Ezekkel a dolgokkal felbosszantod a kutyádat

2021. 10. 05.

A kutyák és az emberek szeretik egymást, de más nyelvet beszélnek. Jó, ha tudod, hogy néhány dologgal akaratlanul is felbosszantod őket. Mindenkinek tudnia kellene, hogy pontosan mik ezek, és hogyan lehet őket elkerülni.

Hosszas bámulás

Soha ne bámulj hosszan egy kutya szemébe. Számukra ez kihívás, ami agressziót válthat ki – a saját kutyád esetében valószínűleg nem, de ő sem fogja szeretni. Néhány másodperces nézésből nem lesz baj, de utána nézz másfelé, különöse, ha az állat eleve idegesnek tűnik.

Ölelés

A saját kutyád valószínűleg szereti, ha sűrűn megöleled, de idegentől vagy gyerektől már nem tűri el olyan könnyen. A főemlősöknél az ölelés a szeretet jele, de a kutyáknál nem. Ha az egyik állat megérinti a másikat, náluk ez általában azt jelzi, hogy ő a főnök. Ha valaki mindenképpen közeledni akar a kutyádhoz, kérd meg, hogy inkább simogassa meg ölelés helyett.

Hipster,man,snuggling,and,hugging,his,dog,,close,friendship,loving
Az ölelés nem ugyanazt jelenti a kutyáknak, mint nekünk / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Kiabálás

A kiabálást dühös ugatásként értelmezik a kutyák, gyakran összezavarja, megijeszti vagy felidegesíti őket. Kiképzési technikaként sem érdemes használni. Inkább a hangszínedet próbáld változtatni! A mély hangszín azt jelenti: „Figyelj rám!”, a könnyed pedig azt: „Ügyes voltál, szép munka!” vagy „Gyere, játsszunk!”

Túl sok egyedüllét

A kutyák is társas lények, pont mint az emberek. A falkáját te és a családtagjaid alkotják. Ha túl sokat van egyedül – a fajtától és az életkorától is függ, mennyi a túl sok – úgy érzik, kizárták a falkából. Emiatt viselkedési problémái lehetnek, például állandó ugatás, ásás vagy szökés. Ha sokat vagy távol otthonról, akkor próbálj keresni egy barátot vagy akár egy hivatásos kutyasétáltatót, hogy foglalkozzon a kutyával nap közben.

Megzavart alvás

Te sem szereted, ha durván és váratlanul felébresztenek, ugye? Ezzel pont így van a kutyák esetében is, különösen az idősebbeknél. Ők már eleve mélyebben alszanak, a hallásuk is romlik, ezért megijedhetnek, ha valaki váratlanul hozzájuk ér. Különösen a gyerekek figyelmét kell felhívni erre.

Idegen kutya érkezése

Sokan azt hiszik, hogy ha kedvence barátságos a többi kutyához a kutyafuttatóban, akkor a barátai nyugodtan áthozhatják a saját állatukat. Ez nem mindig működik. A házat vagy a lakást a kutya a saját területének tartja, amit védelmeznie kell. Ha nem akarod ezt elkerülni, egy külső helyszínen mutassátok be egymásnak a két állatot. Amikor megérkezik, a vendég kutya pórázon legyen, és hagyjatok nekik néhány percet arra, hogy barátkozzanak.

Two,guard,dogs,inside,the,house,in,front,of,the
Egy idegen kutya érkezése veszélyeket is rejthet / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A napi rutin megváltozása

A kutyáknak fontos, hogy minden a megszokott időben történjen – az etetés, a séta, a játék, az alvás. Az időpontokat pontosan bevési az agyába, és elvárja, hogy minden akkor történjen, amikor „kell”. Ha sokat csúszol valamivel, akkor az stresszelheti a kutyát, és viselkedési problémákhoz is vezethet. Próbálj mindenképpen ragaszkodni a napi rutinhoz. Ha másképpen nem megy, kérj segítséget valakitől!

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix