Barion Pixel 5+1 ok, amiért érdemes figyelned a Hold változásait – Coloré

5+1 ok, amiért érdemes figyelned a Hold változásait

2021. 06. 10.

A Hold több mint egy világító égitest az éjszakai égbolton, számos megfigyelés igazolja, hogy befolyással van a Földön zajló természeti folyamatokra, sőt az emberi testre és pszichére is.

Kétségkívül a Föld után, amelyen élünk, a két legfontosabb égitest számunkra a Nap és a Hold. Míg előbbi adja a meleget, és befolyásolja az évszakokat és napszakokat, addig utóbbit enyhe misztikus csodálat is körbe lengi, és talán nincs is olyan kultúra, ahol ne lenne valamilyen jelentősége, vagy mítosza.

Hold
Kép forrása: Unsplash.com

Az égitest a Naprendszer egyik óriásholdja, a Föld egyetlen Holdja. Átmérője 3476 kilométer, ami hozzávetőleg negyede a Földének. Érdekesség, hogy kötött keringése miatt mindig ugyanaz az oldala fordul a Föld felé, míg a Holdról a Földnek nem mindig ugyanaz az oldala látszik.

A kráteres felszínű Hold igazoltan hat bizonyos természeti folyamatokra, például a tengerek árapály mozgásaira. Azonban számos vallásban és kultúrában azt is megfigyelték, hogy a teli vagy fogyó Hold befolyásolja az emberek kedvét, viselkedését vagy épp az alvásminőségét. Ha egy kicsit is nyitott vagy ezekre a gondolatokra, akkor érdemes még a következő tényezőkről is tudnod!

  • Bizonyos népek a mai napig női istenségként tekintenek a Holdra, ahogy a Földet is földanyaként szokás nevezni. A Holdnál érdekes párhuzamot is vontak, hogy Földünket 28 nap alatt kerüli meg, mivel a nők menstruációs ciklusa is 28 naponta változik.
  • A Hold említett árapály befolyásoló képessége azzal van összefüggésben, hogy a vízre, mint anyagra hat. Nos, nemcsak a tengerek és óceánok állnak vízből, de az emberi test 80%-a is. Nem kérdés tehát, hogy hangulatingadozásainkat befolyásolhatja a holdciklus.
  • Amikor a Föld, a Hold és a Nap közé ér, akkor tapasztaljuk a teliholdat, és ilyenkor mindkét égitest vonzást gyakorol a bolygónkra. Ez a csúcspont sok ember viselkedését és alvását befolyásolja. Van, aki ilyenkor mormol el pár kívánságot. Még az állatvilág is érzékenyebben reagál a teliholdakra.
  • A telihold alkalmas állítólag arra, hogy dolgozzunk magunkon, megteremtsük a belső fejlődés lehetőségeit. Ilyenkor érdemes a pozitív, teremtő gondolatokra és célokra koncentrálni!
  • Az újhold majd a növekvő hold energiákkal tölti meg az embert, ilyenkor érdemes új dolgokba belevágni, például egy életmódváltásba.
  • A Hold befolyással lehet szexuális életünkre is. A legtöbben teliholdkor vagy nagyon aktívak ilyen téren, vagy teljesen szorongóvá válnak. Érdemes megfigyelni, rád melyik igaz, és aszerint alakítani az együttléteket.