Barion Pixel Ezek a hírességek keresték legtöbbet haláluk után 2022-ben – Egy író vezeti a listát – Coloré

Ezek a hírességek keresték legtöbbet haláluk után 2022-ben – Egy író vezeti a listát

2022. 11. 19.

Örökös vita tárgya, hogy van-e élet a halál után, de hogy “fizetés” van, az biztos – legalábbis ami ezeket a hírességeket illeti. Az amerikai Forbes idén is összeállította listáját, amelyen azokat a már elhunyt ismert embereket rangsorolja, akik haláluk után is milliókkal gazdagítják leszármazottaikat, özvegyüket vagy családjuk más tagjait.

A Forbes listáján szereplő tizenhárom híresség (főként sportolók, színészek, előadóművészek) összesen 1.6 milliárd dollárt keresett 2022-ben, ami rekordnak számít a rangsor 2001-es indulása óta. Ez 72%-os emelkedést jelent 2021-hez képest, és az is különlegesség, hogy az első öt helyezett (vagyis azok örökösei) mindegyike több mint 100 millió dollárt kapott kézhez. Könyvek után járó jogdíjak, dalok bevételei, eladott ingatlanok  – ezek mind gyarapították a szóban forgó személyekhez kötődő vagyont. Nézzük, kik szerepelnek a különleges listán.

6. Michael Jackson – 75 millió dollár

Michael Jackson
Forrás: Northfoto

Amint a covid miatti lezárásokat megszüntették, a Las Vegas-i Jackson témájú Cirque de Soleil-show is új erőre kapott, bevételeivel kiegészítve a pop királyának lemezeladásai után befolyó összegeket. Ha ez nem lenne elég, betört a Broadway-re az MJ The Musical, ami Jacko életének zenés összefoglalója, és ami az előzetes becslések szerint 80 millió dollárt fog hozni idén a konyhára. Lenyűgöző szám, főleg akkor, ha tudjuk, hogy csak kilenc hónapja volt a premier. 

5. James Brown – 100 millió dollár

hírességek
Forrás: Northfoto

„A show-biznisz legkeményebben dolgozó embere” még halála után is mintha dolgozna. A Primary Wave, egy New York-i székhelyű független zenei kiadó idén szerezte meg a Soul keresztapjának becézett előadó zenének jogait, ingatlanvagyonát, és nevét. Brown örökösei állítólag az ebből kapott bevétel egy részét arra fordítják, hogy tudományos ösztöndíjakat finanszírozzanak rászoruló gyermekek számára.

4. Elvis Presley – 110 millió dollár

Memphis Tennessee News May 15, 1956
Forrás: Northfoto

A Királynak is nevezett énekes halála után is folyamatosan gazdagszik, méghozzá egykori birtoka, a Graceland kapcsán, ugyanis rengeteg turista választja úticéljául a memphisi komplexumot. Gracelandben lehet szállást foglalni, ott van az Elvis Presley-múzeum, éttermekkel és ajándékboltokkal van tele, ezekből nagyjából 80 millió dollárt “kalapozott” össze a Presley név az elmúlt egy évben. Ugyan az idén debütált Elvis című életrajzi filmből közvetlenül nem folyt be az örökösökhöz sok pénz, de a hírverés jól jött nekik. Valószínűleg tovább fog gyarapodni a vagyon, ha elkel majd az ősszel az ingatlanpiacra került ház is, ahol mézesheteiket töltötték Priscillával

3. David Bowie – 200 millió dollár

David Bowie
Forrás: Northfoto

2016-ban hagyott itt minket minden idők egyik legikonikusabb énekese, a hatszoros Grammy-díjas David Bowie, akinek özvegye és gyermekei ma is jól meg tudnak élni hagyatékából. Idén például a Warner/Chapell lemezkiadó vásárolta fel a hat évtizedet átölelő diszkográfiát, potom 250 millió dollárért.

2. Kobe Bryant  – 400 millió dollár

Lakers
Forrás: Northfoto

A kosárlabdazseni két éve januárban hunyt el egy helikopterbalesetben, a tragédiában odaveszettek között volt egyik lánya, Gianna is. Az L.A. Lakers egykori legendájának 7%-os részesedése volt a BodyArmor energiaital-cégben, és halála előtt a társaság igazgatótanácsának is tagja volt. 2021 novemberében a Coca-Cola 5,6 milliárd dollárért kivásárolta a BodyArmor 70%-át, így Bryant örökösei 400 millió dollárnyi bevételt kaptak az eladásból.

1. J.R.R. Tolkien  – 500 millió dollár

Bishkek,,kyrgyzstan, ,december,31,,2017:,a,stamp,printed,in
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Amikor augusztusban a svéd videojáték-cég, az Embracer bejelentette a Middle Earth Enterprises felvásárlását, nem hozták nyilvánosságra az ügylet árát, de azt elárulták, hogy hat felvásárlásra összesen 788 millió dollárt költöttek és köztük volt a Tolkien-üzlet is. A Forbes értesülései szerint azonban az Embracer legalább 500 millió dollárt költött a Middle Earth Enterprises-ra, a vállalat pedig nem cáfolta ezt. A cég az adásvétel után a Gyűrűk Ura- és A hobbit-könyvek közel 50 éve elhunyt  írójának szellemi tulajdonát birtokolja majd, megosztva azokat olyan más vállalatokkal, mint a HarperCollins, az Amazon, a Warner Brothers/New Line és a Tolkien Estate.

A tizenhármas listán szerepel még Leonard Cohen költő és zenész, Dr. Seuss író (akinek a Grincset köszönhetjük), Jeff Porcaro (a Toto dobosa), Charles Schulz (Snoopy megalkotója), Juan Gabriel énekes-dalszerző, John Lennon, és a másik beatle, George Harrison is. 

Forrás: ITT