Egy tanulmány szerint a szívmegállás akár egy nappal is előre jelezhető lehet

2023. 09. 04.

Egy tanulmány szerint lehetséges, hogy a hirtelen szívmegállás nem is annyira hirtelen, mint eddig gondolták, és előre lehet jelezni.

Előre jelezhető a szívmegállás?

Egy új tanulmány szerint a hirtelen szívmegálláson átesett emberek 50 százalékának 24 órával korábban volt valamilyen árulkodó tünete, és ezek a tünetek a férfiaknál másképp jelentkeznek, mint a nőknél. A nők esetében a közelgő hirtelen szívmegállás legmarkánsabb tünete a légszomj, a férfiaknál a mellkasi fájdalom és nyomás.

A tanulmány szerzője szerint az összefüggés egyértelmű, és ezek a tünetek nemspecifikusak. Eddig úgy gondolták, hogy a cardioplegia figyelmeztetés nélkül következik be, ezért ha kórházon kívül történik, az emberek túlnyomó többsége perceken belül meghal, de ez nem biztos, hogy így van, és a figyelmeztető jelek azonosítása esélyt adhat az emberek életének megmentésére.

szívmegállás
Kép forrása: Zorica Nastasic / E+/ Getty Images

A szívmegállás akkor következik be, amikor a szív leáll a pumpálással. Általában szívritmuszavarok okozzák. Amikor ez megtörténik, a vér nem áramlik tovább az agyba és más szervekbe. Az amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézet szerint évente 450 000 amerikai halálát okozza. Magyarországon pedig évente kb. 20-25 000 hirtelen szívhaláleset fordul elő.

Amikor a kutatók áttekintették a hirtelen szívbénulást átélt emberek két közösségi alapú vizsgálatának adatait, és összehasonlították a tüneteiket azokéval, akik sürgősségi ellátást kértek, de nem tapasztaltak szívmegállást, azt találták, hogy a cardioplegiát átélt emberek 50 százaléka tapasztalt legalább egy árulkodó tünetet az előző napon, nevezetesen férfiaknál mellkasi fájdalmat, nőknél légszomjat.

Mi több, a férfiak és nők kisebb csoportjai tapasztaltak erős szívdobogást, rohamszerű aktivitást és influenzaszerű tüneteket, mielőtt bekövetkezett volna náluk az azonnali életveszélyt jelentő kórkép. Az egyik vizsgálatra a kaliforniai Venturában, a másikra pedig az oregoni Portlandben került sor. És mindkettő hasonló eredményeket hozott.

Mikor érdemes különösen figyelni a tünetekre?

Ezek a tünetek más betegséget is jelezhetnek. Ha azonban ezek magas vérnyomásban, cukorbetegségben vagy szívbetegségben szenvedőknél jelentkeznek, nagyobb valószínűséggel vezetnek szívmegálláshoz. A jövőben az alkalmazások vagy az okosórák tovább szűkíthetik azoknak a számát, akiket leginkább fenyeget a hirtelen szívleállás.

szívmegállás
Kép forrása: Chalabala /iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Nagyon fontos, hogyha valakit látunk összeesni, a szívleállás esetén, azonnal kezdjük meg az újraélesztést. Ha az újraélesztést nem kezdik meg a szívmegállást követő két-három percen belül, agysérülés léphet fel. Automatizált külső defibrillátorok már egyre több nyilvános helyen érhetők el, például iskolákban. Ezek elemzik a szívritmust, és szükség esetén áramütést adnak a hatékony ritmus helyreállítása érdekében, illetve az eszköz végig kommunikál a segítségnyújtóval.

Forrás: UPI, Egészség vonal

Borítókép forrása: LaraBelova / E+/ Getty Images