8 (nemcsak újévi) fogadalom, amit megtehetsz kedvencedért

2022. 01. 09.

Felmérések szerint az emberek mindössze nyolc százaléka tartja be az újévi fogadalmait, ennek egyik lehetséges okát a szakértők abban látják, hogy sokakat a “mindent vagy semmit” elve vezérel, vagyis nagy változást szeretnének és lehetőleg minél hamarabb. Majd amikor rájönnek, hogy túl nagy fába vágták a fejszéjüket, az esetek többségében felhagynak elhatározásukkal.

Legyen szó akár újévi, akár hétköznapi fogadalmakról, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy teljesíteni tudjuk, ha megugorható célkitűzéseket állítunk magunk elé. Ez a házi kedvencek esetén is igaz lehet. Vagyis ahelyett, hogy megfogadnánk, hogy idén lefutunk kutyánkkal egy félmaratont, tegyünk olyan ígéreteket, amik sok esetben pénzbe sem kerülnek, viszont általuk egészségesebbek lehetnek a kisállatok úgy fizikailag, mint lelkileg.

(Újévi)fogadalmak a házi kedvencekért

Stimuláljuk gyakrabban kutyánkat mentálisan is, és ne csak fizikailag

Köztudott, hogy a kutyák napi szintű sétálást igényelnek, csakhogy felelős állattartóként a testük mellett az elméjük ‘edzéséről’ is gondoskodnunk kell. Az ebek számára a kihívást jelentő játékok a legjobbak, melyekből annyit találhatunk, mint égen a csillag. Ott van például a keresőjáték, amihez nem kell más, csak némi jutalomfalat és három műanyagpohár. (A pohár anyaga más is lehet, a lényeg, hogy elég könnyű legyen ahhoz, hogy a kutya felboríthassa, és ami nem balesetveszélyes). Helyezzünk az egyik pohár alá egy jutalomfalatot, majd kedvencünk szeme láttára keverjük össze. A feladat, hogy megtalálja, melyik alatt lapul a finomság, és ha elég ügyes megszerezheti, na és persze el is fogyaszthatja azt.

Játsszunk minden egyes nap legalább 15 percet cicánkkal

Kölyökkorukban erről szinte lehetetlen megfeledkezni, hiszen állandóan a nyomunkban vannak azt várva, mikor játszunk velük megint. Azt viszont sokan elfelejtik, hogy a felnőtt macskák is igénylik a szórakozást. Nem kell, hogy órákig tartson, már napi negyed óra játékidő is pozitív hatású a fizikai, szellemi egészségükre.

Havonta egyszer fedezzünk fel egy új helyet kutyánkkal, vagy próbáljuk ki a szagnyomkövetést

A kutyatulajdonosok zöme általában minden nap ugyanazt az utat teszik meg kedvencükkel, havonta egyszer azonban érdemes felkeresni egy olyan helyet is, ahol korábban még jártunk: egy ismeretlen park, nyáron egy kutyás strand, de igazából bármi szóba jöhet, amit biztonságosnak ítélünk. Ezek az élmények nem csupán izgalmat csempészhetnek a hétköznapokba, de erősítik kapcsolatunkat háziállatainkkal. Ha pedig egy másik kutyás barátunkat is rá tudjuk venni a mókára, akkor a közös program még örömtelibb lehet.

A szagnyomkövetés (vagy dekompressziós séta) pedig voltaképp nem más, minthogy olyan sétára megyünk, amikor hagyjuk, hogy kutyusunk mindent alaposan megszaglásszon. (A szaglás rendkívül fontos a kutyák agyának, így voltaképp ezt is értelmezhetjük stimuláló játékként.) A lényeg, hogy olyan nyílt helyeket válasszunk, ahol egyrészt a kutyasétáltatás megengedett, másrészt kellően biztonságos, és nem áll fenn a veszélye annak, hogy kedvencünk megcsócsál valamit, amitől baja lehet.

Mérjük igazi mérőpohárral az állateledelt

Ha bögrét vagy más hétköznapi mérőeszközt használunk kedvencünk napi tápadagjának kimérésére, váltsunk valódi mérőpohárra. Annak biztosítása, hogy az állatok minden alkalommal egyenletes, kimért mennyiségű táplálékot kapjanak, egyszerű és fontos módja annak, hogy egészséges testsúlyban maradjanak, illetve megkapják a szükséges tápanyagokat.

Aktualizáljuk a kisállat azonosítási adatait

Amennyiben nem váltottunk lakhelyet, úgy ez a lépés kihagyható, viszont ha igen, akkor győződjünk meg arról, hogy új lakcímünket feltüntettük-e kedvencünk bilétáján, valamint a mikrochipes információkban. (Utóbbihoz kérjük állatorvos segítségét.) Nyilván senki sem szeretné, hogy kutyája, cicája eltűnjön, de ha ez mégis megtörténik, akkor nagyobb eséllyel kerülhet haza, ha a megfelelő adatok szerepelnek az azonosítási eszközökben.

Aranyos Bundas Macska Alszik A Gazdaja Karjaiban
Pénzbe szinte egyik fogadalom se kerül, kedvencedet viszont boldogabbá teheted velük (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Nyissunk egy takarékossági alapot a felmerülő költségeknek

Természetesen nem kell hatalmas összegeket elkülönítenünk, de a sok kicsi sokra megy elvén, ha minden hónapban félreteszünk egy minimális összeget, akkor jó eséllyel nem kell hogy fájjon a fejünk az anyagiak miatt, ha a kötelező állatorvosi költségek mellett egy váratlan kiadás is felmerül.

Rendszeresen tisztítsuk játékaikat, az agyonhasználtaktól pedig szabaduljunk meg

Amennyiben halomban állnak otthonunkban a használat kutya- és/vagy macskajátékok, ugyan mi lehetne jobb alkalom az új esztendőnél egy alapos szortírozásra? A viseletes tárgyaktól lehetőség szerint szabaduljunk meg, azok ugyanis komplett baktériumtenyészeteket rejthetnek. Plusz, ha kisállatunk már nem játszik velük, akkor csak feleslegesen foglalják a helyet. Ami pedig a kedvenc játékaikat illeti, egy hónapban egyszer azokat is célszerű kimosni. A pórázzal, hámmal, ruhákkal egyetemben.

Egy pillanatra se feledjük, hogy kutyánk nem szándékosan bosszant minket

Bár olykor ezt mondani könnyebb, mint megtenni, mégis jó, ha időről időre emlékeztetjük magunkat: nem létezik olyasmi, hogy rossz kutya, hiszen négylábú társaink csupán a legjobb tudásuk szerint próbálnak eligazodni az emberek, és főként gazdájuk világában. Az ingerekben gazdag környezet és a pozitív megerősítést alkalmazó tréningek segíthetnek átformálni a kutyus nem kívánatos viselkedését, egyúttal elmélyíti a közte és gazdája közti köteléket.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix