyobb előnye, hogy naponta csak egyetlen játékot enged.

Már magyar verziója is van a Wordle-nek

Sőt, kétféle magyar verziója is – erről a 444.hu írt elsőjént. A játékszabályok ugyanazok, ám mivel a magyar ábécé nagyobb az angolnál, a Szózat nevű szókirakóban az ötbetűs szavak kitalálásához összesen nyolcszor tippelhetünk. Míg a Szó Reggelt! egy korábbi verzió, amelyben naponta két magyar szót is kitalálhatunk.

A 3 legfontosabb tudnivaló a Wordle-ről

Egy nap, egy feladvány: lényegében emiatt van komoly tétje a játéknak. Hiszen naponta csak egy húzásunk lehet, ha azt elrontjuk, akkor meg kell várnunk a következő napot az újrakezdéssel.

Wordle Szabalyai
Első tippként be kell írnunk egy értelmes ötbetűs szót, és ha abban a szóban szerepel olyan betű, ami a megfejtendő szóban is szerepel, akkor ezt sárgával jelzi a játék (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

A játékosok ugyanazt a feladványt látják: szintén lényeges pontja a szókirakónak, hogy minden játékosnak ugyanazt a szót kell kitalálnia az adott napon. A fejlesztő célja ezzel az volt, hogy párbeszédet indítson a barátok, ismerősök között arról, hogy kinek hogy sikerült az aktuális feladat.

Könnyen megoszthatjuk eredményeinket: ha sikeresen – vagy sikertelenül – megoldottuk az aznapi rejtvényt, a játék felajánlja, hogy megosszuk a napi teljesítményünket. Ha erről posztolunk, így fog kinézni:

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix