Barion Pixel 6 digitális nomád helyszín, ha szuper helyen akarsz dolgozni – Coloré

6 digitális nomád helyszín, ha szuper helyen akarsz dolgozni

2023. 07. 15.

Egyre több munkavállaló dolgozik home office-ban, vagyis otthonról tudják végezni minden feladatukat. Szerencsére a munkáltatók is nyitottabbak a kérdésben, így akiknek nem kötelező megjelenni a munkahelyükön, hogy elvégezhessék a dolgukat, azoknak egyre többször engedélyezik ezt a szabadságot. Ilyenkor sokszor még egy országban sem muszáj lenni. Ha te is a szerencsések közé tartozol, és elkezdenéd a digitális nomád életet, akkor mutatjuk, hogy a világ melyik helyei a legkedveltebbek.

Mielőtt külföldre utaznál, mindenképpen tájékozódj, hogy milyen hosszan és milyen feltételekkel maradhatsz az adott országban. Ezt itt és itt tudod megtenni.

1. Prága – Csehország

Prága az elmúlt években a digitális nomádok egyik fő célpontjává vált, köszönhetően lenyűgözően szép építészetének, megfizethető életszínvonalának és gyors internetsebességének – a Speedtest.net szerint Csehország a világ 45. helyén áll az internetsebesség tekintetében, ami több mint elegendő lehet a távmunkához. Magyarországhoz pedig közel is van, így ha először nem akarsz messzire költözni, tökéletes.

Prága előnyei közé tartozik, hogy nagyon nagy a digitális nomád közösség, rengeteg a coworking hely, valamint a modernitás és a hagyományos báj keveréke, ami igazán gyönyörű városi életet biztosít. Ami a nyelvet illeti, Prágában széles körben beszélik és értik az angolt, bár a hivatalos nyelv a cseh.

Digitális nomád
Prága / Kép forrása: Pexels / Xuan Hoa Le

2. Toronto – Kanada

Ha messzebbre vágynál, akkor vár Kanada és azonban belül Toronto. Köztudott, hogy Toronto egy nagyon menő város – még New Yorkhoz is gyakran hasonlítják – és nagyon szép hely a letelepedésre.

Nagy, sokszínű lakossággal, jó tömegközlekedéssel, kiváló ételekkel és éjszakai élettel, nagyszerű kávézókkal rendelkezik a napi munkához, és a vízre épült. Ha ehhez hozzáadjuk a „barátságos kanadaiakat” (ez egy klisé, tehát igaz), akkor távmunkára tökéletes. Biztonság is – oka van annak, hogy annyira népszerű.

Digitális nomád
Toronto / Kép forrása: Pexels / James Wheeler

3. Mexikóváros, Playa del Carmen és Tulum – Mexikó

Egyre többen szeretnék maguk mögött hagyni a hideg téli hónapokat, erre pedig tökéletes célpont Mexikó. Az amerikai régió digitális nomádjai imádják, az egyik legnagyobb közösségük itt telepedett le. Tőlük kicsit messze, de annyira más világ, hogy mindenképpen megéri kipróbálni, ha kalandvágyó vagy.

Mexikóváros nagyszerű lehetőség, ha kisebb fizetésből gazdálkodsz, mivel alacsonyak a megélhetési költségek. Hihetetlen ételek, gazdag kultúra és nyüzsgő éjszakai élet is várja a vendégeket. Rengeteg coworking tér van, és a nagyvárosi hangulat segít megőrizni a motivációt és az inspirációt. A város azonban tengerparttal nem rendelkezik, drágább, mint más mexikói városok, és időnkénti előfordulhat földrengés.

Megfontolhatod még Playa del Carmen vagy Tulum városát. Gyönyörű strandjaikkal, csodálatos ételeikkel és meleg időjárásukkal nagyszerűek, ha el akarsz menekülni a városi élet nyüzsgéséből. 

Digitális nomád
Mexikóváros / Kép forrása: Pexels / Bhargava Marripati

4. Lisszabon – Portugália

Portugália gyönyörű fővárosa remek választás, ha Nyugat-Európába szeretnél utazni. Lisszabon a kontinens egyik legnépszerűbb digitális nomád helyévé vált lenyűgöző tengerparti kilátásával, napsütéses időjárásával és viszonylag megfizethetőnek számít.

Bár a lisszaboni árak az elmúlt évben emelkedtek, még mindig olcsó helynek számít Európában, különösen egy fővároshoz képest. Hozzáférhetsz friss, minőségi ételekhez, hosszú tengerparthoz és rengeteg tevékenységhez a közelben, például szörfözéshez, városnézéshez vagy a hatalmas kulturális múlt felfedezéséhez. Sok nemzetközi lakos hívja ma már Lisszabont az otthonának, így könnyen találkozhatsz más digitális nomádokkal a világ minden tájáról.

Lisszabon hátrányai közé tartozik, hogy a turisztikai főszezonban nagyon zsúfolt lehet, és időnként nyelvi akadályokba ütközhetsz, ha nem beszélsz portugálul.

Digitális nomád
Lisszabon / Kép forrása: Pexels / Lisa Fotios

5. Salt Lake City – USA

Salt Lake City népszerűvé vált a digitális nomádok körében, mivel számos helyen dolgozhatsz távmunkában, jó a tömegközlekedés a városban és környékén, valamint (amerikai keretek között) viszonylag megfizethető.

Az is segíti a népszerűségét, hogy hihetetlen tájak veszik körül, a közelben találhatóak a híres sós síkságok, valamint lenyűgöző hegyek, erdők és nemzeti parkok. A túrázás, a hegyi kerékpározás és a hegymászás mind rendkívül népszerűek, csakúgy, mint a síelés és a snowboardozás, amikor beköszönt a tél. Utah többi részével ellentétben politikailag liberális városként is ismert, virágzó művészeti élettel és nagy LMBTQ+ közösséggel, amely évente ad otthont az Egyesült Államok egyik legnagyobb Pride fesztiváljának. 

Digitális nomád
Salt Lake City / Kép forrása: f11photo / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

6. Svalbard – Norvégia

Ha valami olyan helyet keresel, ahol tényleg elvonulhatsz, valamint inkább hidegebb és nem melegebb helyszínt választanál, akkor ez lehet az. Svalbard kevesebb, mint 3000 embernek ad otthont – az apró, zord szigetcsoport, amely egyedül ül a rideg óceánban Norvégia és az Északi-sark között. Hosszú éjszakákra számíthatsz télen, de a jegesmedvék, a sarki rókák, a rénszarvasok és az északi fények kárpótolnak majd. A nyáron a nappalok az igazán hosszúak.

Svalbard legnagyobb városa Longyearbyen 2500 coworking hellyel és kiváló internettel rendelkezik.

Digitális nomád
Longyearbyen, Svalbard / Kép forrása: Maris Maskalans / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Forrás: Via Travelers, Kiwi

Borítókép forrása: AleksandarNakic / E+ / Getty Images