Barion Pixel 5 egyszerű tipp, ha spórolnál külföldön (x) – Coloré

5 egyszerű tipp, ha spórolnál külföldön (x)

2024. 06. 07.

A külföldi nyaralások évről-évre csak drágulnak, főleg az elmúlt időszak gazdasági helyzetének köszönhetően, ami miatt sokaknál lett prioritás a spórolás. Ám, ha egy picit tudatosabban kezdünk el egy utazást tervezni, akkor nem csak faragni tudunk a költségekből, de rájöhetünk, hogy költséghatékonyabban is legalább olyan – ha nem jobb élményekkel tudunk gazdagodni az utunk során.

Ezt elsősorban külföldi utazások esetében érdemes csinálni, hiszen nem lehetünk naprakészek a kinti árakkal és látnivalókkal. A tervezésnél kalkuláljunk tehát előre, vagyis írjuk össze, hogy a tervezett programokhoz mennyi pénzre lesz szükségünk, ha esetleg valami baj történik, mennyihez tudunk még nyúlni, illetve mit tudunk megengedni magunknak anélkül, hogy anyagi csőd várna ránk otthon. És itt nyer értelmet az utasbiztosítás, hiszen, ha kint történik velünk valami, ennek segítségével tudjuk megspórolni a brutálisan drága orvosi ellátást. Az Erstének testre szabható csomagjai vannak, amelyeket az utazásunkhoz tudunk majd igazítani. Választhatunk egyéni vagy családos csomagok közül, széles körű baleset-, betegség-, és poggyászbiztosítást nyújt, illetve az igénylést követő nap 0 órától érvényes.

Kerüljük el a főszezont és keressünk rá az ingyenes látnivalókra!

A legtöbben mindig a főszezont választják nyaralási időpontnak, pedig nemcsak drágább, de élvezhetetlenebb is ilyenkor az ott töltött idő. Ha valóban szeretnénk spórolni, miközben a nyaralás élményének minőségét is jobbá tennénk, akkor az utószezont célozzuk meg. Ilyenkor a repülőjegy, valamint a szállások többsége is olcsóbb lehet. Ha ezzel megvagyunk, akkor a fizetős programok mellé nézzünk utána azoknak is, amelyek ugyanolyan élményként szolgálhatnak, de nem kell értük fizetni. Ezzel is minimalizálhatjuk a költségeinket, méghozzá anélkül, hogy elvennénk valamit az élményekből. Ha szeretnéd könnyen és biztosan nyomon követni a költéseidet, akkor Erstésként pl. a bank mobilalkalmazási és internetbanki szolgáltatásába, a George-ban  egy helyen kezelheted a számláidat; ezzel a pénztárcádat is kíméled, viszont minden költésedet egy helyen, rendezetten megtalálod.

Glenn Carstens Peters Zwd3dx6aujg Unsplash
Kerüljük el a főszezont és keressünk rá az ingyenes látnivalókra! / Kép forrása: Unsplash.com

Válts devizát az indulás előtt vagy az utazás alatt

Érdemes figyelni rá, hogy a szükséges külföldi devizát még itthon szerezzük be, illetve mindig jó, ha van nálunk egy kis készpénz, sose lehet tudni mikor jön jól! Az utazás előtt pedig arról is informálódjunk, milyen az árfolyam, és hogyan fog alakulni. Ha már kint vagy, akkor sincs gond; főleg, ha az Ersténél vezeted a lakossági bankszámlád, ugyanis hétfőtől – péntekig 8 és 17 óra között a George Appban valós idejű árfolyamon válthatsz eurót, dollárt (kanadait és USA-t is), svájci frankot és fontot, a havi keretösszegedig pedig díj, jutalék és kezelési költségtől mentesen válthatsz. Nem csoda, hogy ennek a lehetőségnek köszönhetően az Ersténél pár hónap alatt duplájára nőtt a devizát váltó ügyfelek száma. És a legfontosabb! Ha díjcsomagod van, nem kell betétikártya-szolgáltatás keretében külön devizakártyát sem igényelned, ugyanis pár koppintással a George Appon belül meg tudod nyitnii a szükséges devizaszámlát (akár többet is a fenti pénznemekben), és át tudod kapcsolni a már meglévő bankkártyádat a devizaszámládhoz, így ugyanazzal a bankkártyával tudsz fizetni külföldön, mint itthon. Bővebben itt tájékozódhatsz a lehetőségekről, keretösszegekről és a további előnyökről! Az ajánlat időtartama: 2023. 07. 03. – 2024. 12. 31.

Utazzunk praktikusan külföldön is!

Ha messzebb utazunk, mint a magyar határ, akkor általában repülőjegyet kell vásárolnunk. De mi újság a kint lét alatti közlekedéssel? Célszerű a tömegközlekedést választani spórolás gyanánt, ezzel ugyanis elképesztő összeget tudunk megmenteni, miközben magunkévá tehetjük az ottani élet egy szeletét. A nagyobb távokra természetesen érdemes autót bérelni, de akár a biciklibérlés is egy praktikus, költséghatékony és nem utolsó sorban egészséges megoldás lehet!

Éljünk úgy, mint egy helyi

Akár egy, akár több hetet tartózkodunk külföldön a drága szállodák és szálláshelyek helyett nézzünk olyanokat, amelyekben van konyha. Ezzel nagyban hozzájárulunk a költségek csökkentéséhez, hiszen a szobaszervíz, a hotelek étkezései, a szobatakarítás árát ezzel a döntéssel meg is spóroltuk. De, ha ez nem lenne elég, a konyhával felszerelt szállások általában sokkal olcsóbbak külföldön, mint a szállodák. Az étkezés kérdése is lényeges, ha kicsit takarékoskodnánk, hiszen pont így nyer értelmet a konyha. Nem kell minden délben és este drága éttermekbe menni, hogy magunkba szippantsuk a helyi életérzést. Vásároljunk be a helyi finomságokból és készítsük el mi magunk a tradicionális ételeket. Ha azonban mégis beülnénk valahova, válasszunk helyi éttermeket, ahol biztosan finom étel kerül elénk, és jóval kevesebbet is kell fizetünk.

Csökkentsd a stresszt!

Bizony, az anyagi biztonság és felkészültség mellett a stressz is hatalmas spórolási faktor egy nyaralás során. Praktikus, ha a pénzügyeiddel kapcsolatban mindent egy helyen el tudsz intézni, követni. Az Erste George Appja ebben tökéletes társad lesz, rengeteg terhet levehet a válladról: PIN kód elfelejtése, azonnali keret emelés mellett a legpraktikusabb funkciója az ideiglenes kártyazárás: gondolj bele mennyi pénz, időt és idegességet spórolsz meg azzal, ha kiderül, hogy csak a szállodai szobádban hagytad a kártyádat és nem ellopták? Az applikáció segítségével ideiglenesen zárolhatod a kártyádat, így nem kell azonnal letiltatni, újat igényelni és egyéb, körülményes módszereket alkalmazni külföldön ahhoz, hogy hozzáférj a pénzedhez.

Tervezésre fel! Jó nyaralást kívánunk!

A bejegyzést az Erste támogatta.

Boritókép forrása: Unsplash.com