Barion Pixel Szorongás és párkapcsolat – Együtt is működhet? – Coloré

Szorongás és párkapcsolat – Együtt is működhet?

2021. 09. 23.

Félelmeink lehetnek minden ok nélkül bennünk levő erők, amelyek a szerelem ellen is munkálkodhatnak. Egyedül és együtt is lehet ezen dolgozni.

„Vedd lazán az életet! Légy optimista!” Ezeket a hangzatos mondatokat olvashatjuk és hallhatjuk, de szinte biztos, hogy aki ezeket mantrázza, valójában ugyanúgy szorong, mint bárki más. Mert az aggodalom mindenkiben benne van, ami természetes, hiszen annyi minden történik velünk és körülöttünk. Indulhat jól egy nap, de elég egy rossz mozdulat, egy rossz vagy félreértett szó, valaminek a látványa, egy hír, amely aggodalmat ébreszthet bennünk. A szorongás szónak csupa negatív vetületét vesszük tudomásul, pedig az lehet hatékony túlélési módszer is. A szorongással ugyanis nemcsak felfogjuk a veszély valóságát, de egyúttal segíthet annak leküzdésében is. A szorongás tehát normálisnak mondható, de egy ponton túl az már irreálissá válhat. Ilyen esetekben minden konkrét ok nélkül felülkerekedik az aggodalom, az ingerültség.

Szorongás és párkapcsolat
Kép forrása: Shutterstock

Szorongás a szerelemben

Az indokolatlan szorongással együtt élni nehéz. Azonban nemcsak a szorongó személy éli ezt meg nehezen, hanem a párkapcsolatban is kihathatnak a problémák. Minden szerelemben lehet valami, ami miatt alkalmanként szorongássá nő a félelem (veszélyes munka, egy érkezett üzenet, amit a másik fél nem mutat meg, furcsa egybeesések, másoktól hallott nem tetsző információk stb.), de a jó kapcsolatban ezeket meg lehet és meg is kell beszélni egymással. Ha tisztázódik minden, megszűnik az aggodalom is. Akik azonban mindig és minden miatt szoronganak, még a kapcsolatukban is kételkedhetnek.

Hatással vagyunk egymásra és ez az együttélés során még inkább igazzá válik. Nemcsak a pozitív, hanem a negatív rezgéseket is átvehetjük egymástól. Így lehet az, hogy a szorongó partner félelmei „megmérgezik” a gondolatainkat, az érzéseinket.

Szorongani senki sem szeret. Aki az átlagosnál is jobban aggodalmaskodik, az igyekszik kiépíteni magának egy stratégiát: úgy próbál élni, hogy a szorongást kiváltó teendőket elkerülje. Attól még az aggodalom oka megmarad, csak igyekszik elkerülni, amely előbb vagy utóbb problémaként merülhet fel a kapcsolatban is. A kezeletlen vagy figyelmen kívül hagyott szorongás időzített bomba. A folyton aggodalmaskodó személy fejében ugyanis állandóan cikáznak a félelmeit okozó gondolatok és elég egy apró szikra, amely kirobbantja a mini háborút, amely korlátozódhat csak arra, aki szorong, ugyanakkor tombolhat a két fél között is.

Szorongás és párkapcsolat
Kép forrása: Shutterstock

A szorongó emberek gyengesége akár támadási felület is lehet. A kapcsolatokban ugyanis vannak konfliktusok, és a szorongás tárgya válhat a visszatámadás eszközévé.

Együtt jóban – és szorongásban

Aki kevésbé aggódik a dolgokon, az nehezebben értheti meg azt is, hogy partnere mivel küzd nap, mint nap. A sok beszélgetés azonban megoldást jelenthet arra nézve is, hogy a szorongó a feszültséget, aggodalmat kibeszélje magából. Már ez nyugtató hatással bír. A beszélgetésen túl akár a megoldást is megtalálhatják közösen.

A meggondolatlanul kimondott és bántó szavak csak tetézhetik az aggodalmat, ezért olykor a legnagyobb segítség a hallgatás.  

A folyton szorongó a feladatok vállalását és elvégzését is aggódva végzi. Érdemes átbeszélni, hogy az otthoni teendőket hogyan lehetne megosztani. Fontos, hogy ne érezze magát alkalmatlannak, csupán a teher eloszlása legyen a cél.

A szorongó saját maga is dolgozhat azon, hogy ezen a belső feszültségen enyhíteni tudjon. A gondolatokban munkálkodó negatív belső hang elcsendítéséről tudj meg többet!

Borítókép forrása: Shutterstock

/csalad/parkapcsolat/szorongas-es-parkapcsolat-egyutt-is-mukodhet/