Barion Pixel Kutyákra veszélyes ételek és élethelyzetek: íme a 8 leggyakoribb – Coloré

Kutyákra veszélyes ételek és élethelyzetek: íme a 8 leggyakoribb

2022. 01. 01.

Az állatos TikTok-videókat kedvelő felhasználók talán még emlékeznek arra a tavalyi, nagy port kavaró esetre, amikor is egy férfi csípős szószba mártott csirkefalatokat adott kutyájának, majd jól szórakozott azon, ahogy a kutyus reagált a csípős ízre. Hogy tudatában volt-e annak, hogy ez milyen ártalmas a négylábúakra, nem tudni, a kommentszekcióban azonban elszabadultak az indulatok, a felvételt publikáló Hundohustle pedig válaszul törölte a tartalmat.

Ez a TikTok-történet jó példa arra, hogy a felelős kutyatartás körültekintő figyelmet kíván a gazdáktól, hiszen kedvencükre szinte minden sarkon veszély leselkedik, legyen szó ételekről, vagy akár bizonyos élethelyzetekről. Az alábbiakban igyekeztünk egy csokorba szedni a leggyakoribb rizikókat, melyekre egyúttal megoldást is kínálunk.

Adalékanyagok

Tény és való, a gyártók egyre inkább szem előtt tartják a kutyák egészségét, és kihagyják termékeikből a káros adalékanyagokat, ám sajnos némelyikben továbbra is megtalálhatóak a kifogásolható összetevők, mint például a:

Mesterséges színezékek: bár az állateledelekre vonatkozó szabályozások értelmében a színezékek biztonságosnak számítanak, embereken végzett kutatások szerint azonban rákkeltő, allergizáló és hiperaktivitást kiváltó hatásúak. Az adalékanyagok ráadásul maximum a gazdik számára teszik vonzóbbá az ételt, hiszen kedvenceik színlátása nem teszi lehetővé, hogy különbséget tegyenek A és B eledel között.

BHA / BHT: az élelmiszeriparban előszeretettel alkalmaznak BHT-t, azaz a butil-hidroxi-toluolt (E321) és a BHA-t, butil-hidroxi-anizolt (E320) erős antioxidáns hatásuk miatt. Ezek gátolják a zsírokban, aromákban és színezőanyagokban oxigén hatására fellépő szín- és ízromlást, valamint a káros mikrobák elszaporodását. Érzékeny kutyáknál allergiás reakciót és viselkedési problémákat okozhatnak, illetve potenciális rákkeltőként tartják őket számon.

Nátrium-hexametafoszfát: többnyire emulgeálószerként alkalmazzák a jutalomfalatokban, de lúgosító hatással is bír az E452i jelzésű vegyszer. Gyakran úgy reklámozzák, hogy megakadályozza a fogkőképződést, csakhogy fokozott érzékenység esetén számos egészségügyi panaszt okozhat.

Nitritek és nitrátok: a nitritek és nitrátok kálium-, illetve nátriumsói tartósítószerként funkcionálnak, melyeket E249, E250, E251 és E252 nevezéssel jelölik az összetevők között. Noha ezen anyagok a természetben is előfordulnak, és önmagukban nem feltétlenül károsak, a húsfélék gyártási és emésztési folyamatai során rákkeltő vegyületekké alakulhatnak.

Nátrium-glutamát: az egyik legismertebb – és egyben legvitatottabb – ízfokozó természetes formájában számos élelmiszerben megtalálható. Problémás viszont, ha a nátrium-glutamát szintetikusan izolált formáját (E621) nagy mennyiségben adják az ételekhez. Rendszeres fogyasztása esetén az adalékanyag károsíthatja az idegsejteket, valamint elhízást okozhat azáltal, hogy a leptin nevű, telítettség-érzését felelős hormonra kevésbé érzékennyé teszi a hipotalamuszt.

Édesítőszerek: bár a hozzáadott cukor sem egészséges, de alkalmanként, kis mennyiségben szerepelhet az eb étrendjében. A különböző cukoralkoholokkal édesített ételekkel viszont már más a helyzet. A xylitol fogyasztása májelégtelenséget, rohamokat, súlyosabb esetben halált okoz a kutyáknál. Míg az eritritol és a szorbitol emésztési panaszokkal, többnyire hasmenéssel jár.

Kutyaharapás (és annak megelőzése)

Egyes kutyafajták eredendően barátságosabbak mint mások, ettől függetlenül felelős kutyatartóként kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy kedvencünk jól szocializált legyen, és ne harapja meg akár fajtársait, akár idegen embereket (vagy esetleg gazdáit). Az agresszió leggyakoribb jelei a következők: a kutya megmutatja a szemfehérjét, hátracsapja a fülét, remeg a szája széle, az egész teste megfeszül, morog, vicsorít, nyalogatja a száját, esetleg az ember vagy a másik állat felé kap, netán kisajátítja gazdáját. Ha kedvencünknél hasonló viselkedést tapasztalunk, mindenképpen kérjük ki szakember segítségét, hiszen az agresszió nem vicc, és nagyon fontos, hogy még a baleset bekövetkezte előtt kezeljük a problémát. Szintén fontos tudnivaló, hogy az agresszivitás az esetek többségében viselkedésprobléma, amire nem megoldás a testi fenyítés.

Harc a kutyafuttatóban

A kutyafuttatókat lehet szeretni és utálni, mindenesetre annyi bizonyos, hogy néhány szabályt be kell tartanunk a békés együttlét érdekében: csak egészséges, oltott kutyával menjünk a futtatóba, hiszen egy beteg állat egyrészt könnyen megfertőzheti társait, másrészt bizonyos állapotok, így például a láz miatt viselkedése is kiszámíthatatlanná válhat. A kötelező oltások fontosságát pedig talán nem is kell túlragoznunk, hiszen számára és a többi kutya számára is csak így lehet biztonságos a közös játék.

Labrador Es Argentin Dog A Parkban
A kutyafuttató is veszélyes lehet a kutyára, ha nem figyelünk (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Tüzelő nőstényt ne vigyünk a futtatóba, a szagnyomai miatt ugyanis durva verekedés alakulhat ki a kanok között. Takarítsuk fel kutyánk ürülékét. Figyeljük a sárga nyakörves ebeket: a gazdák rendszerint sárga színű kiegészítőkkel látják el kedvencüket, ha az nem megfelelően szocializált, esetleg sérült. Ezt mindig tartsuk szem előtt, és ne engedjük az ebet egy beteg állat közelébe. Ne vigyünk olyan ételt vagy játékot a futtatóba, ami konfliktust szülhet a kutyák között. Tartsuk tiszteletben a többi ember magánszféráját is, és ne erőltessük a beszélgetést. A legfontosabb pedig az, hogy éberen figyeljünk saját, és a többi kutyára is, így azonnal észrevehetjük, hogy mikor érdemes közbeavatkozni.

Biztonság télen és nyáron

A nyár remek alkalom arra, hogy a lehető legtöbb időt töltsük kedvencünkkel a szabadban, ugyanakkor ez az évszak is fokozott elővigyázatosságot igényel részünkről: a hőguta és a napszúrás a kutyák számára is komoly egészségügyi veszélyekkel jár. Minden esetre igaz viszont, hogy a megelőzés a legjobb gyógymód, melynek legegyszerűbb módja pedig az, ha a forró napokon kutyánkkal együtt kerüljük a napsütötte helyeket, és inkább árnyékba húzódunk. A sétákat célszerű a kora reggeli vagy késő esti órákra időzíteni, így távol tarthatjuk magunkat a tűző napsugaraktól. Ha az utunk fás, bokros területen át vezet, akkor a séta után azt is ellenőrizzük, hogy nem került-e kullancs a kutya szőrébe.

A kánikulában mindemellett elegendő vizet kell biztosítanunk a négylábúaknak úgy külső, mint belső használatra. A legfontosabb, hogy soha ne hagyjuk kedvencünket víz nélkül, mert a folyadékhiány hamar kiszáradáshoz vezethet. De akkor is vigyünk magunkkal vizet, ha sétálni indulnunk. Az iváson túl a víz külsőleg alkalmazva ugyancsak hasznos lehet: az ebek többsége egyébként is szívesen pancsol a vízben, plusz ezzel le is hűthetik magukat. Érdemes kihelyezni a kertbe egy kisebb kádnyi vizet, hogy abban bármikor hűsíthesse magát, vagy ha erre nincs lehetőségünk, akkor ellátogathatunk egy kutyás strandra is. Ami pedig a telet illeti, a fagyos idő legalább olyan veszélyes a kutyákra, mint a forróság, ezért nagyon fontos, hogy télen ne töltsünk egyszerre túl sok időt a szabadban.

Tegyük szökésbiztossá otthonunkat

A szökés szintén rendkívül összetett probléma a kutyák esetén: a kóbor vagy bántalmazott állatok ugyanis az őket ért traumák miatt bizalmatlanná válhatnak. Egyes kutatók szerint olyan ez, akár a Stockholm-szindróma, és az ebek visszavágyhatnak megszokott körülményeikhez, még ha azok rosszabbak is az új otthonuknál. Ez az úgynevezett Runaway Syndrome, azaz szökevényszindróma. A jelenség lényege, hogy a kutya számára az a hely válik élete biztos pontjává, amit már jól ismert és megszokott. Legyen az az utca vagy a menhely. Előbbi esetén a helyzet még bonyolultabb, hiszen ha a kutya egyáltalán nincs emberekhez szokva, akkor eleinte mindenképp bizalmatlan lesz megmentőjével. Emiatt elképzelhető, hogy az első adandó alkalmat kihasználja a szökéshez, gazdája pedig önmagát ostorozza, és nem érti, hol rontotta el. A kutya testi épsége érdekében ezért érdemes alaposan felkészülni az alábbi tanácsok megfogadásával.

Az első napokban tartsunk zárva minden ajtót és ablakot, nehogy kedvencünk meglógjon. Elképzelhető, hogy még a menhelyen is figyelmeztetnek arra, hogy először pórázon vezessük körbe a lakásban a kutyust, és fokozatosan ismertessük meg őt új lakhelyével. Tényleg legyünk óvatosak, hiszen egy bizalmatlan állat bármikor kisurranhat az ajtón, ami végzetes is lehet számára, ha mondjuk elüti egy autó. A legjobb, ha az első pár napban nem hagyjuk magára, hadd alakuljon ki köztünk a bensőséges kötelék. Illetve amennyiben egy mód van rá, vendégeket se fogadjunk, amíg kutyusunk fel nem oldódik. Inkább sétáljunk, játsszunk minél többet, és fokozatosan mélyítsük el barátságunkat. Ha úgy látjuk, túl sok inger éri egyszerre, adjunk neki egy kis énidőt, és várjuk meg, míg újra ő közeledik hozzánk. Apropó séta: a világ legerősebb póráza is kevés egy szökésre kész kutyának, ezért mindenképp szökésbiztos hámot és ne flexipórázt vásároljunk.

Ne csak oltáskor keressük fel az állatorvost

Számos kutyabetegséget egyszerűbb megelőzni, mint gyógyítani. Ezért nagyon fontos, hogy évente, de inkább félévente látogassunk el az állatorvoshoz, aki megvizsgálja kedvencünk általános egészségi állapotát, és időben felismerheti, ha baj van.

Mire figyeljünk, ha úszni vinnénk kedvencünket?

A kutyaúsztatás első és legfontosabb szabálya, hogy hiába népszerű elfoglaltság ez a meleg hónapokban, a tevékenység mégis csupán az erre kijelölt kutyastrandokon engedélyezett. Ha szeretnénk kedvencünk mihamarabb megbarátkoztatni a vízzel, érdemes a sekély részeken kezdeni, majd innen elindulni a mélybe. (A hozzászoktatást megkönnyítheti a vízben való játék is.) Azonban soha ne dobjuk őt hirtelen a vízbe, illetve más módon se erőltessük, mert egyrészt egy életre megutáltatjuk vele a fürdést, másrészt hatalmas traumát okozunk neki. Szintén fontos tudnivaló, hogy erős sodrású, örvényes folyókba vagy hullámzó tavakba semmiképp se engedjük az állatot, ahogy azt se, hogy felhevült testtel rohanjon be a hűvös vízbe. A kisgyerekekhez hasonlóan a kutyákat se hagyjuk magukra egyetlen percre se fürdés közben, ha pedig rosszabb úszók, vagy hosszabb időt töltenek a vízben, célszerű speciális mentőmellényt adni rájuk.

Welsh Corgi A Vizparton
A kutyaúsztatás csak az erre kijelölt kutyastrandokon engedélyezett (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Magától értetődőnek tűnik, mégis fontos megemlíteni, hogy kedvencünket se engedjük bele olyan vízbe, amibe mi magunk se mártóznánk meg. Mert ha mondjuk szennyezett, akkor bőrproblémák, kötőhártya-gyulladás és az erre érzékeny fajtáknál hallójárat-gyulladás is kialakulhat, plusz ha beleiszik, az hányással, hasmenéssel végződhet. Míg ha medencében fürdött, utána öblítsük le slaggal, eltávolítva ezzel a klórt a bőréről és a szőréről, ezzel együtt számos szóba jöhető bőrproblémát.

Autózni csak biztonságosan

Egyre gyakoribb, hogy ha a család útra kel, akkor szeretett kutyájukat sem hagyják otthon. Ám ilyen esetben minden helyzetben követnünk kell mind a KRESZ, mind a józan ész szabályait. A magyarországi törvények a vagyontárgy kategóriájába sorolják a kutyákat, a KRESZ szerint pedig rakománynak számít, amikor autóval szállítják. Az alábbi videóban rendőrök megmutatják, hogyan rögzítsük kedvencünket az autóban, hogy ő és az emberi utasok egyaránt biztonságban legyenek.

Ahogy a videóban látható, az autós szállítás egyrészt úgy lehetséges, hogy a kutya hámjához egy speciális övet csatolunk, majd azt rögzítjük a jármű biztonsági övének csatjához. De másik módszer mellett is dönthetünk, például egy csomagtartóba helyezhető boksz, vagy kisebb kutya esetén a hátsó ülésre rögzíthető hordozó mellett is. Fontos, hogy miután kiválasztottuk az utazás módját, indulás előtt szoktassuk hozzá az ebet: hagyjunk neki időt az ismerkedésre, és jutalmazzuk, ha bemegy a bokszba vagy hordozóba, illetve hagyja, hogy becsatoljuk a biztonsági övét. Ne kiabáljunk és ne büntessük, ha nem teszi meg elsőre kérésünket, mert így csak még jobban megrémítik az új körülmények. Legyünk vele kedvesek, türelmesek, ahogy az is segíthet, ha eleinte csak kisebb távolságokat autókázunk. Utazás előtt sűríthetjük ezeket az alkalmakat, illetve fokozatosan bevállalhatunk egy-egy hosszabb utat is.

Ezen a ponton meg kell említenünk a térelválasztó hálót, vagyis amikor a vezetőülés és az anyósülés egy térelválasztó hálóval el van szigetelve a hátsó ülésektől vagy a csomagtértől, ahol a kutya is utazik. A háló ugyanakkor önmagában nem jelent védelmet sem a kutya, sem gazdái számára, helyette abban segít, hogy az eb kevésbé zavarja a vezetést. Ami jó hír, hogy a háló lyukacsos, így a hátsó ülésen biztonsági övvel rögzített kutya lát minket, így könnyebben megnyugszik. Főleg, ha a kedvenc takaróját, párnáját és játékát is magunkkal visszük.

Mi van akkor, ha egynél több állatot szeretnénk szállítani? A jelenleg hatályos magyarországi szabályok szerint ez nem megengedett, feltéve, hogy betartjuk a következőket: különleges ketrecben vagy tartályban szállítjuk őket; a hátsó üléseken utaznak, a jármű pedig térelválasztó hálóval felszerelt. A KRESZ szabályainak betartása mellett mindig tartsuk magunknál a kutya iratait, legyen elég víz a kocsiban (különösen hosszú utak esetén), indulás előtt már ne etessük meg őt, és mindig ügyeljünk arra, hogy az utastér jól szellőzzön és hűvös legyen.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix