Barion Pixel Nekik nem kellett a papír – 7 milliárdos, aki otthagyta az iskolát – Coloré

Nekik nem kellett a papír – 7 milliárdos, aki otthagyta az iskolát

2022. 08. 20.

Figyelem: ez a cikk nem arra buzdít, hogy hagyd ott az iskolát és vágj bele a szórakoztatóiparba vagy az informatikába!

A hetekben jó néhány iskolába járással kapcsolatos cikkünk született, az egyik első az oktatás fontosságáról szólt. Valószínűleg sok diákban felmerült iskolásévei során, hogy hagyja a csudába az egészet, pedig az oktatás több okból is fontos. Például egy osztályközösségben fejlődnek ki a „túléléshez” elengedhetetlen képességeink, és “nem utolsó sorban ez a feltétele annak, hogy bebiztosítsuk a jövőnket a munkaerőpiacon.” Az említett cikkünk üzenetével teljesen szembemegy azonban a most következő írás, ugyanis sok, a mai médiát, közéletet és gazdaságot uraló emberről derült már ki, hogy nem fejezték be tanulmányaikat. Erre mondják, hogy a kivétel erősíti a szabályt.

Bill Gates

Paris,,france, ,april,16,,2018,:,bill,gates,at
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A világ második leggazdagabb embere, Bill Gates otthagyta annak idején a Harvardot, hogy teljes munkaidőben az általa fejlesztett Microsoftra koncentrálhasson. Ha évtizedekkel ezelőtt nem így tesz, akkor nagyon más lenne ma a világ, hiszen Gates a huszadik század végi számítógépipar meghatározó egyénisége. 1975-ben alapította meg társával az akkor még Micro-Soft névre keresztelt céget, melynek 2000-ig volt vezérigazgatója. Ma tanácsadóként tevékenykedik a cégnél, mellette pedig volt feleségével létrehozott jótékonysági alapítványát igazgatja, mely többek között a vakcinafejlesztésért is sokat tett az elmúlt években.

Mark Zuckerberg

Paris,,france, ,may,24,,2018,:,facebook,ceo,mark
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Napjaink nagyjából egyharmadát töltjük a Mark Zuckerberg által lassan két évtizede létrehozott közösségi platformon azzal, hogy lájkolunk, megosztunk és fotókat posztolgatunk. Zuckerberg is a Harvardot hagyta maga mögött azért, hogy a Szilícium-völgybe költözzön, és beindítsa Facebook-birodalmát, ahogy azt a Közösségi háló című filmben láthattuk. Igencsak bejött neki a döntés, egész jó fizetést kaphat mostanában, főleg amióta bejelentette, hogy metaverzumot épít Meta névre újrakeresztelt vállalatával. Bár sok támadás éri őt, főleg a felhasználói adatok biztonsága miatt, úgy tűnik, nem lehet őt letaszítani a közösségi médiában elfoglalt trónjáról.

Lady Gaga

Lady,gaga iskola kirúgás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A Lady Gaga művésznéven híressé vált Stefani Germanotta a New York-i Egyetem Tisch School of the Arts nevű intézményébe járt, ám feladta tanulmányait, hogy teljes munkaidőben a zenei karrierjére összpontosítson. Ahogy a Jurassic Parkban mondták (nem teljesen így): a tehetség utat tör. Ma már számos album, filmbetétdal, sorozat- és filmszerep, Oscar-, Golden Globe- és Grammy-díj, valamint egy kozmetikai vállalat megalapítása után valószínűleg nem hiányoznak Lady Gagának a kimaradt tanévek.

Steve Jobs

Macworld 2005 San Francisco Expo
Forrás: Northfoto

A tíz éve elhunyt Jobs is egyike volt a rendkívüli techóriásainknak, akik lemorzsolódtak társaiktól az egyetemi éveik során. Szüleivel nem kifejezetten ápolt jó viszonyt, az is csoda, hogy egyetemre iratkozott be az akkoriban hippi nézeteket valló ifjú. Fiatalkorában a portlandi Reed College-be járt, de nem engedhette meg magának a tandíjat, így rövidre kellett zárnia az ott töltött időt. Később azt nyilatkozta, hogy a Reed kalligráfiai tanfolyama ihlette az első Apple Macintosh számítógép gyönyörű tipográfiáját. Az Apple társalapítójaként a cég az ő irányítása alatt fejlesztette ki többek között az iPhone-t, az iPadet és az iPod zenelejátszót is.

Ellen DeGeneres

Ellen,degeneres,on,hollywood,blvd,where,she,was,honored,with
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Tizenkilenc év után idén tavasszal ért véget a The Ellen Show, az amerikai szórakoztatóipar meghatározó beszélgetős műsora, ahol rengeteg sztár és civil fordult meg az évek során. Házigazdája, Ellen mindössze egy szemeszter után hagyta ott a New Orleans-i Egyetemet, hogy teljes munkaidőben dolgozzon egy ügyvédi irodában, valamint mellékállásban stand-uposként dlépjen fel. Öt évvel később már országos turnéján vett részt, és a Showtime az USA legviccesebb emberének választotta. 1994 és 1998 között futó Ellen című sitcom sorozatában nyíltan felvállalta, hogy saját neméhez vonzódik, majd nem sokkal később elindult már említett talkshowja is. Ugyan tévés karrierjének vége kimondottan keserűre sikerült, hiszen 2020-ban számos vád látott napvilágot minősíthetetlen viselkedéséről a vendégeivel és a stábtagokkal szemben, ez nem befolyásolja a tényt, hogy van mit a tejbe aprítania.

Oprah Winfrey

Santa,barbara, ,feb,5:,oprah,winfrey,at,the,29th
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Amerika legbefolyásosabb női közé tartozik Oprah Winfrey, aki ösztöndíjas volt a Tennesse-i Állami Egyetem kommunikáció szakán, és már csak egy kredit hiányzott a diplomájához, amikor megtalálta a hivatását, és otthagyta az egészet, hogy a médiában folytassa karrierjét. Egyszerű chicagói reggeli talkshowját a nézettségi lista utolsó helyéről néhány hónap alatt az elsők közé repítette, mely DeGenereséhez hasonlóan éveken át futott. Tizenhárom évvel később egyeteme visszahívta, hogy előadást tartson a diákoknak, de a műsorvezetőnő fontosnak érezte, hogy előbb megszerezze a diplomáját. Így be is fejezte a fennmaradó kurzust és megkapta azt az utolsó kreditet. Winfrey sokak számára az “amerikai álom” megtestesítője, hiszen kimondottan szegény körülmények közül indult el, hogy birodalmát felépítse.

Steven Spielberg

Steven,spielberg,attends,'the,bfg,(le,bon,gros,geant,
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A cápa, Világok harca, az Indiana Jones-mozik, Jurassic Park és még sorolhatnánk – Hollywood egyik legnagyobb rendezője nem meglepő módon egy hasonló sztorit tudhat magáénak, ami az iskolát illeti. A rengeteg Oscar-, Emmy-díjjal és tiszteletbeli doktori fokozattal rendelkező milliomos Spielberg huszonkét évesen abbahagyta az egyetemet, hogy szerződést kössön a Universallal. Harminchárom évvel és dollármilliárdokkal később Spielberg úgy érezte, hogy minden eredménye dacára egyetlen dolog hiányzik csak az életéből: a diplomája. 55 évesen Spielberg büszkén ült a Long Beach-i Kaliforniai Egyetemen ötszáz másik végzős között, és türelmesen várta, hogy megkapja alapdiplomáját. Amikor kiáltották a nevét, a főiskolai zenekar az általa rendezett filmtrilógia, az Indiana Jones főcímdalát kezdte el játszani, a közönség pedig állva tapsolt.