Ők a világ legbefolyásosabb influenszerei 2021-ben

2021. 05. 24.

Cristiano Ronaldo az abszolút number one, de zenészek, színészek, politikusok és celebek is felkerültek a világ legbefolyásosabb influenszereit rangsoroló 50-es toplistára.

A modern digitális világban a közösségi médiának hatalma van – foglalja össze az influenszerek tevékenységének lényegét a felmérést végző Visual Capitalist, amely a Twitter, a Facebook, az Instagram, a TikTok, a YouTube és a Twitch oldalak 2021-es adatait alapul véve állította össze a világ legbefolyásosabb influenszereinek toplistáját.

517 milliós követőtáborával a virtuális dobogó legfelső fokára a portugál Cristiano Ronaldo sztárfocista került, mind Facebookon (148,6 millió), mind Instagramon (275 millió) őt követik legtöbben a világon.

Daily Instagram Posts
Cristiano Ronaldo egyik Instagram posztja. Kép forrása: Northfoto

A Juventus klasszisát három énekesnek sikerült megközelíteni 400 millió fölötti számokkal: az ezüstérmes a tinilányok ügyeletes szívtiprója, a Grammy-díjas kanadai pop- és R&B-énekes, Justin Bieber lett (455 millió), míg a harmadik és negyedik helyre Ariana Grande és Selena Gomez futottak be, 429, illetve 425 millió követővel.   

Nem meglepő, hogy a toplista szereplői mind ismert emberek, a rangsor felét zenészek és színészek teszik ki. A sztárok és celebek mellett, ha kisebb számban is, de a politikusok is képviseltetik magukat a legbefolyásosabb influenszerek között.

A listáról a Visual Capitalist egy látványos infografikát is készített:

Visual Capitalist Legbefolyasosabb Influencerek 2021
A világ legbefolyásosabb influenszerei, 2021. / Forrás: Visual Capitalist

Barack Obama volt amerikai elnök (221 millió) a 19. helyen található, a Twitteren egyébként ő büszkélkedhet pillanatnyilag a világ legnagyobb követőtáborával. De bekerült a rangsorba Narendra Modi indiai miniszterelnök is, 175 millió követője a 32. hely megszerzéséhez volt elég. Ha pedig korábban készült volna a felmérés – mintegy 140 milliós követőtáborával – minden bizonnyal Donald Trump nemrégiben leköszönt amerikai elnök is ott lenne a top 50-ben, azonban őt a legtöbb közösségi platformról letiltották januárban.

Daily Instagram Posts
Barack Obama egyik Instagram posztja Bruce Springsteennel. Kép forrása: NorthFoto

Érdekesség, hogy míg a listán szereplők többségének esetében (67%) az Instagram a legmeghatározóbb platform, Obama mellett Rihanna, Lady Gaga, Justin Timberlake vagy Britney Spears is a Twitteren a legerősebb. A Facebookot többek közt Shakira, Will Smith, Eminem vagy Bruno Mars részesíti előnyben a többi közösségi média felülettel szemben. A TikTok legnagyobb sztárjának pedig egy 17 éves amerikai tinédzser, Charli D’Amelio bizonyult, aki különböző tánctípusokat bemutatva vált a tiktokosok kedvencévé.

A kutatás generációk szerint is csoportosítja a lista szereplőit. A legtöbb influenszer a millenárisok közül került ki, szám szerint 33, ide tartozik a listaelső Cristiano Ronaldo mellett például Lionel Messi, Neymar, Rihanna, Adele vagy Lady Gaga is. Az X generációt tízen képviselik, például Dwayne „Szikla” Johnson, Jennifer Lopez és Vin Diesel. A Baby Boomerek közül hárman (Ellen DeGeneres, Barack Obama, Narenda Modi), míg a Z generáció képviselői közül négyen (Kylie Jenner, Billie Eilish, Charli D’Amelio, Shawn Mendes) kerültek be a legbefolyásosabb influenszerek közé.