Barion Pixel Zuckerberg metaverzuma – mire jó és tényleg ez a jövő? – Coloré

Zuckerberg metaverzuma – mire jó és tényleg ez a jövő?

2022. 01. 10.

Október végén Mark Zuckerberg Facebook-alapító videóüzenete végigfutott a világon, melyben közölte, a cég – és nem maga a közösségi felület – nevet vált, attól kezdve Metának fogják hívni. De mi is az a metaverzum és mire használ(hat)juk majd?

A metaverzum a közösségi kapcsolatok újabb lépcsőfoka. Cégünk víziója, hogy életre hívja ezt, így ennek fényében a nevünket is megváltoztatjuk” – áll az egykori Facebook, ma már Meta nevet viselő cég honlapjának nyitóoldalán, mely vállalat birtokolja a legtöbb közösségi média platformot, így az említetten kívül például az Instagramot, a Whatsappot, és a Messengert is. Ezeket az alkalmazásokat nem érinti majd a változás, csupán az anyacég terjeszkedik tovább más irányokba. De hova is?

Metaverzum zuckerberg
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mi az a metaverzum?

Nem újkeletű dolog – gondoljunk csak a VR-szemüvegekre és játékokra, a Second Life-ra vagy a Pokémon Go-ra -, és nem is a szóban forgó vállalat találta fel, ám úgy tűnik, ők akarják a legjobban kiaknázni. Röviden úgy lehetne megfogalmazni, mint egy 3D-s online univerzumot, amely a kapcsolattartást, a munkát, a szórakozást, egyszóval az egész életünket egy újabb szintre emeli majd. Saját ízlésünk által kialakított avatarjainkkal léphetünk majd be oda, találkozhatunk barátainkkal, szervezhetünk programokat, dolgozhatunk és a lehetőségek skálája valószínűleg végtelenre fog bővülni. Az elkövetkezendő 5-10 évet meg fogja határozni ez a törekvés, és azt remélik, hogy a 2020-as évek végére már milliók fogják használni világszerte.

Zuckerberg október végi beszédében elmondta, hogy vállalatának küldetése ugyanaz marad, mint eddig: közelebb hozni egymáshoz az embereket. “Képzeld el, hogy felteszed a szemüveged vagy headseted, és egyből otthoni környezetben találod magad. Vannak itt dolgok, amik úgy néznek ki, mint a saját otthonod tárgyai, megtehetsz itt olyasmiket, amik csak virtuálisan lehetségesek.” Bármi, amit digitálisan is meg lehet jeleníteni – filmek, könyvek, művészet, hírek, fényképek – bekerülhet majd a metaverzumba. 

Mire jó?

Metaverzum zuckerberg
Forrás: Youtube

Zuckerberg kiemelte, hogy a személyes adatok védelme és a biztonság már az első naptól kezdve fontos elemét képezi a metaverzumnak, így mindenki maga dönti majd el, kivel szeretne ott találkozni és kit tiltana le, és az elvonulásra, egyedüllétre is lesz lehetőség.

A Horizon Home-nak nevezett projekt a metaverzum egyik legelső állomása lesz, mely az otthonunkat képezi majd le ebben a virtuális világban – persze, csak ha akarjuk. Egyfajta “kezdőképernyőként” lehet elképzelni, ezt látja majd mindenki, amikor felteszi a headsetet, hogy belépjen a metaverzumba. Már most is többféle van belőle, azonban Zuckerberg szerint a későbbiekben bárki alkothat majd magának egyet. A következő állomás az lesz, amikor emberekkel lesz megtöltve ez a platform, vagyis meghívhatjuk oda barátainkat, ismerőseinket, hogy avatarokként csatlakozzanak hozzánk. A Horizon Worldsben, mely egy újabb lépcső lesz, már világokat is lehet majd létrehozni és társainkkal együtt azokban barangolni, és mondjuk közösen létrehozni játékokat, esetleg meglepetésbulikat szervezni, amibe a világ minden táján élő ismerősök is becsatlakozhatnak.

A távoli és otthoni munkavégzés az elmúlt két évben sokak mindennapjainak a részévé vált, a metaverzum erre is reagálni kíván. Hiszen fontos az emberi kapcsolatok fenntartása és ápolása, sok esetben előnyösebb a home office, mintha irodába kellene bejárni. Így ez a felület különös figyelmet szentelt a közös munkának is, különösképp a hibrid felállásnak, vagyis amikor a cég egyik fele épp bent van, a másik pedig otthon pizsamában ül a gépe előtt. “Képzeld el, hogy ingázás és a tömegközlekedés használata nélkül is bejuthatnál az irodába, meglenne a munkahelyed pezsgése, a kollégákkal való beszélgetés, ami jobbá teszi a napod.” – mondja Zuckerberg, hozzátéve, hogy mennyire forradalminak gondolja ezt az eszközt abban a tekintetben is, hogy szinte bárhol élhetünk majd, nem fogja a lakóhelyünk meghatározni azt, hogy hol vállalhatunk munkát. Mindez szintén elérhető lesz a metaverzum speciális szemüvegeivel/headsetjeivel.

A visszajelzések alapján a cég dolgozik azon is, hogy ne a hagyományos, privát Facebook-fiók segítségével lehessen ezt a funkciót elérni, hiszen nem jó keverni a magánéletet a munkával, így már tesztelés alatt vannak a különálló munkahelyi profilok is. 

metaverzum
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Nagyon Star Warsosnak hangzik, de a hologramoknak is nagy szerepe lesz ebben az univerzumban, ezek segítségével kivetíthetünk bármit a valóságba. A Facebook-alapító szerint eljön az idő, amikor tévére sem lesz szükség, mert ott lesz helyette a hologram.

Szóba került továbbá az is, hogy hogyan keveredhet a virtuális valóság az igazival, hogyan és mire használható majd a kiterjesztett valóság –  képesek leszünk-e a nappalinkban edzeni úgy, hogy közben a headseten keresztül egy virtuális edző instrukcióit követjük, vagy épp úgy kártyázni a barátainkkal a saját asztalunknál, hogy közben ők otthon ülnek az ő saját asztalaiknál. Ezek mind rendkívül érdekes – és amatőr szemmel nézve bonyolultan megválaszolható – kérdések, amikre idővel biztos, hogy választ kapunk majd.

Ez lesz a jövő?

Jelenleg a VR-készülékeket többnyire gamerek használják, és főleg olyanok, akik megengedhetik maguknak, hiszen nem olcsó eszközökről van szó. Ezért talán kissé bizakodónak tűnhet Zuckerberg az 5-10 éves jóslatával, kérdés, hogy mikor lesz a metaverzum az átlagember számára is elérhető. Emellett az internetelérés és a letöltési sebesség is problémás lehet majd a VR használata szempontjából.

Ugyan ez a jelenleg is fejlesztés alatt álló technológia most igencsak a távoli jövőnek tűnik, de huszonöt éve azt sem gondoltuk volna, hogy a zsebünkben lévő kütyü segítségével egy pillanat alatt elérjük majd barátainkat, értesülhetünk a világ másik felén zajló dolgokról, filmet nézhetünk, vásárolhatunk és akár párra is találhatunk. Meg kell barátkoznunk a folyamatos fejlődés gondolatával.

Azonban akaratlanul is eszébe jut az embernek a Ready Player One című film, melyben (többek között) az elszegényedett világ lakosai a virtuális valóságban élik igazából az életüket, mert a valódi világukban csak éheznének. Vajon amellett, hogy lehetőségeket teremt majd ez számunkra, mitől foszt meg minket a metaverzum? Közelebb hoz majd a világ túlfelén élőkkel és új lehetőségeket tár elénk, de közben megvan a veszélye annak is, hogy a körülöttünk lévő fizikai világot és életünk igazi történéseit már nem találjuk majd annyira érdekesnek. Térjünk vissza erre húsz év múlva.