Barion Pixel Finnország, Dánia és Izland: ezek a világ legboldogabb országai – Coloré

Finnország, Dánia és Izland: ezek a világ legboldogabb országai

2022. 03. 30.

Nemrég hozták nyilvánosságra az egyes országok boldogságát vizsgáló World Happiness Report 2021 eredményeit: ezúttal Finnország, Dánia és Izland állhattak a képzeletbeli dobogóra, hazánk az 51. helyet szerezte meg a listán.

Idén épp tíz éve annak, hogy a World Happiness Report elkészíti felmérését arról, vajon melyek a világ legboldogabb országai. „Egy évtizeddel ezelőtt a világ kormányai kifejezték azirányú szándékukat, hogy a boldogságot állítsák a globális fejlesztések középpontjába: e célból pedig elfogadták az ENSZ Közgyűlésének határozatát. A WHR abból az elhatározásból nőtt ki, hogy megtalálják a globális jólét felé vezető irányt. Most, a járvány és háború miatt nagyobb szükségünk van az ilyen erőfeszítésekre, mint valaha” – nyilatkozta a felméréssel kapcsolatban Jeffrey Sachs, a WHR egyik atyja. A kutatást egyébként a világ 150 országára terjesztik ki, a tavalyi felmérés eredményeit több mint kilencmillióan látták. 

társadalom, jólét, boldogságindex
A felmérés eredményei muníciót adhatnak a politikusok kezébeKép forrása: Shutterstock/PuzzelPix

Mivel a boldogság alapvetően egy elvont, absztrakt fogalom, ezért a felmérés készítőit leginkább két kérdés érdekli: mérhető-e a boldogság a tudomány mai eszközeivel, s ha igen, vajon azonosíthatók-e a kulcsfontosságú tényezői. A WHR korábbi jelentései épp ezért első sorban azt vizsgálták, vajon milyen kapcsolat van az emberek kormányba vetett bizalma és a boldogság között. Az eredmények azt mutatják, hogy a magas szintű bizalommal rendelkező közösségek boldogabbak és ellenállóbbak a válságokkal szemben. Ez persze muníciót is ad a politikusok kezébe, hiszen ezek az információk segíthetik az ország képviselőit abban, hogy olyan irányelveket szabjanak programjaikban, amelyek célja a boldogabb társadalom.

A kutatók a közölt eredményeket nagyrészt számokban is mérhető értékek segítségével dolgozták ki, s ezek átlagolása segítette őket a lista kialakításában. Így lehet, hogy figyelembe vették az egy főre jutó GPD-t, a szociális támogatások mértékét, az egészséges várható élettartamot, a saját döntések meghozásának lehetőségét, a nagylelkűség indexét, a korrupció elfogadottságának mértékét, és azt, vajon a társadalomban mennyire erős a disztopikus jövőkép. 

Az eredmények

Immár zsinórban ötödik éve Finnország „fejére kerül” a világ legboldogabb országának koronája, sőt, idei pontszámaival magasan veri a második helyezett Dániát, és a harmadik Izlandot. Izlandon egyébként pozitív változások történtek az elmúlt egy évben, mivel az előző évhez képest a negyedik helyét idén bronzéremre cserélték az ország lakosai.

Finnország, a világ legboldogabb országa
Finnország, a világ legboldogabb országa

Nem sokkal csúszott le a dobogóról a negyedik Svájc, amelyet Hollandia és Luxemburg követnek. Az első tízbe még Svédország, NorvégiaIzrael és Új-Zéland került be. Őket követi Ausztria, Ausztrália, Írország, Németország és Kanada, ebben a sorrendben. Kanada egyébként meglehetősen visszaesett a korábbiakhoz képest, hiszen az ország tíz évvel ezelőtt még az ötödik helyet tudhatta magáénak. A legjobb húszba belefért még az Egyesült Államok, az Egyesült KirályságCsehországBelgium és Franciaország is. Magyarországnak az 51. helyet sikerült megszereznie.

Talán nem meglepő, hogy a sereghajtók között 142. helyen Botswanát találjuk, amelyet sorban RuandaZimbabweLibanon és Afganisztán követnek. Az igazsághoz viszont hozzá tartozik, hogy Botswana és Libanon esetében nem rendelkeznek friss, a kutatáshoz szükséges információkkal, így az átlagok e két esetben a 2019-es felmérésen alapulnak. 

Jan-Emmanuel De Neve, a felmérés egyik készítője ezzel kapcsolatban megjegyezte: „A rangsor legvégén olyan társadalmakat találunk, amelyek konfliktusoktól és rendkívüli szegénységtől szenvednek. Így lehet, hogy például az afgán emberek mindössze 2,4-re értékelik életminőségüket a tízből. Ez emlékeztet minket arra, hogy az emberi jólét alapvetően a békén és stabilitáson alapszik.” 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Forrás: ITT és ITT