Barion Pixel Stresszevő vagy? Így tehetsz ellene! – Coloré

Stresszevő vagy? Így tehetsz ellene!

2021. 10. 12.

Az ősz könnyedén előhozhatja belőlünk a stresszevőt: korán sötétedik, hideg van, az is megterhelő, hogy az ember felkeljen az ágyból. Hogyan ismerheted fel, ha stresszevő vagy, és legfőképpen: mit tehetsz ellene?

Az ember a nap során számtalanszor találja magát stresszes helyzetben: dugó van, egyes lett a gyerek dolgozata, hiába tanultál vele éjfélig és még a főnök is letol a munkahelyen.

Kutatások kimutatták, hogy stresszhelyzetben az ember elsősorban az egészségtelen, szénhidrátban gazdag ételeket részesíti előnyben, mert az azonnali jutalom ígérete legyőzi a hosszabb távú, tudatos étkezésről szóló célokat. Ilyenkor legtöbb esetben az édes ételek jönnek szóba, melynek oka szakértők szerint arra vezethető vissza, hogy az édes ízzel tudat alatt az anyatejet, illetve az édesanyánk adta védelmet és biztonságot keressük.

Ez és az azonnali jutalom teljesen semlegesítik az önuralmat, így alakul ki a stresszevés, melynek szabályzásához hatalmas akaraterőre van szükség.

stressz, stresszevés, bánat, evés
Fotó: Shutterstock

Ismerd fel!

Első lépésként ismerjük fel problémánkat! Ez az egyik legnehezebb lépés, hiszen a nagy stressz közepette kisebb dolgunk is nagyobb annál, hogy önmagunkra figyeljünk, mégis próbáljuk meg! Ha egy-két napig írásban vezetjük, hogy mikor és mit eszünk, hamar kiderül, hogy ha problémával állunk szemben. Olykor azok a tevékenységek ,,követelik” a jutalmazást, amikre nem is gondolunk: a hajnali kelés, egy nehéz projekt befejezése vagy egy fárasztó munkanap vége. Egy-egy bizonyos cselekvéshez kötött nyalóka, csokoládé vagy egy pohár bor mind-mind a jutalmazás jelei lehetnek.

Segíts magadon!

Ha rendszeressé váltak a jutalmak, mindenképpen érdemes kezelni a problémát. A fiókból előkerülő csokoládék és sütemények helyett próbálkozzunk egészséges ételekkel! Akárcsak bármilyen káros szenvedély esetében, a jutalmazásról való leszokásban is segíthet, ha kezdetben kisebb mennyiséggel adjuk saját magunk tudtára: ügyesek voltunk, megérdemeljük azt a falat csokoládét.

Bármennyire hihetetlen, mégis igaz, hogy a fizikai aktivitás is képes előállítani ugyanazt a boldogsághormont, amit az édesség elfogyasztása – ugyanakkor különösen oda kell figyelni arra, hogy ha evés helyett sportolunk, ne essünk bele abba a hibába, hogy a sport miatt jutalmazzuk meg magunkat!

Ha drasztikusan akarjuk megoldani problémánkat, a legegyszerűbb, ha nem veszünk abból az élelmiszerből, ami kísértésbe visz, így ha stressz ér, nem lesz mihez nyúlni, és megfigyelhetjük, hogy mi történik, hogyan lépünk túl a nehéz helyzeteken.

Jutalmazás ellen nagyon jó módszer a víz: van, hogy elég az, hogy nagyokat kortyolunk, így ideig-óráig kielégíthetjük a jutalmazás utáni sóvárgásunkat.

Ilyenkor egy telefonhívás is kizökkenthet minket: ha van rá lehetőség beszéljünk valakivel, mondjuk el, mi a baj, és máris könnyebb lesz – még ha megoldást nem is találunk rá.

Ne ess túlzásba!

Nem vagy önmagad ellensége, így nem szabad átesned a ló túloldalára: hetente egyszer-kétszer jutalmazni magadat nem bűn. Kell a léleknek a támogatás, hogy tovább tudjon menni, míg elérkezik az áhított hétvége. Ha a szervezeted kíván valamit, semmiképp ne vond meg tőle, csak légy biztos benne, hogy a tested kéri, nem a lelked! Nagyon fontos, hogy éhes légy, amikor eszel, mert ha nem éhség miatt tömöd magadba a falatokat, akkor nem is az evés lesz a megoldás.

Ha a jutalmazás egyszer-egyszer történik nem kell aggódunk, hiszen akárcsak a nyaralás, bizonyos dolgok ,,járnak nekünk”, de ha rendszeressé válik, érdemes odafigyelnünk, vagy orvoshoz fordulnunk.