Újabb koncerttragédia történt pénteken – mit tehet, aki hasonló helyzetbe kerül?

2021. 11. 08.

Nyolc ember meghalt és rengetegen megsérültek múlt pénteken Texasban az Astroworld fesztiválon, amikor Travis Scott rapper koncertje alatt pánik tört ki a tömegben. Nem ez az első eset, hogy egy szórakozóhelyen vagy fellépés közben hasonló tragédia történjen – mit tehet, aki egy tömegpánik közepében találja magát?

Továbbra is folyik a nyomozás a november ötödikei Astroworld fesztiválon történt tragédia ügyében. A CNN arról számolt be, hogy a houstoni NRG Parkban rendezett eseményen teltház volt, körülbelül ötvenezer ember zsúfolódott össze, hogy Travis Scott koncertjén bulizhasson. Már a bejutásnál is akadtak problémák, felvételek terjednek arról, ahogyan a rajongók kidöntöttek egy kerítést, hogy bejuthassanak a helyszínre, miközben a biztonságiak semmit sem tettek a tömeg megállítása érdekében.

tragédia travis scott
Travis Scott a 2019-es Super Bowl szünetében. Forrás: Northfoto

A koncert este kilenckor kezdődött, ekkor a nézőtér távolabbi részében összegyűlt emberek megindultak a színpad felé, egymást taposva és egyre inkább összezsúfolódva. A pánik emiatt tört ki, az esemény pedig tragédiába torkollott – összesen nyolcan hunytak el és legalább huszonöt embert kórházba szállítottak. A közösségi médiában elkezdtek terjedni azok a videók, melyek a résztvevőktől származnak, sokan arról számoltak be, hogy halálfélelmük volt és nem kaptak levegőt, miközben sokkolta őket, hogy nem messze tőlük meghalt valaki. Egyesek szerint Travis Scott túl későn állította le a koncertet, és még akkor is csak szünetet tartott, amikor megjelent a mentőautó a tömegben – amire aztán elkezdtek felmászni az emberek. Olyan reakciók is megjelentek, melyek más énekesekhez hasonlították a rappert. Nem egy felvétel került feltöltésre a napokban Billie Eilish-ról, Adele-ről, a One Direction és a Linkin Park együttesekről, amikor látva, hogy valaki rosszul van a nézőtéren vagy elájult, azonnal leállt a produkció, és csak akkor folytatódott, amikor megbizonyosodtak róla, hogy mindenki rendben van. Rengetegen gondolják tehát úgy, hogy az esemény szervezői és Scott is óriásit hibáztak és nem reagáltak megfelelően és elég gyorsan a kialakult pánikra, mert ha így tesznek, talán elkerülhető lett volna a tragédia. A legmegrázóbb azonban ez a videó, melyen egy lány az egyik operatőrnek kiabálja, hogy valaki meghalt a tömegben, és tudomást sem vesznek róla, a zene szól tovább a háttérben.

Mind emlékszünk arra, hogy Magyarországon is történt hasonló tragédia tíz éve, a budapesti West-Balkánban, ahol a tömegben az okozta a pánikot, hogy egy állítólagos késelés híre terjedt el. Az akkor kialakuló tolongásban három lány vesztette életét.

Mit tehetünk, ha ilyen helyzetbe kerülünk?

Belegondolni is félelmetes, mit tehet az ember, ha egy ötvenezres tömeg közepén áll, ami tehetetlenül sodorja őt egyik irányból a másikba. Így aztán tanácsot adni is értelmetlennek tűnhet, de mégis úgy gondoljuk, hogy ha néhány dolgot észben tartunk, nagyobb eséllyel kerülünk ki épségben egy ilyen helyzetből.

Ha a kedvenc énekesünk koncertjére megyünk, nem az lesz a legelső gondolatunk, hogy biztonságban legyünk, hanem az, hogy minél közelebbről lássuk és hallgassuk őt – de a hasonló tragédiák fényében érdemes mérlegelni, hogy tényleg megéri-e ott tolongani.

  • Már bejutáskor érdemes feltérképezni a helyet és figyelni, hol vannak a vészkijáratok, esetleges menekülőutak.
  • Amikor úgy érezzük, hogy egyre szűkösebb a hely és túl sokan kezdünk összezsúfolódni, menjünk arrébb – lehet, hogy semmiség, és nem történik majd semmi rossz, de ha mégis, jobb idejében cselekedni. Minél tovább várunk, annál nehezebb menekülni egy esetleges pánik kitörésekor.
  • Ehhez jó, ha tudunk pár alapvető infót a tömeg sűrűségének megsaccolásához: ha a körülötted lévőkkel nincsen fizikai kontaktus, akkor maximum három ember jut egy négyzetméterre, ami még elfogadható és biztonságosnak mondható. Ha gyakran beleütközünk a mellettünk állókba, akkor négy-öt ember/négyzetméter lehet a tömeg sűrűsége, ami nem jelent veszélyt továbbra sem, de jó ötlet lehet arrébb húzódni. Amikor pedig már nem tudjuk szabadon mozgatni a karunkat, például már az arcunkat sem tudjuk megérinteni, annyian vannak, az már veszély.
  • Ha már kitört a pánik és a tömeg elkezdett sodorni minket egy konkrét irányba, tartsuk nyitva a szemünket, és igyekezzünk felmérni a terepet – merre érdemes indulni? Merre van a tömeg közepe, és hol látunk egy kis ritkulást a nézők között?
  • A legnehezebb dolgok egyike, mégis fontos: próbáljuk megtartani az egyensúlyunkat. Ha elesünk, a káoszban kevés esélyünk lesz arra, hogy fel tudjunk állni, és ami még rosszabb, agyon is taposhatnak minket.
  • Spóroljunk a levegővel. Bár a legelső reakció az, hogy ijedtségünkben kiabálunk és másokkal veszekszünk, hogy haladjanak tovább, menjenek az útból, ez mégsem ajánlatos. Egyrészt úgysem hallják majd a hangzavarban, másrészt az értékes levegőnket fogjuk elpocsékolni, amiből egy tömegben amúgyis kevés van.
  • A karunkat tartsuk mellmagasságban, hogy ne érhesse a tüdő- és szívtájékot ütés. 
  • Ha sodor a tömeg, néha jobb menni. Amikor meglöknek minket, automatikus reakció, hogy ellenállunk, de ez egy ilyen helyzetben nem biztos, hogy célt ér majd, és csak az energiánkat pocsékoljuk. Ha lehet, akkor haladjunk arra, amerre “folyik” a nézőtér, miközben figyelünk az egyensúlyunkra is.
  • Maradjunk távol a kordonoktól, falaktól és korlátoktól. Bár logikusnak tűnhet, hogy a korlát jó, mert abba lehet kapaszkodni, ha rajtuk kívül még százak gondolják így, az a korlát bizony kidőlhet és sérüléseket okozhat. 
  • Segítsünk egymáson! Ha látjuk, hogy valaki elesik, vagy nem tudja tartani az egyensúlyát, és nekünk lehetőségünk van rá, ne hagyjuk magára. Drámaian hangzik, de lehet, hogy az életét mentjük meg.