A világ legboldogabb országai 2023: ismét taroltak a skandinávok, hazánk az 51. helyen végzett

2023. 03. 21.

Idén a koronavírus-járvány emberek közérzetére gyakorolt hatása állt annak a felmérésnek a központjában, amely évente felméri, melyek a világ legboldogabb országai. A 11. alkalommal, 109 ország bevonásával készült vizsgálat élén újra az észak- és a nyugat európai országok végeztek, de a középmezőnyben akadnak változások a korábbi évekhez képest.

Újra Finnország végzett a világ legboldogabb országainak élén, – derül ki a World Happines Report 11. alkalommal nyilvánosságra hozott felmérésének eredményeiből: a skandináv ország idén hatodik (egymást követő) alkalommal került az élre, míg hazánk (csakúgy, mint tavaly) az 51. helyen végzett. 

A világ legboldogabb országai: a jelentésről dióhéjban 

Az évente kiadott jelentést általában a várható élettartam, az egy főre jutó GDP, a szociális támogatottság, a korrupció mértéke, a közösségi életben tapasztalható nagylelkűség és a kulcsfontosságú döntések meghozatalának szabadsága alapján határozzák meg. A kutatók idén arra is kíváncsiak voltak, mennyire gyakorolt hatást az emberekre a koronavírus-járvány, s e tekintetben kecsegtetők az eredmények. A felmérés szerint a pandémia ellenére is magas maradt az emberek boldogságérzete: 2017-2019 között mért adatok nagyjából megegyeznek a 2020-2022 között mért, globális átlagokkal. 

A világ legboldogabb országai, a világ legboldogabb országai 2023
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

„Még ezekben a nehéz években is kétszer olyan erősek a pozitív érzelmek, mint a negatívak,” – nyilatkozta az eredményekről a jelentés egyik szerzője, John Helliwell a CNN-nek adott interjújában, emellett hozzátette, hogy a pozitív társadalmi támogatás érzése is kétszer akkora mértékű, mint a magányé, így van okunk a bizakodásra.

A boldogságérzet mellett a nagylelkűségünk sem szenvedett csorbát: a jelentés szerint a mások iránti jóindulat, különösen az idegenek megsegítése – amely 2021-ben drámaian megnőtt, – ugyanolyan magas maradt 2022-ben is. 

Skandinávok az élen, Ukrajna és Oroszország a mezőny második harmadában 

Visszatérve a listára: a skandináv országok közül nem csak Finnországnak van oka az örömre, hiszen szomszédja, Dánia a második helyen végzett, míg a dobogó harmadik fokát Izland foglalja el. Jócskán javított helyezésén a negyedik helyezett Izrael a tavalyi, kilencedik pozícióhoz képest, az országot Hollandia, Svájc és Luxemburg követik a sorban. A tizedik helyet idén Új-Zéland szerezte meg. 

A világ legboldogabb országainak listája a „már megszokott” nemzetekkel folytatódik: Ausztrália a 12., Kanada a 13., Írország a 14., az Egyesült Államok pedig a 15. helyet szerezte meg. Érdekesség, hogy Franciaország (21.) idén kiesett az első húszból, helyét pedig egy váratlan versenyző töltötte be. 

Nagy meglepetést okozott ugyanis Litvánia, amely a 2017-es, 52. helyhez képest idén az előkelő huszadik helyen végzett. Hasonló a helyzet a többi, Balti állam, így Észtország (31.) és Lettország (41.) kapcsán is, amelyek Litvániához hasonlóan évről évre feljebb kúsznak a listán. (A szakértők szerint ennyi idő kellett a vasfüggöny leomlása óta ahhoz, hogy megszilárduljon a felsorolt országok új, demokratikus identitása.) 

Hazánk idén a 51. helyet szerezte meg a listán, ezzel nagyjából a középmezőnyben végeztünk. Szomszédainkhoz képest nem állunk túl jól boldogság tekintetében, hiszen a csehek a 18., Szlovénia a 22., Románia a 24., Szlovákia pedig 29. a listán: jelenleg Salvador (50.) és Argentína (52.) közé ékelődtünk. 

Nem sokban változott a sereghajtók listája sem a korábbiakhoz képest: Afganisztán a 137., Libanon pedig a 136. helyet szerezte meg. (Ezekben az országokban átlagosan 5 ponttal alacsonyabb az átlagos életminőség, mint a top 10-ben.) A több, mint egy éve tartó, orosz-ukrán háború is érezteti hatását a felmérésben, ám nem olyan erőteljes mértékben, mint ahogy arra előzetesen számítanánk. Noha az ukránok jóléti értéke csökkent a korábbiakhoz képest, 2022 szeptemberében mégis magasabb volt az átlagos életminőség, mint a 2014-es annektálást követően. (A szakértők szerint a közös cél, a jóindulat és az ukrán vezetésben való bizalom kiemelkedő eredményei az okai annak, hogy magasabb szinten áll az életminőség.) 

Nem meglepő, hogy nullára esett az oroszországi vezetés ukrán támogatottsága, ugyanakkor mindkét országban (különösen Ukrajnában) nőtt az emberek kormányba vetett bizalma. Ezeket figyelembevéve Oroszország a 70., míg Ukrajna a 92. helyet szerezte meg az idei listán. 

A világ legboldogabb országai 2023:

A világ legboldogabb országai 2023:

1. Finnország

2. Dánia

3. Izland

4. Izrael

5. Hollandia

6. Svédország

7. Norvégia

8. Svájc

9. Luxemburg

10. Új-Zéland

11. Ausztria

12. Ausztrália

13. Kanada

14. Írország

15. Egyesült Államok

16. Németország

17. Belgium

18. Csehország

19. Egyesült-Királyság

20. Litvánia

Forrás: CNN.comWHR.com
Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix