Ismét rangos elismeréssel jutalmazták Karikó Katalint

2022. 01. 19.

Karikó Katalin nevét mostanra az egész világ ismeri, ezúttal pedig a belga Tudomány a Jövőért Solvay-díjat ítélték oda a magyar tudósnak. Ő a második női kutató, aki elnyerte az elismerést.

Karikó a vakcinákban használt mRNS-technológiában végzett forradalmasító kutatásáért nyerte el a 2022-es belga – 300 ezer euróval járó – Tudomány a Jövőért Solvay-díjat (Science for the Future Solvay Prize) – számolt be a hírről kedden az MTI.

A nyilatkozatban az áll, hogy Karikó Katalin a szintetikusan előállított hírvivő RNS (mRNS) biokémiai módosításával összefüggő munkássága tette lehetővé az oltások gyors kifejlesztését. Kutatásait javarészt a Pfizer/BioNTech és a Moderna alkalmazta a koronavírus mRNS vakcinák kidolgozására, amelyek sokak életét megmentették. Kutatási eredményei ráadásul a jövőben az olyan betegségek elleni küzdelmet is segítheti, mint például a rák, az influenza, a malária vagy a HIV.

Solvay-díjat kapott Karikó Katalin

A közlemény idézi Ilham Kadrit, a Solvay vezérigazgatóját, aki szerint Karikó Katalin ámulatba ejtő elszántságával olyan jelentős innovációt sikerült létrehoznia az emberiség számára, amely forradalmasítja számos betegség kezelését. Hozzátette: Karikó a második női kutató, aki elnyerte az elismerést. Érdekesség, hogy bár még csak január van, de Karikó Katalint már a Francia Természettudományi Akadémia (Académie des sciences) külső tagjának is megválasztották, illetve övé lett a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetése is.

Amit a Solvay-díjról tudni érdemes

A belga Solvay-díjat 2013-ban alapították, amellyel egy kutató olyan jelentős felfedezését ismerik el, amely kiemeli a tudomány és a kémia alapvető szerepét a világ legégetőbb kihívásainak megoldásában. Az idei díjjal egyúttal az első Solvay Kémiai Konferencia századik évfordulója előtt is tisztelegnek. A közleményből kiderül továbbá, hogy a díjátadó ünnepséget a brüsszeli Palais des Académies-ben rendezik március 29-én Fülöp belga király jelenlétében.

Borítókép forrása: Instagram/Dr. Katalin Karikó