Barion Pixel Megkétszereződött a szakadék férfiak és nők között 2021-ben – Coloré

Megkétszereződött a szakadék férfiak és nők között 2021-ben

2021. 10. 20.

Mind a férfiak, mind pedig a nők sokkal erősebben érezték a kiégést 2021-ben, mint a tavalyi évben. A jelenség hátterében az állhat, hogy továbbra sincs vége a járványügyi helyzetnek, sokak számára veszélyesnek tűnik bejárni a munkahelyre, valamint hiányzik a segítség a gyermekek gondozása körül. Mindezen tényezők miatt rengetegen váltak munkanélkülivé az elmúlt két évben.

Ezek után nem meglepő, hogy a stressz minden eddiginél erősebben jelentkezett a felnőtt lakosság körében a fejlett világ országaiban. Egy friss éves riportból azonban kitűnik, hogy még tovább romlott a helyzet: a nőkre nehezedett nyomás a munka és a gyereknevelés közti állandó egyensúlykeresés szinte a végkimerülésbe hajszolta őket.

A nők kiégettebbnek érzik magukat a férfiaknál

A McKinsey & Co. és a LeanIn.Org minden évben kiadja saját riportját a nők és a munkahely viszonyáról. Az idei felmérés rendkívüli lett, de sajnos nem a szó jó értelmében, ugyanis a szakadék megkétszereződött a nők és a férfiak között.

A kérdőívet több mint 65 ezer munkavállaló töltötte ki: eszerint a nők 42 százaléka, a férfiak 35 százaléka gyakran vagy folyamatosan kiégettnek érezte magát 2021-ben. Szemléltetésképp: a nők 32 százaléka és a férfiak 28 százaléka nyilatkozott így 2020-ban.

Mostanra mindannyian tudjuk, hogy a nők terhei aránytalanul nagy mértékben nőttek a férfiakhoz képest a világjárvány következtében. Sokkal több feladatot kell ellátniuk otthon, a gyerekek digitális oktatásának felügyelésétől a házimunka elvégzéséig.

Ráadásul jóval több nő lett munkanélküli, mint férfi: főként azok veszítették el az állásukat, akik a gyermekek felügyeletét nem tudták máshogy megoldani, míg zárva voltak az óvodák, iskolák.

Háromból egy nőnek kellett karriert váltania vagy teljesen elhagynia a munkaerőpiacot

A tavalyi riport adatai szerint akkor ez a szám négyből egy volt. A felmérés készítői szerint a dolog mögött gazdasági okok is húzódnak. Hiszen amikor egy pár úgy dönt, hogy gyermeket vállal, és átgondolják, ki maradjon majd otthon a kicsivel, illetve ki legyen az, aki továbbra is lavírozik a munka és a gyereknevelés között, akkor a fizetési különbség is erősen kirajzolódik: mivel a nők a legtöbb munkahelyen kevesebbet keresnek, ezért ők maradnak otthon.

No Es Ferfi Gepel
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

A kutatás szerint a férfiaknak csupán 27 százaléka tervezte 2021-ben, hogy hamarosan szüneteltetné karrierjét egy kis időre a család miatt. Sajnos a munkaerőpiacon maradt nők sem jártak jobban: ők az eredmények szerint kiégéssel küzdenek, függetlenül attól, nevelnek-e gyereket vagy sem.

Mint kiderült, a nőket sokkal gyakrabban éri mikroagresszió a munkában: a vezető beosztású nők 34 százaléka, a kezdő munkavállaló nők 27 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megkérdőjelezték már a szakértelmüket az adott pozícióban, míg a férfiaknak csupán 22 százaléka tapasztalta ezt.

Nem tudni, mikor normalizálódik a helyzet

A riport a nők jövőbeli terveire is kitér: sokan létfontosságú tényezőként említették a home office lehetőségét a munkahelyükkel kapcsolatban. A nők kétharmada a járvány után is legalább heti három napban otthonról akar dolgozni, miközben a férfiaknak csak alig több, mint fele (57 százaléka) mondta ugyanezt.

A nőjogi érdekvédelmi szervezetek, nagyvállalatok, sőt a világ vezető nagyhatalmai is figyelmeztetnek annak veszélyeire, ha a nők kiesnek a munkaerőpiacról: a kevesebb foglalkoztatott ugyanis gyengébb gazdaságot jelent.

Ennek ellenére a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy az illetékesek keveset tettek az elmúlt két évben azért, hogy megoldják a munka és magánélet egyensúlyának problémáját. (Ezt már önmagában a fizetések közötti szakadék is bizonyítja.) Arról viszont mindenki csak találgat, hogy vajon rendeződnek-e a dolgok belátható időn belül.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix