Barion Pixel A Google a barátod? Jobb, ha ezeket is tudod róla! – Coloré

A Google a barátod? Jobb, ha ezeket is tudod róla!

2021. 04. 09.

A keresőóriás valójában nemcsak nekünk gyűjt adatokat, hanem rólunk is…

Ez pedig kényes kérdés, és nem árt tisztában lenni azzal, mi kerülhet rossz kezekbe is, ha óvatlanok vagyunk.

google ezt tudja
Forrás: unsplash.com

Mindenki szeret kényelmesen élni, és ezt az okos eszközök idejében meg is tehetjük. Már senki nem lepődik meg, ha a telefonja felajánlja a bankkártya adatait, ha belépteti az e-mailezésbe, ha automatikusan kitölti az online rendeléseit, kezeli a kódjait, felhőben tárolja a fotóit 10 évre visszamenőleg, vagy épp felkínálja azokat a hirdetéseket, melyekre neked éppen szükséged lehet.

Korábban ez rémisztő volt, manapság már megszokott, sőt talán „elvárt”. Pedig ez a sok információ visszafelé is elsülhet. Bármilyen jó is a kényelem és a gyorsaság, nem árt, ha betartod a biztonsági óvintézkedéseket és nem tárolsz mindent a virtuális térben!

Mit tud rólad a Google, és a telefonod úgy általában?

  • A Google vagy épp a Facebook és Insta személyre szabott reklámokat keres neked. Jegyzi a kereséseid és kialakít rólad egy vásárlói profilt, ami alapján utána megtalálnak a hirdetések. A Hirdetés beállítások menüben meg is tudjuk nézni, ki, mit preferál és mivel kínálható meg a Google szerint.
  • A telefonunk elmenti az általunk kimondott kulcsszavakat, utasításokat. Ha Androidos készülékeden a mikrofon funkciót használod, hogy ne kelljen bepötyögnöd az utasításokat, azok tárolva lesznek és ezt le is csekkolhatod a „Voice and Activity” menüben.
  • Android rendszered figyeli és rögzíti a tevékenységeidet, amiket vissza is tudsz ellenőrizni a Google My Activity-ben. A Google megmutatja, hogy a telefonodon mikor mire kattintottál, hányszor, sőt azt is, hogy mire kerestél rá akár az appok segítségével.
  • A Google menti a telefonszámaidat is, kontaktjaidat, ami praktikus, ha telefont cserélsz. Ám a rendszer figyeli azt is, kikkel és milyen gyakran e-mailezel, így tudja, kikkel állsz szoros, napi kapcsolatban.
  • Mind az Android, mind az iOS rögzíti az eszközöket, amelyek a felhasználási fiókodhoz vannak rendelve. Ez jól jön, ha elveszted valamelyiket, mert így a keresési funkcióval fel tudod tárni a laptop, telefon vagy táblagép helyzetét. Ha viszont valamitől megválsz, netán eladod, ne felejtsd el őket leválasztani, különben az új tulajdonos lehet, hogy nem fog tudni hozzáférni a gépéhez!
Forrás: cnbc.com
0 /eletmod/technika/a-google-a-baratod-jobb-ha-ezeket-is-tudod-rola/