Barion Pixel Glamour girl, egyben az Év nője lett Karikó Katalin – Coloré

Glamour girl, egyben az Év nője lett Karikó Katalin

2021. 11. 03.

A Glamour magazin az Év nője díjjal tüntette ki a világhírű tudóst, aki először visszautasította a jelölést. Karikó Katalinról ezúttal egy szokatlan fotósorozat is készült.

A Glamour magazin által létrehozott díjat azok a nők kaphatják meg, akik sokaknak mutattak példát és inspirálták az embereket, hogy valami többet és jobbat tegyenek a világért. Az Év Nője díját megkapta már többek közt Jennifer Lopez, Kylie Minogue és Greta Thunberg is.

A Glamour magazin azzal kereste fel az mRNS-oltással világhírnevet szerző magyar tudóst, hogy jelölnék a címre. Karikó Katalin először nemet mondott, ám végül elfogadta a jelölést. Lánya miatt változtatta meg döntését, aki szerint a világnak és a fiataloknak szüksége van olyan női példaképekre, mint az édesanyja.

A lap nem fukarkodik dicséretekben: a rövid életrajz ismertetése előtt úgy vezetik fel Karikó Katalint, mint a ,,tudós, aki megmentette a világot”.

A magazin az esemény alkalmával egy, a kutatótól szokatlan fotósorozatot is készített a nyertessel, és egy beszélgetéssel átszőtt életrajz is olvasható az oldalukon.

Ebből kiderül, hogy Karikó Katalin pályája nem indult egyszerűen: amikor Amerikába költöztek férjével, olyan munkát kellett elvállalnia, ami 240 kilométerre volt otthonuktól, így sokszor az irodában aludt, hogy ne vegyen el a családi kasszából egy motelszoba bérlésével.

Sosem vágyott sikerre, mindig is a tudomány érdekelte, és ez a mai napig sem változott: lánya szerint rengeteg időt tölt azzal, hogy üzenetekre válaszol, és elmagyarázza az embereknek, hogy miért és hogyan hat felfedezése a koronavírus ellen.

Szabadidejében szívesen fut, hiszen számára ez a sport a kutatáshoz hasonlatos: ,,a kettő lényegében ugyanaz. Azt akarjuk tudni, hogy hol a határ”.

Ugyan a Nobel-díjat nem neki ítélték, idén többek közt megkapta már a Francia Tudományos Akadémia díját, és a Bólyai-díjat is.

Nyitókép forrása: Glamour