Barion Pixel „Szállj el kismadár” avagy 3 biztonságos ország, ahova megéri nőként egyedül elutazni – Coloré

„Szállj el kismadár” avagy 3 biztonságos ország, ahova megéri nőként egyedül elutazni

2023. 05. 22.

Szinte tényként kezeljük azt a mondást, miszerint minden utazással többek leszünk, ám arról már kevésbé szól a fáma, hogy főképp akkor érhetők el nagyobb horderejű változások, amikor egyedül utazunk. Nőként azonban a 21. században is különböző kihívásokkal kell megküzdenünk, s ennek egyik legfontosabb része a biztonsági faktor. Utánajártunk, melyek azok az országok, ahova nőként egyedül (is) nyugodt szívvel elutazhatunk.

Világszerte folyamatosan nő az egyéni utazások iránti kereslet, különösen a nők körében, – derül ki a BBC Travel e témában írt cikkéből. A szakértők egyöntetűen a koronavírus-járványt, s a karantént jelölik meg a változó tendencia okaként: a bezártsággal töltött hónapok után különösen a 65 éves és annál idősebb nők körében terjedt el az egyedül utazás. (Míg 2019-ben csak 4%-át tette ki ez a korosztály az egyedül utazó közönségnek, addig 2022-ben már 18%-ról beszélhetünk.) 

biztonságos ország, nő, nőként egyedül utazni, utazás
Kép forrása: Unsplash.com

Növekvő tendencia ide vagy oda, továbbra is egyedi kihívásokkal szembesülhetünk, amikor nőként egyedül külföldre merészkedünk: ugyan mostanra már mindenhol biztonságosnak kellene lennie az utazásnak, a valóságban továbbra is hátrányos megkülönböztetéssel és biztonsági aggályokkal találkozhatnak a felfedező lelkű nőtársaink. Szerencsére senkinek nem kell lemondania a felfedezés ízéről, hiszen mostanra már léteznek olyan desztinációk, amelynek vezetői az elmúlt években tudatos erőfeszítéseket tettek a nők biztonságának javítása érdekében. A világ legbiztonságosabb országai közül szemezgettünk. 

Biztonság, az egyedül utazás legnagyobb mumusa

Ugyan a biztonságot nagyjából mindannyian ugyanúgy értelmezzük, a legbiztonságosabb desztinációk megállapítása érdekében nem árt a számokra hagyatkozni. A BBC Travel már említett cikkében három tényező alapján sorolták be az országokat a biztonságos kategóriába: a Georgetown Egyetem Női Béke és Biztonsági Indexe (WPS, azaz Women, Peace and Security Index, amely a nők integrációját, a velük szembeni igazságosságot és biztonságot veszi alapul, s vizsgálja 170 országban, – a szerk.) alapján, a Világgazdasági Fórum Global Gender Gap jelentése segítségével, valamint az úgynevezett PGP (Institute for Economics and Peace Global Peace) index alapján. 

A számadatok mellett olyan nők segítségét és tapasztalatait is számításba vették, akik gyakran utaznak egyedül a világ különböző pontjaira, hogy hozzászólásaikkal színesebb képet kapjanak a kutatók arról, vajon milyen szempontok szerint határozzák meg a nők, biztonságos-e számunkra egy ország, vagy sem. 

Hegyek, völgyek, Szlovénia

A Közép- és Keleteurópai WPS-index élén álló Szlovénia hatalmasat lépett előre az utóbbi években a nők biztonsága tekintetében: az erről kérdezett hölgyek 85%-a érzi magát biztonságban az országban. 

A cikkben megszólaló utazóblogger, Claire Ramsdell elmondása alapján egyszer sem volt problémája a navigációval a ljubljanai utazása során, mi több, az esetek nagy többségében nyelvi akadályokkal sem kellett megküzdenie. (Utóbbi szempontot egyébként sokan felhozzák az egyedül utazás ellen: a nyelvi gátak óriási stresszt helyezhetnek az egyedül utazókra.) 

biztonságos ország, nő, nőként egyedül utazni, utazás
Kép forrása: Unsplash.com

Ramsdell szerint szintúgy fontos szempont, mennyire járható be a helyszín gyalog vagy épp tömegközlekedéssel, s Szlovéniának ebben sincs szégyellni valója: a tömegközlekedés országszerte megbízható és ár-érték arányban is elfogadható. (Ljubljanában például érdemes kiváltani az Urbana intelligenis kártyát, amely gyors és kényelmes, készpénzmentes fizetést tesz lehetővé a tömegközlekedőknek. A kártyával használhatók a várhoz vezető felvonók, és a városi buszok is.) 

Ha szívesen eltávolodnánk a város zajától a természetbe, érdemes felfedezni az ország hegyeit, amelyek a magány és biztonság ideális keverékét nyújtják: Ramsdell szerint a hegyek mellett végig apró városkák húzódnak, így az ember akkor is a civilizáció (megnyugtató) közelében érezheti magát, amikor napokig túrázik. 

Homok és biztonság: Egyesült Arab Emírségek

Kevésbé a túrázás, mint inkább a nők tisztelete miatt kerülhetett fel a Közel-Keleti és Észak-Afrikai régióban legmagasabb WPS-számot elérő Egyesült Arab Emírségek a listára: az ország a nők iskoláztatása és pénzügyi integrációja terén továbbra is vezető szerepet tölt be a nemek közti egyenlőség terén a régióban. (Nemrég érték el a nemek közti egyenlőséget a parlamentben is, így nem csoda, hogy a 15 éves, s annál idősebb nők 98,5%-a számol be arról, hogy biztonságban érzi magát, amikor éjszaka egyedül sétál abban a városban, ahol él.) 

A városok közül (e tekintetben is) kiemelkedik Dubaj: az Insure My Trip utazási biztosító szerint Dubaj a legbiztonságosabb városként értékelt úticél az egyedül utazók körében. Nem véletlen, hogy a város turisztikai tekintetben hamar ráállt az önmagában utazók igényeinek kielégítésére: a Dubajt megjárt kalandorok szerint érdemes befizetni egy sivatagi szafarira, mivel ez a legegyszerűbb, egyúttal legkalandosabb módja annak, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel találkozzunk. 

Norvégia, ahol a frilufrsliv az új

Norvégia több szempontból is úttörő a nők biztonsága tekintetében: a nők pénzügyi integrációja, a jogi diszkrimináció hiánya és a nők közösségi biztonsága terén is a legmagasabb pontszámot érte el a WPS-indexben. (Nem elhanyagolható tény, hogy Norvégia idén a hetedik helyen végzett a „világ legboldogabb országainak” listáján: a sknadináv ország évek óta az élbolyban szerepel.) 

A BBC cikkében megkérdezett Torunn Tronsvang, az Up Norway (helyi utazási iroda, – a szerk.) alapítója szerint kultúrájuk rendkívül toleráns a látogatókkal, így ideális hely lehet az egyedül utazó nők számára. „Nálunk gyakori, hogy megkérek valakit a szomszédos kávézóasztalnál, hogy vigyázzon a dolgaimra, amíg a mellékhelyiséget használom. Tudom, hogy amikor visszaérek, ugyanúgy ott lesz a táskám”, – mondta. Tronsvang úgy véli, Norvégiát nem elég látni, érdemes elsajátítani a „friluftsliv” nevezetű koncepciót is, amely a szabadban való létezés és a természet ünneplésének filozófiája.  

Források: BBC TravelWelcommEurope.eu
Borítókép forrása: Unsplash.com