Barion Pixel Az év hősének választotta Karikó Katalint a Time magazin – Coloré

Az év hősének választotta Karikó Katalint a Time magazin

2021. 12. 14.

Lassacskán elérkezünk az év végéhez, ennek apropóján a Time magazin négy címlappal búcsúzik olvasóitól. Az egyiken Elon Musk az év embere, míg az év hőseinek címlapján Karikó Katalin, valamint az mRNS-vakcinák és a koronavírussal kapcsolatos kutatómunkában részt vevő kollégái, Kizzmekia Corbett, Barney Graham és Drew Weissman szerepelnek.

A koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg az általunk jól ismert világot, a kutatók fáradhatatlan munkájának hála azonban az emberiség megkapta a pandémia leghatásosabb ellenszerét: a vakcinát. Persze, egy fecske nem csinál nyarat, ahogy nincs az a védőoltás sem, amit egyetlen éjszaka alatt ki lehetne fejleszteni. „Ha ez a járvány két évvel ezelőtt robban ki, akkor még nem álltunk volna készen” – mondja Karikó Katalin a Time magazin, az év hőseit bemutató videójában.

Az idei „Év hősei” a Covid-19 elleni vakcina kifejlesztésén dolgozó szakemberek

Eltökéltség, kitartás, alázat és hatalmas szerencse kellett ahhoz, hogy Corbett, Graham, Karikó és Weissman létrehozhassák a védőoltásokat. A cikkben – illetve a hozzá készült videóban – közelebbről megismerhetjük a koronavírus-járvánnyal küzdő tudósok munkáját: azon túl, hogy az általuk tökéletesített mRNS-technológia forradalmasíthatja az orvostudományt, az is kiderül, hogy a védőoltás kifejlesztése nem egyik napról a másikra történt.

Kizzmekia Corbett és Karikó Katalin például 16 éves korukban döntötték el, hogy tudományos pályára lépnek, illetve ennyi ideig tartott az is, hogy az mRNS-technológiát olyan szintre fejlesszék, hogy alkalmazása biztonságos legyen a vakcinákban. De említhetnénk Barney Grahamet is, aki szintén évtizedek óta a védőoltások biztonságosabbá tételén dolgozik. Mindezek mellett az elmúlt évek során a szerencse is több ízben a szakemberek mellé szegődött, ilyen pillanat volt például doktor Drew Weissman és Karikó Katalin találkozása, akik megismerkedésüket követően közösen folytathatták kutatómunkájukat.

A cikkhez készült videóban az is elhangzik, hogy a történelem során a kutatók többsége nem élte meg azt a kort, hogy láthassa fejlesztésének sikerét, ezért szerencsések, hogy ők ezt mégis elmondhatják magukról. „Nagyon elérzékenyültem, amikor levelem jött egy idősek otthonából” – meséli Karikó Katalin. „Azt írták, megkapták a védőoltásokat. Körülbelül kétszáz idős ember élt abban az otthonban… és senki sem halt meg.” (A videó megtekintése mellett érdemes elolvasni a Time magazin cikkét is, ami részletesen bemutatja a kutatók pályafutását, elsőként rögtön Karikó Katalinét, aki lényegében elindította a technológia fejlesztését.) A magazin másik két címlapjára egyébként az év sportolója, Simone Biles, olimpiai atléta, valamint az év előadóművésze, Olivia Rodrigo, színésznő került.

Ami pedig Karikó Katalint illeti, ő a mostani mellett már számos elismerést és díjat kapott 2021-ben: bár a Nobel-díjat végül nem neki ítélték, a Galmour magazin viszont az év nőjének választotta. Szintén ő vehette át idén a Lasker-díjat a klinikai orvosi kutatások kategóriában, valamint a Széchenyi-díjat is. Utóbbit azok kaphatják meg, akik „a tudományok, a műszaki alkotások, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a gyógyítás és az oktatás-nevelés terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményt értek el.”

Borítókép forrása: Wikimedia Commons