Barion Pixel Nyaralás gyerekkel: ezekre ügyelj nagyon a belföldi utazáson – Coloré

Nyaralás gyerekkel: ezekre ügyelj nagyon a belföldi utazáson

2023. 05. 24.

Kisgyerekkel utazni mindig nagy felkészülést igényel. Készülni kell az útra, a programokra, hol egyetek, milyen szállást válasszatok. Ezzel a cikkünkkel próbálunk kicsit segíteni,

Kisgyerekkel utazni mindig több tervezést igényel, mint amikor felnőttként intézzük a nyaralást. Ebben a cikkünkben, most azt vesszük végig, hogy mire kell figyelned, amikor gyerekekkel szervezed a nyaralást, milyen lehetőségeid vannak belföldön.

Utazás a gyerekkel

Belföldön a legtöbben autóval indulnak nyaralni, de szállhatok buszra és vonatra is. Ha teheted iktass be több megállót, hogy a gyerekednek ne kelljen hosszú órákon át egyhelyben ülni és nyugton maradni. Nézz ki előre program lehetőségeket, amit útba lehet ejteni, egy éttermet, ahol megebédelhettek. Ismeretlen helyeknél jó, ha előre átnézed a menüjüket olyan szemmel, hogy mit szeret a csemetéd, esetleg van-e gyerek menü, hogy biztosan olyan helyett válassz, ami megfelelő a családodnak.

Ha vonattal vagy busszal indultok útnak, nem igazán van beleszólásod az útitervbe, kivéve, ha több átszállással utaztok. Ilyenkor találj ki előre olyan elfoglaltságokat, amikkel útközben szórakoztathatod a kicsiket. Pakolj be különböző játékokat, kifestőt, barkochbázhattok, játszhattok tippelőset például, hogy mi lesz a következő település neve, ha erdő mellett haladtok el, számolhatjátok, hány őzet láttok az út szélén, de szóláncot is készíthettek.

nyaralás
Kép forrása: Pexels / Juan Salamanca

Nyaralás alatt is fontos a hidratálás

Ügyelj arra, hogy mindig tudjatak venni inni és enni, ha szükség van rá. Mindig csomagolj rágcsálnivalót és innivalót az útra. Szintén jó ötlet előre megnézni az internet segítségével, hogy hová lesz majd érdemes beülnötök ebédelni, vagy egy fagyira, hogy ne a gyerekekkel kelljen hosszan keresgélni a tökéletes helyet.

Vond be a nyaralás tervezésébe

Ha gyermekeid segítenek a nyaralás megtervezésében, az érdeklődést és izgalmat kelthet bennük. Hozzájárulhat ahhoz, hogy mindenki számára szórakoztató nyaralást szervezzetek. Kaphat hozzá könyveket a könyvtárból, vagy kereshet weboldalakat azokról a helyekről, ahová mentek. Így a gyerekek a képeket nézegethetik, és elmondhatják, mi tűnik számukra szórakoztatónak.

Ha gyermekeid fiatalabbak, kidolgozhatsz néhány ötletet, és megadhatod nekik a lehetőséget, hogy azok közül válasszanak.

Szállás gyerekkel

Ha a pénztárcád megengedi, foglalj olyan nyaralót, szállodát vagy olyan szobákat, amelyek lehetővé teszik a családtagok számára a magánéletet. Egy hálószoba a felnőttek és egy a gyerekek számára megkönnyíti az alvást. Keress önálló konyhával rendelkező szállást, így egyes ételeket saját magad készítheted el, ezzel kevesebbet költesz az éttermekben és biztosabb lehetsz abban, egészséges ételek kerülnek a tányérotokra.

Néhány tipp, hogy a gyereked biztonságban legyen a nyaralás alatt:

  • Ügyelj arra, hogy babád külön, biztonságos helyen aludjon, előre kérdezd meg, hogy tud-e kiságyat biztosítani a szállás.
  • Ellenőrizd, hol van a legközelebbi tűzlépcső, és győződj meg arról, hogy nincs-e eltorlaszolva.
  • Legyen kéznél a helyi orvos és a kórház telefonszáma és tudd, hol találod pontosan.
  • Kerüld az emeletes ágyakat a kisebb gyermekekkel.
  • Ellenőrizd a szabadtéri játékokat, hogy megbizonyosodj arról, hogy szerkezetileg szilárdak, és nincsenek eltörve.
  • Ha van medence, győződjön meg az állapotáról. Mindig figyelj gyermekeidre a medencében.
nyaralás
Kép forrása: Pexels / Josh Willink

Nyaralás a Balatonon

A belföldi nyaralások leggyakoribb úti célja a Balaton. Itt a legtöbb család strandolással tölti az idejét. Fontos, hogy figyelj itt is mindig a gyerekedre, még akkor is, ha vannak vízimentők a strandon.

A fürdőzés jó időtöltés, a legtöbb pici szereti, de érdemes más programokat is keresned a környékben már előre, ha az időjárás nem lenne kegyes hozzátok. Ha esik az eső vagy lehűl a levegő, nem jó, ha a szállodában ragadtok, gyorsan unalmassá válhat a kicsiknek. Rengeteg tanösvény, múzeum, játszótér van a Balaton környékén. Mint a Mencshelyi Vulkán tanösvény vagy a Mesztgenyői erdei vasút, a Folly Arborétum, a tihanyi Levendula Ház, a tapolcai tavasbarlang, nagyobb gyerekekkel a balatonedericsi Csodabogyós barlang, ahol néhol csak négykézláb lehet közlekedni. Ha állatos helyeket kerestek, a balatonmagyaródi Bivalyrezervátumot, a Veszprémi Állatkertet vagy a Festetics Imre Élményközpontot ajánljuk, ahol háziállatok és vadaspark is van.

Ezenkívül Balatonfűzfőnél bobozhattok, de rengeteg kalandpark is található a Balaton környékén, mint a tihanyi Kalandsziget, vagy a Zamárdi Kalandpark. Valamint megnézhettek még várakat, kastélyokat, amikből szintén van választék a Balatonnál.

Forrás: Raising Children, Minimatiné

Borítókép forrása: Pexels / Victoria Rain