Barion Pixel Tévhitek és tények a kutyaruháról – Coloré

Tévhitek és tények a kutyaruháról

2021. 10. 29.

Megérkeztek a kifejezetten hideg éjszakák és hajnalok, lassan érdemes bevetni a kutyaruhákat… már ha szükség van rájuk egyáltalán. A kutyaruhával kapcsolatban kifejezetten sok tévhit él, a cikkben igyekszünk eloszlatni néhányat közülük.

Ősszel-télen mi is elővesszük a pulóvereket, kabátokat, de vajon négylábú kedvenceinknek is szükségük lenne néhány plusz ruhadarabra? Alapból talán rávágnánk: „Dehogy, már hogy kellene kabát a farkasok leszármazottainak?” Csakhogy mára a nemesítés során nagyon sok kutyafajta jött létre.

A Nemzetközi Kinológiai Szövetség (Fédération Cynologique Internationale, FCI) 430 kutyafajtát tart nyilván, és folyamatosan tenyésztenek ki újabbakat. Ezek a fajták pedig már sok mindenben nem hasonlítanak már a farkas ősökre. A hasonló termetű kutyák koponyája 20 százalékkal kisebb, agyuk pedig 30 százalékkal. Állkapcsuk kisebb, izmaik gyengébbek, a visszavadult kutyák nem vadásznak jól.

A mai kutyák nem sokban hasonlítanak a farkas ősökre
A mai kutyák nem sokban hasonlítanak a farkas ősökre / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Arról pedig még nem is beszéltünk, milyen változatos méretű, habitusú, temperamentumú és egyéb tulajdonságokkal rendelkező fajtákat sikerült kitenyészteni. Innen nézve könnyen elfogadható, hogy némelyik közülük nem képes egyedül megbirkózni a hideggel.

A kutyaruhák témakörét ma is számos tévhit övezi, nézzük közülük a leggyakoriabbakat!

Minden kutyának kell ruha, ha visszaesik a hőmérséklet

Ott van például a szibériai husky, az alaszkai malamut vagy a szamojéd, amik kifejezetten a nagy hidegben érzik jól magukat. Előnyös lehet viszont a ruha által biztosított plusz meleg a rövidebb szőrű fajták, az idősebb, a beteg kutyák vagy a kölykök számára. Ha vásárolsz egy ruhát, figyelj oda olyan praktikus szempontokra, hogy megfelelően takarja az állat nyakát és a hasát is.  

A nagytermetű kutyáknak nem árt a hideg

Pontosan így ez sem igaz, bár a „kutyaruha” szó hallatán mindenki elsősorban a kisebb fajtákra gondol. Az agár például kifejezetten érzékeny a hidegre. A hűvösebb napokon nagyon jól jön neki egy-két plusz réteg.

Wide,angle,close,up,of,an,adopted,pet,greyhounds,face
A rövid szőrű agárnak kell a ruha a hidegben / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A szűk kutyaruha az ideális

Valójában a kutya ugyanúgy mozogni akar a kabátjában, mint mi a sajátunkban. A túl szűk ruha őt is akadályozza. Azt is nézd meg, hogy cipzárak, gombok, pántok olyan helyen legyenek, ahol nem dörzsölik vagy irritálják az egyes testrészeket. Az a legjobb, ha az üzletben fel tudjátok próbálni a kiszemelt darabot.

A kutya mancsa nem igényel különösebb védelmet

Természetes körülmények között ez akár igaz is lehetne, de a városok utcát télen gyakran különböző kemikáliákkal szórják fel, amik megakadályozzák, hogy az emberek elcsússzanak. Az én kutyám talpát Budapest belvárosában is többször kimarta valami, ami azért is baj, mert nyalogatni kezdte a fájó részt, és így a szer a gyomrába is bejutott.

Léteznek speciális krémek, amikkel séta előtt kell bekenni a kutya lábát, és vannak zokniszerű „kutyacipők” is, amiket a mancsukra kell húzni. Az én kedves, öreg golden retrieverem pillanatok alatt megértette, mire való, és attól kezdve nem zavarta.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix