Barion Pixel Segíthet-e a vegán étrend a menopauzás nők hőhullámaiban? – Coloré

Segíthet-e a vegán étrend a menopauzás nők hőhullámaiban?

2023. 08. 30.

Egy új tanulmányban olyan nőket vontak be, akik naponta többször számoltak be hőhullámokról azóta, hogy elkezdődött náluk a menopauza.

Vegán étrend segíthet a menopauzán?

A megfelelő mennyiségű szóját tartalmazó növényi alapú étrend csökkentheti a hőhullámokat, miközben elősegíti a fogyást is – derül ki a Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms (WAVS) vizsgálatából. Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság által a Menopause folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a vegán diéta körülbelül olyan hatékony, mint a hormonpótló terápia a menopauza során fellépő hőhullámok csökkentésében, az ezzel járó egészségügyi kockázatok nélkül.

Még nem értjük teljesen, miért működik ez a kombináció, de úgy tűnik, hogy ez a három elem kulcsfontosságú: az állati eredetű termékek elkerülése, a zsírok csökkentése és egy adag szójabab hozzáadása

– magyarázta a kutatás vezetője.

Kitért arra is, hogy eredményeiket igazolja, hogy a világ olyan országaiban, mint Japán és a mai Yucatán-félsziget, ahol a szóját is tartalmazó, alacsony zsírtartalmú, növényi alapú étrend az elterjedtebb, a posztmenopauzában lévő nők kevesebb tünetet tapasztalnak.

menopauza
Kép forrása: Vladimir Vladimirov / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

A vizsgálat elvégzéséhez a kutatók 84 olyan posztmenopauzában lévő nőt toboroztak, akik napi két vagy több alkalommal jelentettek hőhullámos epizódokat. A résztvevőket véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport alacsony zsírtartalmú vegán étrendet követett, napi fél csésze főtt szójababot fogyasztva, míg a másik egy kontrollcsoport volt, amely 12 héten keresztül nem változtatott az étrendjén.

Az idő leteltével a kutatók megállapították, hogy a vegán étrendet követőknél 88 százalékkal csökkent a közepes vagy súlyos hőhullámok száma, és átlagosan nyolc kilót fogytak. Ez nagyjából ugyanolyan eredmény, mint a hormonpótló terápiánál, amely általában 70-90 százalékban hatékony a hőhullámok ellen.

Az időjárás nem befolyásolja az eredményt

A vizsgálatot két részre osztották. Az első kísérlet, amelyet az őszi szezonban végeztek, felvetette a kérdést, hogy ez a tüneti javulás a hűvösebb hőmérsékletnek tudható-e be. Azok a nők azonban, akik tavasszal, az időjárás felmelegedésével kezdték meg a vizsgálatot, ugyanezt az előnyt tapasztalták, ami kizárta a kinti hőmérséklet hatását.

Valamint kiemelték, hogy pontosan ez az az étrend, amelytől elvárható, hogy csökkentse a menopauzába érő nők egyéb egészségügyi problémáit: a szívbetegségek, a mellrák és a memóriaproblémák növekvő kockázatát.

Forrás: Independent, Menopause

Borítókép forrása: izusek / E+ / Getty Images

/egeszseg/test-es-lelek/vegan-etrend-menopauza/