Nyaralás kisbabával – be mered vállalni?

Egy édes kisbaba pancsol a tengerparton, miközben szülei boldogan figyelik, utána pedig eszik egy jót, és a játéktól kifáradva álomba merül. Szép jelenet, ugye? Csakhogy a valósághoz nem sok köze van. Aki már átélte, tudja, hogy kisbabával nyaralni nehéz, bár persze van néhány trükk, amit bevethetünk a problémák elkerülésére.

Az oliverstravels.com portál készített egy nagyon tanulságos felmérést a témáról 1500 kisgyerekes szülő megkérdezésével. Kiderült, hogy a szülők több mint 30 százaléka megbánta, hogy togyogóval vállalkozott a nyaralásra, 50 százalék azt állította, hogy a vakáció előtt nem volt tisztában azzal, milyen nehézségekkel kell szembenéznie.

Sőt, 20 százalékot annyira megrázták az átéltek, hogy azt mondták, nincs több családi nyaralás, amíg a baba nagyobb nem lesz. Vicces vagy szomorú az, hogy a szülők 25 százaléka a valóságosnál szebb képet festett családtagjainak és barátainak arról, mennyire élvezték a közös kikapcsolódást.

Baby,,crying,,sadness.
Babával nyaralni stresszes dolog / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Ha neked is ez a problémád, ne aggódj. Nem vagy egyedül. Azok a tökéletes családok, amiket a reklámokban és az utazási katalógusokban látsz, nem léteznek.

Na de mi a probléma?

Az egyik szenvedő apuka így foglalta össze a lényeget: „Már az utazás is stresszes, azután jön az új hely, a másik ágy, a szokatlan ételek. A napi rutin darabokra hullik. Nem eszik, nem alszik, állandóan nyűgös, nem csinálja, amit kérünk tőle.” A csecsemőket és a totyogókat valójában sokkal inkább a szokásaik vezetik, mint ahogy azt gondoljuk. Nyaralni vinni őket még akkor sem egyszerű, ha a legjobb formájukban vannak, egyébként pedig könnyen rémálommá válik a vakáció, amiért esetleg még sokat is fizettünk.

Tippek a túléléshez

Először is azzal kell tisztában lenni, hogy ez a nyaralás nem rólatok szól. Az egész család akkor jár a legjobban, ha tervezésének minden eleménél a kicsi szempontjait veszitek figyelembe.

Változtassatok minél kevesebbbet a napi rutinon

Vigyétek magatokkal a megszokott kiságyát, babakocsiját, játékait, készítsd neki pontosan azokat az ételeket, amiket egyébként eszik. Mindenképpen csomagold el a leggyakrabban használt gyógyszereit! Murphy törvénye itt is működik, ha évente egyszer betegszik meg, akkor az pont a nyaralás alatt lesz. Lehetőleg a rutinon se változtass. Ha eddig például este 8 órakor feküdt le, akkor most is tartsátok be ezt az időpontot.

A,little,baby,eating,her,dinner,and,making,a,mess
Ha másképpen eszik, nem probléma. Majd otthon visszazökkentek a rendes kerékvágásba / Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Válasszatok közeli úti célt

Bármennyire csábító is, és megengedhetnétek magatoknak, most ne válasszatok távoli célpontot. A jetlag a felnőtteket is megviseli, nemhogy egy babát. Jobbak az autóval könnyen megközelíthető helyszínek, lehetőleg azok a szállodák, amik családbarátként hirdetik magukat. Érdemes önálló ház bérlésén is elgondolkozni. Ha valami félresiklik, akkor legalább nem kell amiatt aggódnotok, hogy a sírás zavarja a többi vendéget.

Legalább te ne stresszelj!

Teljesen normális, ha egy baba nem akar enni az új helyen. Ne aggódj, ha elutasítja az újdonságokat és csak egészségtelen ételeket kér. Egy-két hét alatt nem lesz semmi baja, és otthon majd vissza tudtok térni a megszokott ételekhez.

Nyitókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Kórházban töltötte az éjszakát II. Erzsébet – Ez volt az oka