Barion Pixel Újévi fogadalom családoknak: apróságok, de boldogabbá tehetik a 2022-es évet – Coloré

Újévi fogadalom családoknak: apróságok, de boldogabbá tehetik a 2022-es évet

2022. 01. 03.

Bár a pandémia végkimenetelét illetően felnőttként éppoly tehetetlenek vagyunk, akár a gyerekek, a helyzetre adott reakciónkat azonban irányíthatjuk. Végtére is a valódi boldogság otthon kezdődik.

Nem is olyan rég még abban reménykedtünk, hogy 2021-ben a világunk talán ismét visszatérhet a régi kerékvágásba, de végül a dolgok nem egészen a reményeink szerint alakultak, és kicsit olyan, mintha valójában el sem hagytuk volna 2020-at. Hiszen életünk számos aspektusa jelenleg is változik, vagy esetleg megtorpant. Mindez pedig szülőként számos kérdést felvethet bennünk: hogyan változtatják meg családunkat a járvány hosszú távú hatásai? És ami még fontosabb, mit tehetünk annak érdekében, hogy boldogok legyünk a ránk váró nehézségek ellenére? Ugyan nincs kristálygömbünk, hogy láthassuk, mit hoz a jövő, viszont van néhány hasznos, apró módszer, amellyel boldogabb családi életet teremthetünk 2022-ben.

Legyen az újévi fogadalom az alábbi tippek alkalmazása

Mindenekelőtt magunkkal foglalkozzunk: Jessica Zimmerman tanácsadó, aki húsz éve dolgozik serdülőkkel és családokkal, arról beszélt a Parents magazinnak, hogy a világjárvány egyfajta „globálisan megosztott trauma”, melynek mentális egészségre gyakorolt ​​hatásai még mindig nem bontakoztak ki teljes egészében. „2022-re tekintve úgy gondolom, hogy a szülőknek mindenekelőtt önmagukkal kell kezdeniük” – mondja Zimmerman. Mielőtt családjuk örömével törődnének, a szülőknek először magukra kell koncentrálniuk. Az elmúlt két év a változások, a veszteségek és a fokozott stressz időszaka volt. Az pedig bizonyára senkinek sem újdonság, hogy ha apa és anya gondterhelt, akkor ezt a stresszt a gyerekek is átveszik. A tanácsadó szerint teljesen rendben van, ha ilyenkor szükségünk van terápiára, több egyedül töltött időre, vagy bármilyen más lehetőségre, hogy kapcsolatba léphessünk benső énünkkel.

Apa Filmet Nez A Gyerekeivel
Már az is sokat számít, ha újévi fogadalomként kijelölünk egy napot a közös filmnézésre (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Adjunk értelmet a közös időtöltésnek: időről időre tegyük félre okostelefonjainkat, és helyettük vegyük elő például a régi társasjátékokat, vagy találjunk más módot a meghitt családi együttlétre. Már az is sokat számít, ha hetente pár alkalommal le tudunk ülni közösen vacsorázni, vagy esetleg kijelölünk egy napot a közös filmnézésre. Bármi is legyen az elfoglaltságunk, a szakértő szerint a lényeg, hogy ne csupán fizikailag, de mentálisan is legyünk jelen.

Adjunk vissza valamit a közösségnek: mostanra számos kutatás bebizonyította, hogy az önzetlen segítség stimulálóan hat az ember fizikai és mentális egészségére. Arról nem beszélve, hogy talán soha nem volt még akkora szükség a segítő kezekre, mint most. A segítség ráadásul számtalan formában létezhet: ez jelenthet önkénteskedést egy ételosztáson, adományozhatunk különféle csoportoknak, iskoláknak, meglepetés virágot küldhetünk egy idősek otthonának, vagy süthetünk egy kis süteményt a szomszédunknak. Persze ez csupán néhány példa, az a lényeg, hogy olyan formáját válasszuk a segítségnyújtásnak, amiben igazán örömünket leljük,. Hamarosan aztán meglátjuk, milyen jót tesz ez a lelkünknek.

Bátorítsuk a gyerekeket arra, hogy bátran beszéljenek érzelmeikről: a gyerekek a legáltalánosabb körülmények között is a felnőttek döntéseitől függnek, ám most, hogy a világ száznyolcvan fokos fordulatot vett, még kevesebb irányításuk van a mindennapi életük felett. Zimmerman szerint a fokozott feszültség azonban szorongáshoz, depresszióhoz, a tinédzsereknél kábítószer-használathoz vezethet. Ha 2022-ben boldogabb családi életre vágyunk, akkor a tanácsadó szerint elengedhetetlen, hogy tudassuk gyermekeinkkel, hogy az ő véleményeik és érzelmeik ugyanolyan fontosak, mint a miénk. És ahogy bevezetőnkben említettük, bár a pandémia végkimenetelét illetően felnőttként éppoly tehetetlenek vagyunk, akár a gyerekek, a helyzetre adott reakciónkat azonban irányíthatjuk. Végtére is a valódi boldogság otthon kezdődik.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix