A papíron túl – 5 házaspár, akik vérrokonok is egyben

Vérrokonnal házasságra lépni ma már igencsak nagy skandallumnak számít, egyes helyeken törvény is tiltja, és nem is sűrűn csinálnak ilyet az emberek, de tudjuk, hogy a történelem korábbi évszázadaiban ez nem volt példa nélküli. Az ilyen frigyeknél a legtöbb esetben a vagyon egyben tartása volt a fő motiváció, mintsem a szerelem, persze megeshetett, hogy idővel vonzalom is kialakult. De mi a helyzet, ha nem játszik közre a pénz?

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg

vérrokon
Forrás: Northfoto

Amilyen sokat cikkeznek róluk a lapok, úgy feltételezhetően sokak számára ismeretes, hogy a brit trónon ülő Erzsébetet – aki egyébként a leghosszabb ideje regnáló brit-skót uralkodó, a világ leghosszabb ideje trónon ülő nője és a legidősebb a jelenlegi uralkodók közül – vérrokonság fűzte tavaly elhunyt férjéhez, Fülöphöz. 1934-ben ismerkedtek meg, 1939-ben hosszas levelezésbe kezdtek, majd 1947. november 20-án a westminsteri apátságban megtartották esküvőjüket. De nemcsak a házasság köteléke fűzte össze őket, hiszen mindketten Viktória királynő ükunokái, ez pedig azt jelenti, hogy harmad-unokatestvérek. A rokonok közti házasság az arisztokrácia körében sosem volt meglepő, Erzsébeték helyzete pedig egészen “normális” a távoli kapcsolat miatt. A 19. századi Nagy-Britannia meghatározó uralkodónője, Viktória királynő egyébként kilenc gyermeknek adott életet, akiket igyekezett a nagy európai uralkodóházakba kiházasítani, így lehet az is, hogy a mai monarchiák vezetői között jó páran szintén az ő leszármazottai – például V. Harald norvég király, VI. Fülöp spanyol király, II. Margit dán királynő vagy XVI. Károly Gusztáv svéd király.

Albert Einstein és Elsa Lowenthal

Albert Einstein And His Wife On Board The S.s. Belgenland , 1930
Forrás: Northfoto

A huszadik század (mondjuk ki, a történelem) egyik legnagyobb agya, a Nobel-díjas fizikus Albert Einstein igencsak mozgalmas magánéletet tudhatott magáénak. Első felesége Mileva Maric volt, akivel 1903-tól 1919-ig éltek együtt, azonban már házasságuk alatt, nagyjából 1912 körül viszonyt kezdett Elsa Lowenthallal. Ez már így sem hangzik jól, de még magasabbra szaladhat az ember szemöldöke, ha rájön, hogy Elsa és Einstein anyai ágon unokatestvérek, apai ágon pedig másod-unokatestvérek voltak (na mondjuk a család egyéb tagjai között is voltak szövevényes szálak). E tény nemigen akadályozta szerelmüket, melyet Einstein válása után szinte azonnal nyilvánosan is felvállaltak. Közös gyerekük ugyan nem született, de a férfi sajátjaiként nevelte Elsa előző házasságából született lányait. A pár 1933-ban az Egyesült Államokba emigrált, a nő itt hunyt el három évvel később, szívproblémák okozta komplikációk következtében.

Jerry Lee Lewis és Myra Gale Brown

Memphis Tennessee News July 2, 1968
Forrás: Northfoto

A legendás zongorista, a rock’n’roll úttörője elsőként került be a Rock and Roll Hall of Fame-be közé, olyan legendák mellett, mint James Brown, Ray Charles, Elvis Presley és Chuck Berry. Azonban nem csak tehetsége miatt volt állandó téma a sajtóban, hanem igen viharos szerelmi élete is okot adott a folytonos híradásokra, többek között az, hogy élete során hét nőt vett feleségül. Első két házassága csak pár évig tartott, a harmadik viszont tizenkét évet ért meg, de ennél érdekesebb az, hogy akkoriban ő huszonhárom éves volt, Myra Gale Brown pedig tizenhárom, és az unokatestvére. Szinte mindenkinél kiverte a biztosítékot a hír, pedig sokáig próbálták titkolni a kapcsolatot, de egy londoni turné során fény derült rá. A felháborodás miatt haza kellett utaznia Amerikába, mert az angolok többé nem voltak rá kíváncsiak és elkezdték bojkottálni. A brit sajtó “bölcsőrablóként” írt róla, de otthon sem fogadták tárt karokkal a hazatérő énekest, a botrány tönkretette karrierjét, az addigi tízezer dollár/fellépés gázsik hirtelen 250 dollár/fellépésre estek vissza. A frigyből két gyerekük született, Lewis pedig csak évekkel később tudta visszatornázni magát a köztudatba, mint country-énekes.

Christopher Robin Milne és Lesley de Sélincourt

Winnie
Forrás: The Talko

Alan Alexander Milne leghíresebb műve a Micimackó volt, melyet kisfia, Christopher, és a fiú plüssállatainak kalandjai ihlettek. Ám bármennyire is szereti a világ a csacsi öreg medve történeteit, a fiatalabbik Milne haragudott apjára, amiért “kiárusította” őt a regényekben, hiszen rengeteget csúfolták Róbert Gida miatt az iskolában. Még a könyveladásokból származó jogdíjakat sem volt hajlandó elfogadni, és saját jogán akart ismertté válni – ez sikerült is neki, hiszen az általa nyitott könyvesbolt igen sikeres lett. Szüleivel való távolságtartó kapcsolata csak rosszabbra fordult, amikor 1948-ban elvette feleségül unokatestvérét, Lesley de Sélincourt-t. Édesanyja számára óriási csalódást jelentett, mert ő azt akarta, hogy gyermekkori barátját, Anne Darlingtont vegye el. Olyannyira felháborodott a döntésen, hogy élete következő tizenöt évében nem volt hajlandó sem beszélni, sem pedig találkozni fiával. 

Kevin Bacon és Kyra Sedgwick

Golden Globe Awards 2021: Red Carpet
Forrás: Northfoto

Egy kevésbé szaftos sztorival zárjuk cikkünket, ugyanis a két színész házasságkötésükkor nem tudott rokoni kapcsolatukról. A Golden Globe-díjas amerikai színész, aki a Footlose-szal lett ismert, a hetvenes években találkozott először Kyrával. 1987-ben együtt dolgoztak a Lemon Sky című tévéfilmben, majd egy évre rá összeházasodtak – Kyra ekkor huszonhárom, Bacon harmincéves volt. És ennek már több, mint három évtizede, hosszú kapcsolatukkal pedig ritkaságszámba mennek Hollywoodban. Na de hogy miért szerepelnek a listán? 2012-ben részt vennek a Finding Your Roots című dokumentumsorozat forgatásán, ahol a szereplők az őseiket kutatják. Itt derült ki, hogy mindkettejük családja jelen volt az amerikai történelem nagy eseményeinél, mi több, ők ketten kilenced-unokatestvérek.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A 3 legmakacsabb csillagjegy, akikre senki sem tud hatni